Diyarbakır’da Demokrasi Nöbeti 21. gününde: Buradayız

'Kürdistan’ın ve barışın yükü ağırdır, bunu biliyoruz.'

Diyarbakır’da Demokrasi Nöbeti 21. gününde: Buradayız

Diyarbakır’da 21 gündür devam eden Demokrasi Nöbeti’nde konuşan TTB Merkez Konseyi üyesi Selma Güngör, HDP’li eşbaşkanlarının yerine kayyum atanmasının hem seçme ve seçilme hem de çalışma hakkına "darbe" olduğunu söyledi.

İçişleri Bakanlığı kararıyla Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 3 büyükşehir belediyesine kayyum atanmasına karşı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) karşısında bulunan Lise Caddesi’nde başlatılan Demokrasi Nöbeti, kitlenin seslendirdiği kilam ve türküler eşliğinde 21’inci gününde devam etti. Diyarbakır Tabipler Odası ve KESK Diyarbakır Şubesi üyelerinin Ziya Gökalp Anadolu Lisesi’nden (ZGL) Lise Caddesi’ne yürüdükleri sırada açtıkları "İrademe dokunma" pankartı nedeniyle polislerce engellenmeye çalışıldı.

Tüm engellemelere rağmen yürüyüşüne devam eden sağlık emekçileri, nöbet yerine yürüdü. Kayyum politikalarının düdük, slogan ve direniş şarkılarıyla protesto edildiği nöbette, polisin yoğun önlem alması dikkat çekti. Nöbete, HDP milletvekilleri ve belediye eşbaşkanları, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı.

‘DURMAK YOK’

Oturma eyleminin ardından açıklama yapan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyat Ceylan, kayyum zihniyetine karşı 21 gündür alanlarda olduklarını vurgulayarak, "Kayyumları gönderene kadar buradayız. Durmak yok. Bizi ve halkımızı kirli oyunlarıyla karşı karşıya getiremeyecekler. Kürdistan’ın ve barışın yükü ağırdır, bunu biliyoruz. Bu yola, bu yüzden çıktık" dedi.

'SEÇME VE SEÇİLME HAKKINA DARBEDİR’


Herkesin aynı temel hak ve özgürlüklere sahip olduğunu söyleyen Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi Dr. Selma Güngör, "Haklarımızı kullanırken saygı görme hakkına da sahibiz. Bu nedenle gerek Selçuk Mızraklı'nın gerek Mardin ve Van belediye eşbaşkanlarının görevlerinden alınması hem seçme ve seçilme hakkına hem de çalışma haklarına darbedir. Bu hukuksuzluğu kabul etmiyoruz. Bu hukuksuzluğun önüne geçilmezse gelenek haline gelir" şeklinde konuştu.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Şubeler Platformu’ndan Baki Öndeş ise, "Bu ülkeyi kutuplaştırarak yönetemezsiniz" diyerek, kayyumlar gidene kadar mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

‘KÜRT HALKI KAYYUMLARI TANIMIYOR’

Devrimci Demokrat Kültür Derneği (DDKD) Yöneticisi Abdulhey Okumuş da, kayyum politikalarına tepki göstererek, "Bu sorun Kürt halkının sorunudur. Kayyumla Kürt halkının iradesini gasp ediyorlar, milletvekillerini cezaevine koyuyorlar. Kürt halkı kayyumları tanımıyor" dedi.

Nöbet, konuşmaların ardından 10 dakikalık oturma eylemiyle son buldu. (Mezopotamya Ajansı)

diyarbakır eylem kayyım demokrasi nöbeti