'Eğitimli' ve 'zengin' Türklerin yeni durağı Portekiz

'Eğitimli' ve 'zengin' Türklerin yeni durağı Portekiz
Türkiye'den Portekiz'e oldukça rağbet var. Portekiz 500 bin euro yatırımla oturum, 5 yılın sonunda şartlar sağlandıysa vatandaşlık veriyor.

Yurt dışına yerleşmek isteyen Türkler için bu sıralar en gözde ülke Portekiz. Avrupa kıtasının güneybatısında yer alan Portekiz'e, Türkiye'den de oldukça rağbet var. Ancak Portekiz'deki uygulama, Türkiye'dekiyle aynı değil. Taşınmaz satın alma, yatırım yapma ve istihdam yaratma koşulları Portekiz'de de var ama bu koşulları sağlayanlar hemen vatandaşlık alamıyor.

TAŞINMAZ SATIN ALMAK YETMİYOR

Independent Türkçe'den Can Bursalı'nın haberine göre 2022 yılbaşına kadar Portekiz'de düşük nüfuslu bölgelerde 280 bin, merkezi yerlerde 350 bin euroluk taşınmaz satın alan, oturum kartına sahip olabiliyordu. Yılbaşından sonra yapılan düzenlemeyle bu rakam asgari 500 bin euroya çıktı. Ancak taşınmazı satın almak Portekiz vatandaşlığına hak kazanmak için yeterli değil.

İlk olarak 2 yıllığına verilen oturum kartı, engelleyecek bir durum yoksa 2 yıl daha uzatılıyor. Yine engel yoksa, 1 yıl daha uzatılarak 5 yıllık süre dolduruluyor. 5 yılın sonunda oturum kartındaki süre kısıtlaması kaldırılıyor ve kalıcı oturum kartı veriliyor. Yatırımcı, dil şartını da sağladıysa vatandaşlık için başvuru yapabiliyor.

2012 yılından 2021 yılına kadar, Portekiz vatandaşlığına geçiş için 5 milyar 842 milyon euroluk yatırım yapıldı. Bu süreçte başvuru yapan 464 Türk ise, en az 162 milyon 400 bin euroluk taşınmaz satın aldı veya yatırım yaptı.

BATMAZ: BÜYÜK ŞEHİRLERDE İZİN YOK

Portekiz'de Türkiyeli yatırımcılara danışmanlık hizmeti veren avukat Gülten Nur Batmaz, özellikle 2022 yılının başından sonra çok sayıda kısıtlamanın getirildiğine dikkati çekti.

Taşınmaz satın alarak Portekiz vatandaşlığına geçmek isteyenlere, ülkenin en büyük şehirleri olan Lizbon ve Porto'da konut satışı yapılmadığını belirten Batmaz, diğer şehirlerde bu imkanın olduğunu vurguladı.

Batmaz, taşınmaz satın almanın yanı sıra, yatırım fonu alarak, belirli süre çekmemek kaydıyla Portekiz bankalarına 1 milyon 500 bin euro yatırarak, kültür mirasına bağış yaparak da Portekiz vatandaşlığı için sürecin başlatılabileceğine değindi.

2012 yılındaki ekonomik krizden çıkışın bir parçası olarak başlatılan uygulamayla Türkiye'den Portekiz'e yerleşen ve vatandaşlık başvurusu yapanların, ülke halkı tarafından çok kolay kabullenildiğini aktaran Batmaz, Türk göçmenlerin genelde eğitimli kesimden olması nedeniyle entegrasyonun hızlı olduğunu belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar