Dört yıldır süren OHAL: Öğretmenler geri dönmeyi bekliyor
5 Ekim Öğretmenler Günü dünyanın her yerinde kutlanırken, Türkiye’de 55 bin öğretmen mesleğe geri dönmeyi bekliyor. 20 Temmuz 2016’da ilan edilen OHAL’in etkileri hala sürüyor.
Sultan Eylem KELEŞ
ARTI GERÇEK- 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan edilen Olağan Üstü Hal (OHAL) kapsamında, 36 kanun hükmünde kararname (KHK) yayımlandı. Bu KHK’lerle, 35 bin öğretmen ihraç edildi, 20 bin öğretmenin ise çalışma izni iptal edildi. Öyle ki 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası en büyük tasfiyenin yaşandığı alan eğitim alanı oldu. Eğitim-Sen raporlarına göre, ihraçların yüzde 47’sini eğitim ve yükseköğretimden yapılan ihraçlar oluşturuyordu. 12 Eylül 1980 Darbesi sonrasında hakkında işlem yapılan öğretmen sayısı 3 bin 854 iken, 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasındaki iki yıllık OHAL süresinde bu rakam 60 bine yaklaşmıştı.
100 BİN ÖĞRETMEN AÇIĞI VAR, 55 BİN KHK MAĞDURU ÖĞRETMEN GERİ DÖNMEYİ BEKLİYOR
OHAL’in üstünden 4 yıl geçti. Bu 4 yıllık süreçte, ihraç edilen öğretmenlerden 60’dan fazlası intihar etti, birçok eğitimci ise iş kazalarında yaşamını kaybetti. İhraç edilen öğretmenler kendilerini ‘’KHK’li öğretmen’’ olarak adlandırıyorlar ve mesleklerini yapmaları engellendiği için hayatlarını başka işlerde çalışarak idame ettiriyorlar. Bugün Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı resmi verilere göre 100 binin üzerinde öğretmen açığı varken 55 bin KHK’li öğretmen 4 yıldır mesleğe geri dönmeyi bekliyor.
ÖĞRETMEN DEMİRCİ, ÖĞRENCİLERİYLE BİRLİKTE TORNACILIK YAPIYOR
KHK’li öğretmenlerden Ercan Demirci, meslek lisesinde makine öğretmenliği yapıyordu. 672 sayılı KHK ile bir gecede işten atıldı. Demirci artık kamu ve özel sektörde öğretmenlik yapamadığı için, ihraç sonrası 10 farklı işte çalışmış; insan kaynakları, tasarımcılık, danışmanlık gibi… Kimi KHK’li olduğu gerekçesiyle iş akdini feshetmiş, kimisinden kendisi ayrılmış. Şimdi öğrencileriyle beraber tornacılık yapıyor.
Demirci, öğretmenlik mesleğine geri dönme konusunda umutsuz. İktidarın bu uygulamadan geri adım atacağını düşünmüyor. Bu yüzden, içinde bulunduğu duruma adapte olabilmek için de kendini eğitim sektöründen uzak tutmaya çalışıyor. Demirci bu durumu, "Öğretmenliği özleyerek, öğrencilerini özleyerek olmuyor. Geçmiş lezzetler insana acı veriyor" diye ifade ediyor.
Demirci’nin 3 çocuğu var. "Çocuklarınız babalarının bir dönem öğretmen olduğunu biliyor mu?" diye sorduğumuzda, gözleri dolarak yanıtladı: "Bu tam bir yıkım oldu. Benim ortanca çocuğum öğretmen olduğumu iki yıl önce öğrendi. Gardropta personel kimlik kartımı görüp ‘Aa! Anne babam öğretmenmiş’ diye sevinçle geliyor. Eşim, ‘Oğlum senin baban öğretmen değil, işyerlerine eğitim verdiği için o kimliği verdiler’ diye geçiştirdi ama ben gerçeği izah ettim. ‘Erdoğan Hükümeti bizi hukuksuzca işten attı’ dedim."
EVLENECEKLERİ HAFTA EŞİ AÇIĞA ALINDI, EVLENDİKTEN 5 AY SONRA EŞİYLE BİRLİKTE İHRAÇ EDİLDİ
Ümit Aktaş, kendisi gibi öğretmen olan eşiyle yeni evlenmiş ve İstanbul’a yerleşmişti. Sınıf öğretmeni olarak atanmıştı. Taşındıktan 5 ay sonra, bir gece yarısı, ertesi gün okula gitmeye hazırlık yaparken ihraç edildiklerini öğrendi.
KHK’li öğretmen Aktaş, Mardin’de sınıf öğretmeni olarak görev yaparken Türkçe öğretmenliği yapan eşiyle tanışıp evlenme kararı aldı. Görev yaptığı Mardin’de Eğitim-Sen temsilciliği yapıyordu, sendikal mücadele içerisindeydi. Evlenecekleri hafta eşi açığa alındı, düğünlerine ‘Öğretmenime Dokunma’ dövizleriyle katıldılar.
Tiyatroyla ilgilenen Aktaş, sınıfta olmayı, öğretmenlik yapmayı tiyatro sahnesinde olmaya benzetiyor. Çok severek, isteyerek yaptığı meslekten ihraç edildikten sonra hayata sarılmak için, kendi ifadesiyle ‘ağaç kavuğu yesinler diyenlere cevap olarak, yılmadığını göstermek için’ şimdi kafe-bar işletmecisi olarak hayatına devam ediyor. Buna rağmen, kendisini kafe-bar işletmecisi olarak tanımlamıyor, öğretmen kimliğine sahip çıkıyor. "Öğretmenliğe geri döneceğimi biliyorum, bu benim için mücadelenin bir parçası; yolculuk ve bekleme hali" diyor.
HDP’Lİ GERGERLİOĞLU’NDAN ‘İHRAÇ ÖĞRETMENLER GÖREVE İADE EDİLSİN’ KAMPANYASI
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’ne özel sosyal medyada bir imza kampanyası başlattı. Milli Eğitim Bakanlığı’na seslenen Gergerlioğlu, ‘’Öğretmenlerin yeri okuldur, öğrencilerinin yanıdır’’ diyerek KHK mağduru öğretmenlerin mağduriyetlerinin giderilerek görevlerine iade edilmesini ve çalışma lisansı iptal edilen öğretmenlerin lisansının geri verilmesini talep etti.