Duhoklu 5 kişinin Mardin'de öldürülmesi davasında karar çıktı, aile avukatları 'Kabul etmiyoruz' dedi

Ailelerini ziyaret için Türkiye'ye gelen Duhoklu beş kişinin, Mardin'de araçlarına ateş açılarak öldürülmesine dair davanın karar duruşması görüldü. İki sanık ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırıldı, avukatlar hakikatin ortaya çıkarılmadığını söyledi.

Duhoklu 5 kişinin Mardin'de öldürülmesi davasında karar çıktı, aile avukatları 'Kabul etmiyoruz' dedi

Artı Gerçek - Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Duhok kentinde yaşayan beş kişinin Mardin'de öldürülmesine ilişkin davada karar çıktı. Cinayeti işlemekle suçlanan iki sanığa 5’er defa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Ailelerin avukatı, hakikatin ortaya çıkarılmadığını ve cinayeti iki kişinin işlemediğini düşündüklerini söyleyerek karara tepki gösterdi.

Saldırıda, Samsun'daki çocuklarını ziyaret etmek için Türkiye'ye gelen 69 yaşındaki Duhoklu Abdullah Salih Mustafa Mamîsî, 75 yaşındaki eşi Çimen Şahin Halid ve 39 yaşındaki kızları, 9 Ocak 2023'te Nusaybin ve Kızıltepe ilçeleri arasında araçlarına ateş açılması sonucu öldürülmüştü. Tedavi için Diyarbakır'a giden ve ağır yaralanan 63 yaşındaki eşi Wahide Haydar Casım ile 45 yaşındaki oğlu Ahmed Celaleddin İbrahim Bêzelî ise hastanede kurtarılamamıştı. Abdullah Salih Mustafa ve Ahmed Celaleddin İbrahim, Behdinan bölgesinin tanınan iki din görevlisiydi.

Cinayeti işlemekle suçlanan Faris Akseven ve Abdullah Kaplan ile olaya dahil oldukları belirtilen İbrahim Doğan, 17 yaşındaki Ç. B. ve Murat Yiğit hakkında açılan davanın 7'nci duruşması, Mardin 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada tutuklu sanıklar tutuldukları cezaevinden SEGBİS aracılığıyla hazır edilirken, avukatlar ve öldürülenlerin yakınları da hazır bulundu.

Savcılık daha önce sunduğu mütalaasını tekrar ederek, Abdullah Kaplan ve Faris Akseven hakkında "Bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürme", "Gece vakti yağma, birden fazla kişi tarafından silahla yağma" suçlarından ayrı ayrı 5'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini talep etti.

Mütalaada, Ç.B. hakkında da "Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme" suçundan, sanık İbrahim Doğan'ın "İzinsiz olarak ateşli silah ve mermileri ülkeye sokma, imal etme, nakletme, satma" suçundan cezalandırılması istendi. Olayda kullanılan aracın sahibi olan ve kiralama işi yapan Murat Yiğit hakkında da "Bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürme", "Gece vakti yağma, birden fazla kişi tarafından silahla yağma" suçlamalarından beraat istendi.

'SİYASİ BOYUTU ARAŞTIRILMALI'

Müşteki avukatları ise sanıkların cezalandırılması ve olayın siyasi boyutunun araştırılması için derinleştirilmesi talebinde bulundu. Sanık avukatlarının savunmalarının ardından ara veren mahkeme kararını açıkladı.

Mahkeme, Abdullah Kaplan ve Faris Akseven için "Bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürme" suçlaması ile 5’er defa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, “Gece vakti yağma, birden fazla kişi tarafından silahla yağma" suçundan 15 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme “ateşli silah bulundurma” suçundan da iki isme, 1 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

İbrahim Doğan’ın “seri muhakemeye tutulduğu” gerekçesiyle dosyasının ayrılmasına, Murat Yiğit’in beraatına karar verirken, Ç.B. hakkında da "Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme" suçundan 6 ay 20 gün hapis cezası vererek, “Hükmün Açıklanmasının Geriye Bırakılması (HAGB)” kararı verdi.

'KARARI KABUL ETMİYORUZ'

Kararın ardından müşteki avukatları ve öldürülenlerin yakınları adliye binası önünde açıklama yaptı. Aileler adına konuşan Harbî Celaleddin kararı kabul etmediklerini hakikatin ortaya çıkarılmadığını, cinayetin sadece 2 kişi eliyle işlendiğine inanmadıklarını söyledi. (MA)

Mardin Duhok