Ege'de 6,9 büyüklüğünde deprem: Yıkım ve can kaybı var

İzmir Seferihisar merkezli depremin büyüklüğünü AFAD 6.6 olarak duyururken Kandilli 6.9 olarak revize etti.

Ege'de 6,9 büyüklüğünde deprem: Yıkım ve can kaybı var

Ege ve Marmara Bölgesi'nde hissedilen çok şiddetli bir deprem meydana geldi. AFAD, merkez üssü Ege Denizi'nin Seferihisar açıkları olan büyüklüğünü 6,6 olarak açıklarken Kandilli Rasahanesi depremin büyüklüğünü 6,9 olarak revize etti.

Alınan ilk bilglere göre dört yurttaş yaşamını yitirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer 20'ye yakın binanın yıkıldığı ihbarını aldıklarını söyledi.

AFAD'ın ilk belirlemelerine göre dört kişinin öldüğü, 120 kişinin ise yaralı olduğu bildirildi. AKOM'dan yapılan açıklamada, "SAKOM’dan alınan ilk bilgilere göre 1’i boğulma olmak üzere 4 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 120 vatandaşımız yaralanmıştır. Depremden etkilenen tüm illerde, alan tarama çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca TSK tarafından havadan tarama çalışmaları yürütülmektedir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan bilgilendirmeye göre İzmir, Muğla ve Aydın illerinde toplam 115 sahada enerji ve 10 sahada ise servis kesintisi bulunmakta olup kesintilerin giderilmesi için ekipler çalışmaktadır" denildi.

İzmir Valisi Köşger yaptığı ilk açıklamada, "Bize intikal eden can ve mal kaybıyla ilgili henüz bilgi yok. Kriz merkezine geçeceğiz, gelen bilgiler neyse aktaracağız" dedi.

Köşker bir sonraki açıklamasında ise arama kurtarma çalışmalarına ilişkin uyarıda bulunarak, "70 kişi kadar binalardan canlı çıkarılan vatandaşımız oldu. Vatandaşlarımız trafiğe çıkmasın, trafik kilitlenmiş durumda, ricam, herkes sakin şekilde boş bir alanda beklesin. Profesyonel olmayan kimse binaların üstüne çıkmasın" ifadelerini kullandı.

DÖRT HASTANEDE HASAR VAR

İzmir'de yurttaşlar depremin ardından tedbir olarak sokağa indi. Depremin etkisiyle çöken binaların olduğu da öğrenildi. Öte yandan bazı hastanelerdeki hastaların dışarıya çıkarıldığı öğrenildi.

Depremde bazı hastaneler de hasar gördü. Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi, Bozyaka Hastanesi, Torbalı Devlet Hastanesi ve Alsancak Hastanesi tahliye edildi. Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi ve Bozyaka Hastanesi'nin kolonlarının patladığı öğrenildi. İki hastanede bulunan hastalar ve sağlık emekçileri bina bahçesine çıkarıldı. Seyfi Demirsoy Hastanesi Yoğun Bakım Servisinde bulunan hastalar ise çevre ilçelerdeki yoğun bakım ünitelerine sevk edildi. Alsancak Hastanesi'nin de ciddi bir hasar görülmemekle birlikte tedbir amaçlı tahliye edildiği öğrenildi.

Ege'de 6,9 büyüklüğünde deprem: Yıkım ve can kaybı var - Resim : 1

Şiddetli deprem nedeniyle Bornova ilçesi Özkanlar semtinde bulunan öğretmenevinin yanındaki bina yıkıldı. Yurttaşlar enkaz altında kalan birileri olabileceğinden kendi imkanları ile arama yapıyor.

Bayraklı İlçesinde kaymakamlık binası ile Kızılay Kan Merkezi'de yıkıldı.

Ege'de 6,9 büyüklüğünde deprem: Yıkım ve can kaybı var - Resim : 2

Çiğli OSB'de bulunan Vansan fabrikasında da dalgıç motorları devrildi. Ağırlıkları 250 - 400 kg arasında değişen motorların devrildiği sırada işçilerin çay molasında olması olası iş kazalarını önledi. Deprem sonrası Vansan ve Akar Tekstil paydos ederek işçileri eve gönderdi.

