Emekli büyükelçi Yalım Eralp: ABD ile ilişkiler zora girdi
‘İç politikada hataları düzeltmek kolay. Beğenilmezse değiştirirsiniz. Dış politikadaki hatalar ise çok zor düzeltilir. Çünkü sadece sizin iradeniz yetmez.’
Emekli büyükelçi Yalım Eralp, Serbest TV’de yayımlanan ‘Yalım Eralp ile Dünya Dönüyor’ programının Türkiye’nin ABD, AB ve Mısır’la olan siyasi ilişkilerini değerlendirdi. "ABD ile ilişkiler zora girdi ve bunun içinden çıkmak da çok zor" diyen Eralp, "Mısır adeta kendini ağırdan satıyor, Türkiye’ye tükürdüğünü yalatmaya çalışıyor"değerlendirmesini yaptı.
Yalım Eralp’in değerlendirmeleri şöyle:
‘BÜYÜKELÇİLERE GÖSTERİLER REAKSİYON GEREKSİZ’
10 büyükelçinin Osman Kavala açıklamasına Türkiye’nin reaksiyonunun çok fazla olduğunu düşünüyorum. Çünkü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bir kararı var. Büyükelçiler de bu kararı dile getiriyorlar. Büyükelçilerin bir ölçüde görevi de bu.
‘ABD İLE İLİŞKİLER ZORA GİRDİ’
Amerika ve Avrupa ülkeleri Türkiye’nin eksen değiştirmeye çalıştığı izlenimi aldılar. NATO’nun kararlarına zaman zaman Fransa ve Yunanistan da karşı çıkmıştır ama onlarda hiç eksen değişikliği kuşkusu doğmamıştır. S-400’ler alınırken, birçok emekli diplomat ve hatta birçok değerli büyükelçi ‘aman alalım’ dediler. Bu eksen değişikliği kolay değil. Bunun ekonomik, siyasi ve stratejik zorlukları var. Şimdi bu zorlukları görüyoruz. Suriye’ye bir harekât yapacak olursak, F-16 satın almamız lazım, F-16’ların renovasyonu Kongre’den çok zor geçer. Olsa olsa renovasyon çıkabilir. ABD ile ilişkiler zora girmiş durumda ve bunun içinden çıkmak da çok zor.
İç politikada hataları düzeltmek kolay. Sizin egemenliğiniz içerisinde. Örneğin vergi reformu yaparsınız, beğenilmezse değiştirirsiniz. Dış politikadaki hatalar ise çok zor düzeltilir. Çünkü sadece sizin iradeniz yetmez.
‘MISIR KENDİNİ AĞIRDAN SATIYOR’
Gelelim Mısır ile ilişkilere. Mısır konuyu ağırdan alıyor belli ki. Kendisini ağırdan satıyor. Çünkü biz Mısır’a ve oradaki diktatöre hakaretler ettik. Bir nevi bize tükürdüğümüzü yalatmaya çalışıyorlar. Son üçlü toplantı bunun örneği. Mısır Devlet Başkanı, Yunanistan Başbakanı ve Kıbrıs Rum Lideri bir araya gelerek bir toplantı yaptı ve çıkan bildiri de bunu gösteriyor. Dediğim gibi, hataları düzeltmek dış politikada çok çok çok zordur.
'AB, POLONYA’YA MÜEYYİDE UĞRAYACAK GİBİ’
Avrupa Birliği-Polonya ilişkileri de zora girmiş vaziyette. Burada da tabii AB kararlarının Polonya’nın mahkeme kararlarından üstün olduğu, olması gerektiği açık. Polonya bunun tersini yapıyor. Bizim Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına tepki göstermemiz ve dinlemememiz gibi. Üyesi olmasına rağmen Avrupa Birliği’nin Polonya’ya bir müeyyide uygulayacağı anlaşılıyor.
‘HİNDİSTAN’IN COVİD UYGULAMASI ZİNCİRLEME ETKİ YARATABİLİR’
Covidpandemisi çok şeyi değiştirdi. Son gelişme çok ilginç. Hint hükümeti, ki Hindistan fakir bir ülkedir milli gelir bakımından, Covid kaynaklı ölenlerin yakınlarına kişi başı 670 dolar vermeyi kararlaştırdı. Bu pandemi, devletlerin bakışını, iç ekonomilerini, dış politikalarını, her şeyi etkilemeye başladı. Hindistan’ın yaptığı çok insani bir şey. Çünkü kendisini suçlu hissediyor, devlet yetersiz kaldığı için. Ama bunu tazmin yoluna gidiyor. Bu, uluslararası alanda bir tür zincirleme etkisi yapar mı, yapmaz mı bunu zaman gösterecek.