Emekli Hakkı Meclisi: İktidar yasak koyarak sorumluluğu bizim üzerimize yıktı
'Bu ayrımcı sokağa çıkma yasağı ve seyahat kartlarının ellerinden alınması zaten emeklilerin zor olan yaşantılarını daha da zorlaştıracaktır.'
ARTI GERÇEK- Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle sokağa çıkma yasağı getirilen 65 yaş üstü yurtaşlara ayrımcı ve nefret söylemlerine karşı sendikalar ve demokratik kitle örgütlerinden tepkiler gelmeye devam ediyor. Halkevleri Emekli Hakkı Meclisi, iktidarın kendilerini hedef haline getirdiğini belirterek, haklarının gasp edildiğini duyurdu.
Hak gasplarının sistematik hale geldiğini vurgulayan Emekli Hakkı Meclisi, Koronavirüs küresel salgını, bu büyük halk sağlığı sorunu, ülkemizde hızla yaşlılara, emeklilere yönelik sistematik bir ayrımcılık ve hak gaspı sürecine evrildi" dedi.
'SALGINI YAYAN DEĞİL SONUÇLARINI YAŞAYANIZ'
Resmi açıklamalarda ki 'yaşlılar' sözcüğünün sıklıkla kullanıldığına dikkat çeken Emekli Hakkı Meclisi, "İktidarın almadığı önlemlerin, salgına karşı mücadeledeki başarısızlıklarının yaşlıların üzerine yıkıldığı, salgına yönelik tepkilerin yaşlılara yöneldiği bir ortam yarattı. Bu yönlendirme, neredeyse kendisini yaşlı saymayan herkesin bizler hakkında konuştuğu, ne yapmamız gerektiğini söylediği bir toplumsal ortam yarattı. Bu salgını yayan değil, yayılmasının sonuçlarını yaşayanız bizler. İktidarın almadığı önlemlerin sonucunu hayatını kaybetme riski ile yaşayanlarız" ifadelerine yer verdi.
'YURTTAŞLAR HASTALIĞA VE ÖLÜME TERKEDİLDİ'
Kendilerinin sokağa çıkma yasağı bulunurken, evlerinde bulunan diğer bireylerin dışarıya gidip geldiği çelişkisine dikkat çeken Meclis, "İktidar yasak koyarak sorumluluğu bizim üzerimize yıktı, bizlerin tüm ihtiyaçlarını barınmadan beslenmeye, iletişim hakkından, sağlığa kadar karşılama sorumluluğunu da üzerinden attı.Bu ayrımcı sokağa çıkma yasağı ve seyahat kartlarının ellerinden alınması zaten emeklilerin zor olan yaşantılarını daha da zorlaştıracaktır. Aslında iktidar olmanın gereği; sıkıntılar içinde olan emeklilerin sorunlarına çözüm bulmaktır. Hiçbir emekli, şehir içinde keyfinden seyahat etmez. Büyük çoğunluğu baş edemedikleri sorunlarından uzaklaşmak zorunda oldukları için şehir içinde seyahat ediyorlar. Şu an da hiç kapısı çalınmayan, aradıkları numaralara ulaşamayan, sokağa çıktığında ayrımcılığa, aşağılanmaya uğrayacağını düşünen hastalığa ve ölüme terkedilmiş milyonlarca yaşlı ve emekli yurttaş var" şeklinde seslendi.
EMEKLİLERE EN AZ 3 BİN TL MAAŞ
AKP'nin bütçe harcamalarına vurgu yapan Emekli Hakkı Meclisi, "Tarikatlara ve altın işlemeli makam odalarına bol bol harcama yapılırken, emeklilere gelince "yok" deniliyor. Emeklileri sistemin sırtında bir yük olarak gören ve onları bu dünyadan bir an önce gitmeleri için can atan neoliberal anlayışın atağa geçmesidir. Salgın hastalık bahane edilerek sözde güvenlik aldatmacası ile bir savaş hilesi yapılıyor" dedi.
Meclis son olarak tüm çalışanlara ücretli izim talebinin yanı sıra, Bizler bu toplumun parçasıyız, ayrımcılığa uğramak, hastalığa ve ölüme terk edilmek, aşağılanmak değil insanca yaşamak istiyoruz. Emeklilere en az 3 bin TL aylık maaş, 65 yaş üstü yaşlılık aylığı alan kişilere de ek Korona desteği" taleplerinde bulundu.