Ege'de 6,9 büyüklüğünde deprem: Yıkım ve can kaybı var - Resim : 3

Yunanistan basınından Samos'un Sesi'nin aktardığına göre Ege denizindeki adada da yıkılan binalar var. Edinilen ilk bilgilere göre adada can kaybı yaşanmadı. Adada bulunan Tarihi Aziz Nikola Kilisesi'nde de çökme meydana geldi.

Ege'de 6,9 büyüklüğünde deprem: Yıkım ve can kaybı var - Resim : 4

SOYER: 20'YE YAKIN BİNA YIKILDI

Deniz suyunun seviyesinin de Sığacık ve Sefeerihisar'da yükseldiği yurttaşalar tarafından görüntülendi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yıkımları doğruladı: 20'ye yakın evin yıkımına dair ihbar aldıklarını söyledi.

Soyer'in paylaştığı bilgiler şu şekilde:

"Az önce yaşanan deprem nedeniyle tüm hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Can ve mal kaybının olmamasını umut ediyorum. Gelişmeleri takip ediyoruz. Afet ekiplerimiz hazır," açıklamasında bulundu. Soyer "Özellikle Bayraklı'da bina yıkımları var, can kayıpları olabilir. 20'ye yakın bina yıkıldığı ihbarı aldık," ifadelerini kullandı. Soyer, "Türkiye'deki yapı stoğu ne yazık ki, bu büyüklükteki depremleri hatasız, göçmeden atlatacak durumda değil. O bölgede özellikle zemin koşullarının da hiç uygun olmadığını biliyorum. Bayraklı ve Bornova'da. Zayıf malzeme özellikleri olabilir. Özellikle düzensiz taşıyıcı sistemlerden kaynaklanan sorunlar olabilir" dedi.

BAYRAKLI BELEDİYE BAŞKANI: İKİ KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, 6.6 şiddetindeki depremin ardından Bayraklı'da iki kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

'BALIKÇILARA ULAŞAMIYORUZ'

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, depremin ardından yaptığı açıklamada, "Aldığım ilk haberlere göre açıkta olan balıkçılar varmış, onlardan haber alamıyoruz. Sayıları bilmiyoruz. Sahil bölgelerini su bastı denizden. Akşam bir kriz masası oluşturulacak ne olduğu belli olacak. Deniz taştı, küçük çaplı bir tsunami muhtemelen. Büyük bir ihtimalle can kaybı var, Kaleiçi'ndeki evler tek katlı ve onları su bastı" diye konuştu.

İçişleri Bakanı süüleyman Syolu sosyal medya hesabından, "Şu ana kadar İzmir Bornova ve Bayraklı’da 6 bina yıkılma ihbarı geldi

Uşak, Denizli, Manisa, Balikesir, Aydın ve Muğla’da ufak çatlaklar dışında ve can kaybı ile ilgili herhangi bir ihbar gelmemiştir.Ekiplerimiz sahada tarama ve müdahalelerine devam etmektedir" yazdı.

AFET KOORDİNASYON MERKEZİ KURULDU

İçişleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde Afet Koordinasyon Merkezi'nin kurulduğunu söyledi. Bakan Kurum, "5 binanın yıkıldığı bilgisini aldık. Enkaz altında vatandaşlarımız var. Valiliğimiz bünyesinde Afet Koordinasyon Merkezi kuruldu. İçişleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bütün birimleri İzmir ve ilçelerine yönlendirildi. Tüm ekiplerimiz seferber etme suretiyle vatandaşlarımızın yaralarını saracağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Afet Koordinasyon Merkezi kuruldu. İlgili bakanlıklar olarak olay yerine hemen intikal ediyoruz. İnşallah hızlı bir şekilde enkaz altında kalan vatandaşımızı, enkaz çalışması yapıp yaralarını sarmak için hızlı bir şekilde seferber olacağız. Tüm İzmirimize, tüm Türkiyemize geçmiş olsun" dedi.

