DTO: Diyarbakır’da 135’i yoğun bakımda toplam 835 vaka var, KHK’liler işe dönmeli

Diyarbakır Tabip Odası, iki aylık Coronavirus raporunu açıkladı. Rapora göre, Salgına karşı alınan önlemler yetersiz, kentte pandeminin yıkıcı etkisini ağır bir biçimde yaşadığı belirtildi.

DTO: Diyarbakır’da 135’i yoğun bakımda toplam 835 vaka var, KHK’liler işe dönmeli

Remzi BUDANCİR

ARTI GERÇEK- Çin'de ortaya çıkan ve ardından Dünya’da hızlıca yayılan yeni tip Coronavirus (Covid-19) riski artarak devam ediyor. Kontrol altına alındığı açıklanan salgın giderek yayılıyor. Diyarbakır, Urfa ve Van gibi büyükşehir başta olmak üzere bölge kentlerinde salgının yayılması sürüyor. Salgından dolayı birçok hastanenin yoğun bakım üniteleri doldu.

DİYARBAKIR’DA PANDEMİ ETKİSİ

Diyarbakır Tabip Odası Coronavirus (Covid-19) ile ilgili Temmuz-Ağustos raporunu açıkladı. Diyarbakır’ın pandeminin yıkıcı etkisini katmerli bir biçimde yaşadığının belirtildiği raporda, Diyarbakır’da 700’ün üzerinde hastanın kliniklerde, 135’in üzerinde hastanın yoğun bakım ünitelerinde yattığı belirtildi.

600 SAĞLIK ÇALIŞANI SALGINA YAKALANDI

Bu süreçte 600’e yakın sağlık çalışanına Coronavirus tanısının konulduğunun aktarıldığı raporda, şu ifadeler kullanıldı: "Hükümetin salgının yayılmasını engellemektense ekonomiyi öncelemesi salgının bütün yükünü sağlık emekçilerinin omuzuna yüklemiştir. Sağlıkçının sağlığı ve tükenmişliği umursanmamış, suni kahramanlık hikâyeleri, görev-cephe kutsallaştırmalarıyla geçiştirilmiştir. Salgının yayılımının durmasına yönelik merkezi önlemler alınmaması sebebiyle "özellikli izlem" sayıları 80-100 bandında seyretmektedir. Halihazırda hasta sayıları artmış olan aile hekimlerinin bu izlem hastalarını araması ve takip etmesi çok ciddi iş yükü yaratmaktadır. ASM' lerde görev alan sağlık çalışanlarına koruyucu ekipman dağıtımının durdurulduğu, tüm talep ve girişimlerimize rağmen sahada çalışan sağlıkçıların güvenliğinin göz ardı edildiği tespit ettiğimiz önemli konulardan biridir.

‘İŞÇİLERE MASKE VERİLMİYOR’

Fabrika ve atölyelerde pandemi başında işverenlerin dağıttığı maske ve koruyucu ekipmanların, ulaşılabilirliğin artması bahane edilerek çalışan tarafından temin edilmesi istenmektedir. Covid pozitif işçi sayılarının artması denetime yönelik bir çabaya sebep olmamış; aksine, semptomsuz temaslılara test yapılmayarak ekonomik gerekçelerle saygının yayılmasına göz yumulmuştur. Covid testi pozitif gelen personellere temaslıların isimlerinin verilmemesi konusunda yapılan işveren baskısı olgunlaşmıştır.

‘BAZI ÖZEL HASTANELER TEST SONUCU POZİTİF OLANLARI KABUL ETMİYOR’

Özel hastanelerde teste ulaşım problemi devam etmektedir. Şehrimizdeki bazı özel hastaneler Covid pozitif hasta kabul etmemektedir. Mevcut durumda pandemi hastanesi olarak kabul edilen merkezlerde yer kalmadığı, yatırılarak takip edilmesi gereken hastaların evlerine gönderilerek tedavi edilmeye çalışıldığı tespitlerimiz arasındadır. Pandemiye karşı bütünlüklü bir yaklaşım ile mücadele edilmeli, Kamu hastaneleri ve Dicle Üniversitesi hastanelerinin olanakları uygun biçimde kullanılmalıdır.

‘SAĞLIKÇILARA RUTİN TEST YAPILMIYOR’

Sağlıkçılara rutin test uygulaması yapılmamaktadır. Artan viral yük nedeniyle enfekte sağlıkçı sayısı artmıştır. Bileşeni bulunduğumuz Sağlık Platformu ile beraber salgının ilk gününden itibaren enfekte sağlıkçı istatistiklerini toplamaktayız. 25 Mayıs itibari ile 95 olan enfekte sağlıkçı sayısı, eylül başında 600 civarında seyretmektedir. Yeterli önlem alınmamasının bedelini emekçiler sağlıklarıyla ödemektedir."

KHK’Lİ SAĞLIK ÇALIŞANLARINA İŞLERİ İADE EDİLMELİ

Diyarbakır'da KHK ile ihraç edilen 137 sağlık emekçisinin bulunduğunun belirtildiği raporda, sağlık emekçilerinin geri alımları ile ilgili çalışmaların başlatılması istendi. Raporda şu öneriler sıralandı:

Tüm sağlık çalışanlarına ayrım gözetmeksizin periyodik olarak test yapılmalıdır. Testlerin hastaneler dışındaki yerlerde de uygulanmasına yönelik çalışmalar hızlandırılmalıdır. Olası salgın artışı için Covid-19 klinikleri ve yoğun bakım üniteleri arttırılmalıdır. İşyeri güvenliğine yönelik önlemler arttırılmalı, denetimler sıklaştırılmalıdır.

ASM ÇALIŞANLARI TÜKENMİŞLİKLE KARŞI KARŞIYA

Aile Sağlığı Merkezleri çalışanları tükenmişlikle karşı karşıyadır. İş yüklerini insani sınırlara çekecek düzenlemelere gidilmelidir. Mesleklerini yaparken yakalandıkları ve ölümle sonuçlanabilen Covid-19 hastalığı Sağlık çalışanları açısından meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir. Covid-19 hastalığına yakalanan Sağlık çalışanlarının işe dönüş kriterleri hastalığın şiddeti, ortaya çıkan sekel ve viral yük dikkate alınarak uluslararası klavuzlara uygun olarak belirlenmelidir.

SAĞLIK HİZMETİ HASSASİYETLE YÖNETİLMELİ

Kentte kamu/ özel yatak kapasitesi vaka sayılarımıza uyumlu olarak organize edilmelidir. Olağan sağlık hizmetleri, acil ve öncelikli olanlar dışında "hassasiyetle" yönetilmelidir. Salgın tehlikesi devam ederken bir kez daha hükümeti ve Diyarbakır'daki yetkilileri halk sağlığını önemsemeye, sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz."

rapor test Remzi Budancir koronavirüs vaka sayısı