Enkazların hâlâ kaldırılmadığı Hatay'da salgın riski: 'O kadar fazla sinek var ki ağzımızı açamıyoruz'

Enkazların hâlâ kaldırılmadığı Hatay'da salgın riski: 'O kadar fazla sinek var ki ağzımızı açamıyoruz'
Depremin vurduğu Hatay’da böcek ve kemirgenlerin üreme alanlarında 10 kat artış yaşandı, halk sağlığı tehlikede. Uzmanlar, ishal ve sıtma şikayetlerinin artmaması için ilaçlama yapılması çağrısı yapıyor.

Osman ÇAKLI


Artı Gerçek - Hatay’da böcek ve kemirgen üreme alanlarının 10 kat artıp 1 milyonun üzerine çıkmasına karşı halk sağlığı uzmanları, acilen ilaçlama yapılması uyarısında bulundu. Kaldırılmayan enkazlarda çürüyen gıdaların böcek ve kemirgenlere beslenme ve üreme alanı yarattığını söyleyen Türk Tabipleri Birliği (TTB) Halk Sağlığı Kolu üyesi Prof. Dr. Mehmet Zencir, önlem alınmazsa salgın hastalık riskinin artacağını dile getirdi. Hatay Tabip Odası Başkanı Sevdar Yılmaz, “O kadar fazla sinek var ki ağzımızı açamıyoruz” derken, bölgedeki durumu aktaran yerel gazeteci Burcu Özkaya Günaydın da büyükşehir belediyesini eleştirdi.

‘SITMA VAKALARI ARTABİLİR’

6 Şubat depremlerinin üzerinden 4 ay geçmesine rağmen Hatay’da henüz kaldırılmamış enkazlar, havaların ısınmasıyla birlikte hastalık riskini artırdı. Temiz suya erişimin kısıtlı olduğu Hatay’da şebeke sularının içilemez durumda olduğunu söyleyen Hatay Tabip Odası Başkanı Sevdar Yılmaz, binaların üstünde yer alan su depoları ve güneş enerji sistemlerinin riskli olması nedeniyle boşaltılamadığını belirtti. Durgun su birikintileri ile gıda ürünlerinin böcek ve kemirgenlere beslenme alanı yarattığını ifade eden Yılmaz, “Sivrisinek yoğunluğu fazla ve bunlar sıtmayı artırabilirler. Keza böceklerin de bulaştıracağı hastalıklar var. Isırıklardan dolayı oluşan alerjik reaksiyonlar var. O kadar fazla sinek var ki ağzımızı açamıyoruz. Daha önce görmediğimiz, bilmediğimiz sinekler var. Kemirgenler şu an en fazla tifo hastalığına neden olurken az sıklıkla weil hastalığına sebep olabiliyorlar. Weil hastalığı kemirgenlerin yaydıkları leptospira denilen bir mikropla bulaşıyor ve böbrek yetmezliğinden komaya kadar sağlık sorunlarına neden olabiliyor” diye konuştu.

‘BELEDİYE PERSONELİ VE ARAÇLARI YETERSİZ’

Büyükşehir belediyesinin 2 yıl önce kamudaki tasarruf kararı nedeniyle haşere ilaçlamada kullanılan araç sayısını 103’ten 65’e düşürdüğü bilgisini veren Yılmaz, Hatay’a personel ve araç takviyesi yapılması gerektiğini ifade etti. İlaçlama yapılmasının önemine vurgu yapan Yılmaz şöyle konuştu:

“İlaçlama yapılması oldukça önemli, Hatay tek başına bu işin altından kalkamaz. Havalar ısındı ve temiz suya erişim hala sorunlu. Şebeke suyu akıyor olsa da içilemez nitelikte. Su dağıtımı yapılan yerlerde kuyruklar oluşuyor.”

‘İLAÇLAMA KAMPANYASI YAPILMALI’

Belediyede yetkililer ile görüştüğünü anlatan Prof. Dr. Mehmet Zencir, üreme alanlarının arttığı bilgisini belediyeden öğrendiklerini belirtti. Hastalıkların bölge ile sınırlı kalacağını tahmin ettiğini söyleyen Zencir, en büyük korkularının ishal ve sıtma gibi hastalıklarının yaygınlaşması olduğunu vurguladı. İlaçlama yapılmasının gereklilik olduğunu sözlerine ekleyen Zencir, şöyle konuştu:

“Gördüğüm kadarıyla dayanışma faaliyetleri zayıflamış ve bir unutulma hali oluşmuş. Bu oldukça tehlikeli bir tabloyu ortaya çıkarabilir. Belediyenin tek başına bu işin üzerinden gelme potansiyeli yok. Çeşitli büyükşehir belediyelerinin katkısı vardı, bunlar biraz çekilmişler. Enkaz kalkmadan bu işi çözmek biraz zor. Ancak şu an için çözümün, ilaçlama kampanyasının başlatılmasından geçiyor. Sağlık hizmetlerinde de kaotik bir durum mevcut.”

Zencir, acil olarak alınması gereken önlemleri de şöyle sıraladı:

  • Çöplerin düzenli ve sık toplanması
  • Su birikintilerinin (durgun) yok edilmesi
  • Tuvalet ve lavabo dejarslarının açık ortama verilmemesi, kanalizasyon veya foseptiğe bağlanması
  • Düzenli ilaçlama
  • Enkaz alanlarındaki su birikintilerinin saptanması ve ilaçlanması

Zencir, olası sağlık sorunlarını da şu şekilde sıraladı:

  • Yaygın şikayet, böcek ısırıkları ve buna bağlı kaşıntı, uyku ve yaşam kalitesinin bozulması. Alerjik dermatit.
  • Hijyen sorunları varsa deri enfeksiyonları.
  • Üreyen haşerenin cinsine göre Şark Çıbanı, Sıtma vb. hastalık tehdidi.
  • Karasinek artışı da gastroenteritlere yol açabilir.

‘ÇADIR VE KONTEYNERLERDE DURULMUYOR’

Hatay’da yerel gazeteci olan Burcu Özkaya Günaydın da uzmanların anlatılarına paralel olarak; sinek yoğunluğunun arttığını, çadır ve konteynerlerde durulamaz hale geldiğini söyledi. Günaydın, havanın ısınmasıyla birlikte yerlerde kalan çöplerin, ölü hayvanların bakteri üretmeye başladığını ve belediyenin çalışma yapmadığını ifade etti. Sağlık taramasının yapılmadığını sözlerine ekleyen Günaydın, şöyle konuştu:

“Çöpler dahi zoraki toplanıyor. Tekerlekli çöp arabaları vardı, ihaleyi alan şirket faaliyet süresi dolunca yeni ihale alamadığı için çöp kutularını aldı gitti. Çöpler etrafa atılıyor ancak bunlar temizlenmiyor. Sinek, böcek her yerde var. Vücudumun çeşitli yerlerinde ısırıklar var. Çevremizde yılan bulanlar var. Sağlık taraması dahi yapılmıyor.”

Öne Çıkanlar