Enerji santraline karşı nöbet tutan yurttaşlara jandarma müdahalesi Meclis gündeminde
'Kolluk kuvvetlerinin şirketlerin özel güvenlik güçleri gibi şirketlerin lehinde vatandaşların karşısında konumlandırmalarının nedeni nedir?'
HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Manisa Salihli'de biyogaz enerji santraline karşı nöbet tutan köylülere jandarmanın cop ve biber gazlı müdahalesini Meclis gündemine taşıdı. Kemalbay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, "Şirket, hükümet politikası ve yurttaşlar arasındaki çıkar çatışmalarında halkın hak aramak için demokratik hakkını kullanmasına karşı kolluk neden taraf olmaktadır? Neden yasalara uymayan pratikler sergilemektedir?" diye sordu.
Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Çapaklı köyünde yapılmak istenen Biyogaz Enerji Santrali ve Gübre Üretim Tesisi’nin iptal edilmesi istemiyle açılan davanın sonucunu beklemeyen şirket jandarma eşliğinde yol yapımına başlamıştı. Köylülerin, yol yapımını engellemek için başlattıkları eyleme jandarma sert bir şekilde müdahale etmişti. Müdahalede bazı köylüler gözaltına alınmıştı.
Jandarmanın sert müdahalesini Meclis gündemine taşıyan HDP'li vekil Serpil Kemalbay, devletin şirketlerden yana şiddet uyguladığını vurguladı.
'KADINLAR TACİZ EDİLEREK GÖTÜRÜLDÜ, YURTTAŞLAR DARP EDİLDİ'
Salihli'de yaşananları, "Son olarak 24 Temmuz'da Manisa Salihli'de Çapaklı köyü yakınlarında kurulmak istenen biyogaz enerji santraline karşı nöbet tutarak şirketin iş makinelerinin araziye girmemesi için yol kapatan ve 150 kişiden oluşan köylülerin karşısına jandarmaları şirketin özel güvenlik gücü gibi diken siyasi iktidarın cop, tartaklama, biber gazı sıkma ve yerlerde sürüklenmesi ile sert müdahale etmesi sonucu köylülerden yaralananlar olmuş ve yaklaşık 30’a yakın yurttaşımız göz altına alınmıştır. Kadınların taciz edilerek götürüldüğü, yurttaşların darbedildiği, babasını kurtarmak isteyen bir çocuğu jandarmanın kafasına bastıra bastıra sürüklediği, 'Bizi devletimiz dövdü, karga tulumba aldı' sözleri kadınların dile getirdiği ve basında yer alan bilgilerdir" şeklinde aktaran Kemalbay, Soylu'ya şu soruları yöneltti:
'YURTTAŞLARA HUKUKSUZ MÜDAHALE EMRİNİ KİM VERDİ?'
"Şirket, hükümet politikası ve yurttaşlar arasındaki çıkar çatışmalarında halkın hak aramak için demokratik hakkını kullanmasına karşı kolluk neden taraf olmaktadır? Neden yasalara uymayan pratikler sergilemektedir?
Çapaklı köyü yakınlarında kurulmak istenen Biyogaz Enerji Santraline karşı nöbet tutarak şirketin iş makinelerinin araziye girmemesi için yol kapatan yurttaşlara hukuksuz müdahale emrini kim vermiştir?
Yurttaşlara kötü muamele eden, şiddet uygulayan ve orantısız güç kullanan görevlilere ilişkin olarak herhangi bir idari ve adli soruşturma başlatılmış mıdır?
Demokratik haklarını kullanırken insanlık onurunu zedeleyen muamele ve tacize maruz kalan kadınların ifadeleri doğrultusunda ilgililer hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Kadınlara şiddet ve tacizi uygulayan kolluk görevlileri halen görevdeler midir? Görevde iseler neden hala görevden alınmamışlardır?
Manisa'nın Salihli ilçesi Çapaklı Köyü yakınlarında köylülerin zor kullanılarak uzaklaştırıldıkları müdahale sonrası her bir araca jandarma erleri oturtularak iş makinelerinin geçirildiği iddiaları doğru mudur?
Köylülerin Salihli Cumhuriyet Başsavcılığı’na yasaları çiğneyen şirket hakkında şikâyette bulunması üzerine yetkililerin şirketin yasayı çiğneyen, haksız hukuksuz çalışmalarını durdurması gerekirken, tam tersini yapmaları, şirketin iş makinalarını, araçlarını sahaya sokmak için kolluğun köylüyü gözaltına alması, şiddet uygulaması yönündeki hukuksuz müdahale emrini veren mülki idare amirlerinin söz konusu şirketle çıkar ilişkisi mi vardır? Haklarındaki şikayetler doğrultusunda mülki idare amirlerine yönelik herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Bakanlığınıza bağlı Jandarma Genel Komutanlığı arasında imzalanan Kadına Yönelik Şiddet ve 6284 sayılı Kanun kapsamında tutulan verilerin paylaşılmasına ilişkin protokol uyarınca bölgede kolluk güçlerince kadınlara uygulanan şiddet ve taciz nedeniyle herhangi bir tutanak tutulmuş ve veriler ilgili bakanlık ile paylaşılmış mıdır?
Kolluk güçlerini eğitmek ve evrensel hukuka ve insan hakları normlarına her koşulda kayıtsız şartsız uymasını sağlama görevi ve yükümlülüğü kimin sorumluluğudur? Bu görevi/sorumluluğu yerine getirmeyenler anayasal haklarını kullanan halka şiddet uygulanmasından, işkence yapılmasından, tacize uğramalarından sorumlu olanlar hukuk önünde hesap verecek midir?
Jandarmaya biber gazı sıkması talimatını siz mi verdiniz" diye kendisine soru soran köylü kadına mandalina yiyerek "Farzet ki ben verdim. Özür dilerim! Biber gazından bişey olmaz yaa" diyen, Jeotermal santral işletmecileri ve yetkilileri ile yapmış olduğu yat gezisi görüntüleri basında yer alan ve halkın yaşam hakkına, sağlığına, haklarına karşı ciddiyetsiz, sorumsuz ve saygısız tutumu nedeniyle bulunduğu görev unvanı ile uyuşmayan Aydın Vali Yardımcısı Mustafa Hulusi Arat hakkında herhangi bir idari soruşturma açılmış mıdır?
Yıllardır jeotermal santrallerinin çevre, sağlık, tarıma etkilerinin tartışıldığı Aydın’da Vali Yardımcısının JES şirketi yetkilileri ile yat keyfi yaptığı fotoğrafları basına yansımışken, Vali yardımcısının aynı zamanda JES projelerinin tarıma etki kararlarının değerlendirilip karar verildiği Toprak Koruma Kurulu'na başkanlık yapıp hem de Vali yardımcılığına devam etmesi etik ilkelerle bağdaşmakta mıdır?
Kolluk kuvvetlerinin şirketlerin özel güvenlik güçleri gibi şirketlerin lehinde vatandaşların karşısında konumlandırmalarının nedeni nedir? Uygulanan cezasızlık politikalarından vaz geçerek kolluk kuvvetlerinin yurttaşlara pervasızca uyguladığı şiddete engel olmaya yönelik Bakanlığınızın herhangi bir çalışması bulunmakta mıdır?"