Diyarbakır'da 'Engelli Daire Başkanlığı' kuruluyor
Diyarbakır'da engelli bireylerin yaşadığı sorunların tartışıldığı panelde konuşan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak, 'Engelli Daire Başkanlığı' kuracaklarını söyledi.
Artı Gerçek - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından engelli yurttaşların sorunları ve çözüm önerilerinin tartışıldığı 'Yerel Yönetimlerde Engelli Politikaları ve Uygulamaları' başlıklı panel düzenledi. Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panelde, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Engelliler Komisyonu Eşsözcüsü Hatice Betül Çelebi, Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak ve Özel Eğitim Uzmanı Fırat Keser panele konuşmacı olarak katıldı. Moderatörlüğünü İstihdam Uzmanı Sinan Ok'un yaptığı panelde, engelli bireylerin yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.
HATUN: ÇIKAN KARARLAR TALİMAT OLACAK
Panelin açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Doğan Hatun, halk ve kurumlarla birlikte sorunları tespit edip buna dair çözüm ürettiklerini belirtti. Kentteki bütün meseleler gibi engellilerin yaşadıkları sorunlara çözüm üretme niyetinde olduklarını vurgulayan Hatun, "Bu meseleyi çözmek istedik. Kayyım olmadan önce çok güçlü çalışmalar yürütülmüştü. Şimdi buraya bakıyoruz, kayyım nasıl her şeyi engellediyse, burayı da engellemiş. Kent sadece sağlıksal olarak iyi olanlar için olmamalı, herkes için aynı olmalı. Burada çıkan kararlar bizim için talimat olacak" dedi.
BUCAK: PİLOT BÖLGE OLMASINI İSTİYORUZ
Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Serra Bucak da kentlerin dizaynında engellilerin dikkate alınmadığını vurgulayarak, kamusal hizmetlerde engellilerin görmezden gelindiğini belirtti. Bucak, "Ayrımcılığın çeşitli versiyonlarının her gün bize dayatıldığı bir coğrafyadayız. Engellilerin merkezi yönetimlerde bu ayrımcı politikalardan payını aldığını biliyoruz. Yaşamların zorlaştığı, engellendiği, yoksun bırakıldıkları bir yerde, bu kadar yoksunluk varken engellilerin bundan en çok payını alan kesim olduğunu söylemek doğru olur. Bu yapısal bir görmezden gelmedir. Yerel yönetimlerin bu görmezden gelmeyle mücadele etmesi gerekir" ifadelerini kullandı.
Büyükşehir Belediyesi olarak, denkleştirme politikasını savunduklarını belirten Bucak, "Bu anlamda merkezi yönetime ne kadar görev düşüyorsa, yerel yönetimlere daha da fazla görev ve sorumluluk düşüyor. Önümüzdeki 5 yılın stratejik planlamasını yaparken, birçok odak toplantısı yaptık. Hem her toplantı da engellilerin görüş ve önerilerini de dinledik. Engellilerin aktif birey olmalarının yolunu açığa çıkaracak bir model oluşturmak ve Diyarbakır'ın bu noktada pilot bir bölge olmasını istiyoruz. Bu öncü kentin Türkiye'nin her kentine örnek olmasını istiyoruz" diye konuştu.
'YETERLİ ALT YAPI YOK'
Engelli daire başkanlığının kurulması için adım attıklarını açıklayan Bucak şöyle konuştu:
"Sosyal politikalar açısından içinin doldurulması için çalışmalar başlattık. Engelli daire başkanlığını açmak için norm kadro engeli kalktı. Norm kadro açılmasa da bunu mümkün kılmak için kendi alternatif planlarımızı kuracaktık. Dairemizde görevlendirilecek arkadaşlarımızın, engelli arkadaşlarımızdan oluşmasını önemsiyoruz. Elbette ki başka dairlerimizde de istihdam edilmeleri gerektiğini ifade etmiştik. Kendi personelimizde bir bilinçlendirme çalışması yapacağız. Toplumda değişimi hedefleyen bir planı önümüze koyacağız. Kentteki engelli nüfusunu ortaya çıkartma çalışması yürüteceğiz. Bu şekilde sağlıklı verilere ulaşacağız. Diyarbakır'ın çok ciddi bir sorunu var. Toplu taşıma bizim en büyük sorunlarımızdan birisi. Bu sorunu kendimizle birlikte getirmedik. Ulaşım alanı, hafif raylı sistem alanında bu genişleyen kentin imarına uygun politikalar geliştirmeyen, kamunun alanını ranta açan kayyımın politikasının bir sonucu olarak önümüzde durmakta. Ulaşımda sesli, görüntülü sistemler… Bunlar beraber yapacağımız, gündemimize koyduğumuz planlar. Engellileri sosyal ve kültürel faaliyetlere katma açısından yeterli alt yapımız yok. Bir an önce bunların inşasına girişeceğiz"
ÇELEBİ: EŞİT HAKLARA SAHİBİZ
“Engelli konusunda bizi inandırmaya çalıştıkları ezberleri bozmaya geldik” diyen DEM Parti Engelliler Komisyonu Eşsözcüsü Hatice Betül Çelebi, engellilere karşı söylenen “güzel, onurlandırcı” olarak görünen sözlerin aslında ne kadar onur kırıcı olduğuna dair örnekler paylaştı. Çelebi, “Dil gerçekten düşünceleri, kültürü inşa eder fakat eşitsiz bir dil her zaman ayırır, parçalar, yaralar. Engelliler bu toplumun çeşitliliğidir. Engelli kelimesinin arkasına yüklediğiniz değersizlik, görmezden gelme hissinizle mücadele edin. Mesela ‘engelli kardeşimiz’ deriz. Ama bu bir çocuklaştırmadır. Bu engelliyi birey olarak görmeme, değersizleştirme hali olarak ortaya çıkıyor. Engelliler bu toplumun eşit yurttaşları ve herkes gibi bu topluma katılım sağlama hakkına sahip kişiler. Engellilik meselesi yaşam hakkı meselesidir. Engellilerin hakkını savunmak için engelli adayı olmanıza gerek yok” şeklinde konuştu.
Panelist Çelebi de engellilerin yaşadıkları sorunlara ve bunların çözüm yöntemlerine ilişkin sunum yaparken, Özel Eğitim Uzmanı Fırat Keser, "Yerel yönetimlerde engelliler için politika ve uygulamalar: AB ülkeleri ile Türkiye’den örnekler" başlığıyla sunum gerçekleştirdi. Keser, görsellerle örneklendirmeler yaparak, dünyadaki engellilerin yaşamını kolaylaştırıcı uygulamaları ve çalışmaları gösterdi.
Panel soru-cevap bölümü ardından sona erdi. (MA)