Eğitim-Sen: İktidar ekonomik öncelikleri, insan sağlığına tercih ediyor
Eğitim-Sen Van Şubesi Cumhurbaşkanlığı Kabinesinin sınav tarihlerinin değiştirilmesi ile ilgili aldığı karara tepki gösterdi.
ARTI GERÇEK - 2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Koronavirüsü salgını nedeniyle daha önce 25-26 Temmuz tarihine alınmıştı. Dün toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Yükseköğretim Kurumları Sınavının bir ay öne çekti. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, sınavın 27-28 Haziran’da yapılacağını duyurdu. Sınav tarihinin öne alınmasına milyonlarca genç sosyal medyadan tepki gösterdi. Sınav tarihinin değiştirilmesine bir tepkide Eğitim-Sen Van Şubesi’nden geldi. Açıklamayı Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Murat Atabay yaptı.
"SİYASİ İKTİDARIN ÖNCELİKLERİ İLE ÖĞRENCİLERİN ÖNCELİKLERİ AYNI DEĞİL"
Sınav tarihlerinin, öğrencilerin üstün yararı ve aynı zamanda da öğrencilerin, eğitim ve bilim emekçilerinin sağlığı gözetilerek planlanması gerektiğini belirten Atabay, "Ancak, siyasi iktidarın öncelikleri ile eğitimcilerin, öğrencilerin ve velilerin önceliklerinin aynı olmadığı görülmektedir. Sınavların Haziran ayı içerisinde yapılması kararının alınması, siyasi iktidarın ekonomik öncelikleri insan sağlığına tercih ettiğini bir kez daha göstermiştir. Bu kararın, yaşanan ekonomik krizin etkilerinin emekçiler açısından hafifletilmesine katkısının olmayacağının bilinmesi gerekir. Buradan çıkış için atılacak ilk adım, devletin sosyal sorumlulukları ve görevlerini yerine getirmesi olmalıdır. En önemli olan konu ise, uygulanan ekonomik politikaların emekçilerin ve halkın yararına olacak şekilde yeniden kurgulanmasıdır. Vergide adaletin sağlanması ve desteklenmesi gereken kesimlerin kamu kaynakları ile desteklenmesi yine yapılması gerekenler arasındadır" dedi.
"ALINAN KARARLAR ÖĞRENCİLERİN YARARINA DEĞİLDİR"
Yapılan tercihin ve alınan kararın öğrencilerin eğitim hakkı ve geleceğinden yana olmadığını ifade eden Atabay, şunları söyledi: "Yapılan tercih öğrencilerimizin, eğitim ve bilim emekçilerinin sağlığından yana değildir. Yapılan tercih uzaktan eğitime erişimi olmayan yoksul öğrencilerden yana değildir. Yapılan tercih sınav kaygısı yaşayan öğrencilerimizden yana değildir. Yapılan tercih eğitim aracılığıyla yaşamını belirlemeye çalışan öğrencilerimizden yana değildir. Yapılan tercih çocukların iyi bir geleceği olması için çırpınan velilerimizden yana değildir.
"YÖK, TEPKİNİN AZALTILMASI İÇİN AÇIKLAMA YAPTI"
YKS’nin yeniden Haziran ayına alınmasına dönük tepkilerden sonra YÖK tarafından yapılan açıklama ile TYT süresi uzatılmış, yerleştirmeye esas baraj puanı 180’den 170’e düşürülmüş ve 12. sınıfın ikinci dönem konuları sınav kapsamından çıkarılmıştır. Son anda yapılan bu değişikliklerin kamuoyunda oluşan tepkinin azaltılması amacıyla yapıldığı görülmektedir. Bu değişikliklerin sonuçları etkilemeyeceği de bilinmelidir.
"SINAVLAR YOKSUL ÖĞRENCİLER AÇISINDAN OLUMSUZ SONUÇLAR ÜRETECEKTİR"
Meselenin sadece bir takvim meselesi olmadığının görülmesi gerekmektedir. Yapılması gereken, sınavların içerik, biçim, uygulama şekli dahil olmak üzere yeniden değerlendirilmesidir. Uzaktan eğitime erişimi olmayan öğrencilerin yaşayacağı mağduriyeti giderecek şekilde sistem yeniden kurgulanmak durumundadır. Var olan durumda yapılacak sınavlara tüm öğrenciler eşit koşullarda hazırlanmadığı için, bu sınavlar yoksul öğrenciler açısından olumsuz sonuçlar üretecektir. Standartlaşmış ve merkezileşmiş sınavların yarattığı eşitsizlikleri yok sayarak kararlar alınmamalıdır. Eğitim Sen olarak, uzun vadede standartlaşmış merkezi sınavların kaldırılmasını, kısa vadede de MEB ve YÖK’ün alınan kararları gözden geçirmesini ve yaşadığımız dönemin gerçekliğine uygun şekilde yeniden bir planlama yapması gerektiğini düşünmekteyiz."