'FAYIN KIRILMASI OLUMLU BİR DURUM'

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alim Murathan deprem sonrasında BirGün2e yaptığı açıklamada, "Bu deprem tuzla fay hattı üzerinde gerçekleşti. AFAD’ın verilerine baktığımız zaman 6.6 civarında bir şiddette olduğunu gördük. Depremle beraber fayın bütünüyle kırıldığını düşünüyoruz. Fayın tümüyle kırılması olumlu bir durum. Bu fay hattında daha büyük bir deprem gerçekleşeceğini düşünmüyoruz ancak artçı depremler olacaktır" dedi.

'6 ŞİDDETİNE VARAN ARTÇILAR YAŞANACAKTIR'

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, "Batı Anadolu Bölgesi Türkiye’nin en sık deprem olan bölgelerinden bir tanesi ve özellikle bu gölgede deniz içerisinde çok fazla fay var. Burası geçmişte de 7’nin biraz altında depremler yaşayan bir bölge. Jeolojik açısından olağan bir deprem diyebilirim. Depremin en çok hasarı İzmir civarında verdiği görülüyor ve bu da zeminin zayıf yapısı ve yapıların zayıflığı ile alakalı. Dikkat etmek lazım, artçılar olacaktır. Şiddeti 6’ya kadar varan artçılar gelecektir hasar gören binalar varsa bunlara dikkat etmek lazım." dedi.

AFAD UYARDI

AFAD, İzmir'deki deprem sonrası uyardı: İletişim için internet tabanlı haberleşme uygulamaları ve SMS'i tercih edin. Depremden etkilenen tüm illerde alan tarama çalışmaları devam ediyor. TSK tarafından havadan tarama çalışmaları yürütülüyor. İzmir, Muğla ve Aydın'da 115 sahada enerji ve 10 sahada servis kesintisi bulunmakta olup kesintilerin giderilmesi için ekipler çalışmaktadır. Hasarlı yapılara girilmemeli, yollar acil yardım araçları için boş bırakılmalıdır. Doğalgaz ve su vanaları, elektrik şalterleri kapatılmalıdır"

İzmir'de 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından çok sayıda artçı sarsıntı meydana geldi. Bölgede 3,9 ile 4,8 büyüklüğü arasında 6 artçı deprem daha yaşandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca : İzmir’deki depremde ne yazık ki 4 vatandaşımız hayatını kaybetti. Toplamda 120 vatandaşımız depremden etkilendi. 38 ambulansımız, 35 UMKE ekibimiz ve 2 ambulans helikopterimiz olay yerinde. Tüm desteğimizle İzmir halkının yanındayız. Başımız sağ olsun.

CHP, HDP ve GELECEK PARTİSİ İZMİR'E HEYET GÖNDERDİ

İzmir'deki depremin ardından CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ve Genel Başkan Yardımcıları Seyit Torun ile Ali Öztunç kriz yönetimine ve arama kurtarma çalışmalarına destek amacıyla bölgeye gitti.

HDP'den yapılan açıklamada da, "Ege’de meydana gelen depremin ardından partimiz tarafından, MYK üyemiz Mahfuz Güleryüz, Parti Meclisi üyelerimiz, İzmir Milletvekillerimiz Murat Çepni, Serpil Kemalbay ve İl ve ilçe yöneticilerimizin yer aldığı kriz koordinasyon merkezi oluşturuldu. Arama kurtarma çalışmalara destek verecek olan Koordinasyon Merkezi, incelemelerin ardından ihtiyaç halinde çalışmalarını genişletecektir" denildi.
Gelecek Partisi de yaptığı duyuru ile; Genel Başkanıı Ahmet Davutoğlu’nun görevlendirmesi ile heyetlerinin İzmir’e yola çıktıklarını duyurdular.

Yapılan duyuruda, Gelecek Partisi Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanı Selçuk Özdağ, Gelecek Partisi Yerel Yönetimler ve Şehircilik Başkanı Doğan Demir, Gelecek Partisi Çevre ve Şehircilik Politikaları Başkanı Cesim Gökçe ve Gelecek Partisi Yönetim Kurulu Üyesi, Afet ve Acil Durum Uzmanı Burçak Başbuğ Erkan'dan oluşan heyetin vatandaşlara ve yetkililere destek için İzmir'e yola çıktıkları belirtildi.

deprem İzmir TSUNAMİ yıkıldı