Hatay'da tek katlı yapı denetim müdürlüğü yıkıldı: Deliller karartılabilir

Avukat Bedia Büyükgebiz, işyeri ve konutların laboratuvar test sonuç evraklarının bulunduğu tek katlı binanın, uyarıya rağmen yıkıldığını açıkladı. Bu yıkımlar çok önemli delillere ulaşılmasının önünde engel teşkil edebilir.

Artı Gerçek - Maraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremin altıncı gününde depremlerin sert yıkıma sebep olduğu Hatay’da, tek katlı Yapı Denetim ve Yapı Malzeme Şube Müdürlüğü binasına yıkım kararı çıkarıldı ve bina yıkıldı. Müdürlükte yer alan Hatay’daki işyeri ve konutların laboratuvar test sonuç evraklarının kaybolmaması içinse avukatlar mücadele ediyor.

Avukat Bedia Büyükgebiz, tek katlı Yapı Denetim ve Yapı Malzeme Şube Müdürlüğü binası için verilen yıkım kararına tepki göstererek, delillerin karartılabileceğini açıkladı.

Büyükgebiz, bugün öğle saatlerine sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları söylemişti:

'NEDEN TEK KATLI DEVLET DAİRESİ YIKILIYOR?'

"Yapı Denetim ve Yapı Malzeme Şube Müdürlüğü’ne geldim. Burası tek katlı bir bina. Burada Hatay merkez ve ilçelere ait okul, işyeri ve konutların laboratuvar test sonuç evraklarının bulunduğu yüzlerce ıslak imzalı resmî evrak var. Biraz önce şube müdürü yıkım kararının verildiğini yavaş yavaş buraya geldiklerini söyledi. Şu anda karşımda. Mesela arkadaşlar, zemin katın kolon basınç dayanımı 25 MPa olmalı iken bizim gördüğümüz evraklardaki bazı binalarda 7-10 arası. Bu binanın yapımına müsaade etmişler, kat çıkılmış ve sonra karot alınmış. Girilmeyen yüzlerce enkaz bina varken, neden tek katlı devlet dairesinin yıkım kararı olduğunu biri söylesin! Enkazdan geldim, yeni iki çocuk bedeni çıkarıldı- aileler ölülerine tek parça kavuştukları için şükreder konuma geldi burada. Biri bu kararı, mesnedini açıklasın lütfen"

Avukat Kemal Kumkumoğlu da şu "birçok resmi delil karartılabilir" diyerek şu paylaşımı paylaşımı yapmıştı:

"Bu iddia çok önemli. Eğer meslektaşımızın işaret ettiği gibi o bilgi ve belgeler korunmadan yıkım yapılacaksa birçok resmi delil karartılabilir ve karşılaştırma/inceleme imkanı ortadan kalkabilir."

Kumkumoğlu ayrıca konuyla ilgili bir de çağrıda bulunarak "savcıların enkaz kaldırılmadan önce, yıkılan her binadan örnek almaları" konusunu tartışmak üzere avukat, mimar ve mühendisleri akşam 22.00'de bir araya gelmeye davet etti:

"Akşam saat 22.00’de avukatları, mimarları, mühendisleri, sivil toplumun ve kamunun diğer paydaşlarını bu konuyu tartışmaya ve çözüm yollarını konuşmaya davet ediyoruz."

Öte yandan Gezi tutuklusu Mimar Mücella Yapıcı da sabah saatlerinde attığı tweetle "Enkazların arama kurtarma bittikten sonra kaldırılmasından önce her enkaza savcı ve bilirkişi gelmesi, enkazlardan kanıt olarak beton/demir vs örnekleri alınması şart!" demişti.

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar