Dört madenci göçük altında kalmıştı: Palu'daki maden için ÇED gerekli görülmemiş
Elazığ’ın Palu ilçesinde dün 4 işçinin göçük altında kaldığı Polay Madencilik'e ait krom madeninin 2020 yılında kapasite artışı için yaptığı başvuruya 'ÇED gerekli değildir' raporu verildiği ortaya çıktı.
Evren DEMİRDAŞ
ELAZIĞ - Elazığ'ın Palu ilçesine bağlı Kayaönü Köyü yakınlarında Polay Madencilik'e ait krom madeninde dün dört işçi göçük altında kaldı. İşçiler, ekipler tarafından kurtarıldı. Polay Madencilik, 2007 yılında 'ÇED gerekli değildir' kararının ardından faaliyete başladı. 2020 yılında kapasite artışı talebinde bulunan firmaya için Elazığ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün 'ÇED gerekli değildir' kararı verildi.
'HOLDİNGLER NE DERSE BÜROKRASİ ONU DER'
Artı Gerçek'e konuşan Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, “Aşağı yukarı holdingler ne derse bürokrasi onu der. Burada herhangi bir denetim, gözetim bilimsel bir kriterin uygulanması söz konusu değil. Acıpayam’da, Harmancık'ta iş cinayetleri yaşandı geçtiğimiz aylarda. Yine bu söz konusu işletme ve civarında da sık sık işçi ölümleri yaşanıyor. Burada ne Çalışma Bakanlığı'nın ne Enerji Bakanlığı'nın etkin bir denetim sistemi yok. İşçi sağlığı iş güvenliği önlemleri ve denetimleri yok. Hızlı ve basit yöntemlerle üretim yapıp etkin bir sondajlama faaliyeti yapmayan bir mantıkla üretim yapılmasından dolayı buralarda sık iş kazaları ve işçi cinayetleri yaşanıyor” diye konuştu.
'SİSTEMİN İŞLEYİŞİ SORGULANMALI'
İşçinin hayatının hiçe sayıldığını dile getiren Aksu, şöyle devam etti:
"Buradaki temel mesele Çevre Bakanlığı'nın ÇED sürecinden başlayıp Enerji Bakanlığı'nın, Çalışma Bakanlığı'nın denetimlerinin artık holdingler ve şirketler nezdinde işçinin hayatını hiçe sayan, önemsemeyen bir devlet davranışına dönüşmüş olmasıdır. Elbette burada Murat Kurum gibi öncesinde Veysel Eroğlu’na İmren Aykut’lara ya da yerel belediyelerde bir hoyratlık almış başını gidiyor. Kimse şirketleri, holdingleri üzmek, onlarla ters düşmek, onların baskısını kendi üzerlerine çekmek istemiyor. Zaten siyasi ya da bürokrasi konumlarda bulunabilmek ve yükselmek için bu tarz şirket ve holdinglerin niyetlerini, isteklerini temin etmek gerekiyor. Burada da düşük ücretli devlet memurları da bu holding ve şirket yapılarıyla iç içe geçmiş ve onlardan beslenen ilişkilerin bir uzantısına dönüşmüş durumda. Burada sorgulanması gereken bütün olarak bu sistemin işleyişi."
Elazığ’da maden ocağında göçük: Firma sahibinin oğluyla birlikte işçilerin tamamı kurtarıldı