'Ensesti neden araştırmıyorsunuz?'
HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, Aile Bakanı Fatma Betül Kaya’ya ensest vakalarını sordu.
Sibel HÜRTAŞ / ANKARA
Meral Danış Beştaş, Aile Bakanı Fatma Betül Kaya’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi.
Beştaş, Medeni Kanun’da üst soy ile alt soy arasında ve kardeşler ile amca, dayı, hala, teyze ile yeğenleri arasında evlilik yapılamayacağı hükmünün yer almasına karşın Türk Ceza Yasası’nda ensestin suç olarak düzenlenmediğine dikkat çekti. Ensest suçunun şikayete bağlı olduğunu belirten Beştaş, "Hal böyle iken Türkiye’de mevcut bir çok ensest vakası mağdurun korku yahut çeşitli kaygıları nedeniyle şikâyete konu olmazken mağdurlar hayatları boyunca bu travmanın etkisini yaşamaya devam etmektedirler. Bu suçun şikayete bağlı olması ve mağdurun yaşı ve konumu itibariyle çoğu zaman şikayet mekanizmalarına erişememesi Türkiye’de ensest vakalarının sayısının bilinmesine olanak vermemektedir. Ensest vakasının çoğu kez aile içinde kalması yahut bunun aile mahremiyeti olarak görülmesi de bu tür olayların yaygınlaşmasına neden olmaktadır" değerlendirmesini yaptı.
'GÖNÜLLÜ BİRLİKTELİK'
Mağdurun bu suçu şikayet etmemesinin "gönüllü birliktelik"olarak değerlendirildiğine dikkat çeken Beştaş, "Ensest, ‘gönüllü cinsel birliktelik’ asla değildir.
Ensestte yaş, kuşak, fiziksel/zihinsel yeterlilik konusunda daha iktidarlı pozisyonda olan tarafın, daha güçsüz tarafa yönelik cinsel şiddeti söz konusudur" dedi. Beşta, ensest vakaları ile ilgili Aile Bakanına şu soruları yöneltti:
"1- Türkiye’de ensest vakalarına ilişkin bir çalışma yaptınız mı? Yapmadıysanız son derece vahim sonuçları olan bu konu ile ilgili neden hiç çalışma yapmadınız?
2- Türkiye’de ensest vakalarına ilişkin sayısal veri ve oranları saptadınız mı? Yaş aralığı ve illere göre dağılımı belirleyen veriler var mıdır? Varsa Türkiye’de ensest vakalarına dair sayısal ve istatistiksel veriler nedir?
3- Son 15 yıl içerisinde ensest vakalarının artma eğilimi ne şekildedir? Bu konuda istatistiki bilgiye sahip misiniz? Varsa veriler ne şekildedir?
4- Ensest mağdurlarına ulaşmaya dönük bir çalışma başlattınız mı? Başlatılmadıysa neden?
5- Bakanlığınız ensest suçunu ne şekilde değerlendirmektedir? Ceza yasasında bu suçun tanımlanması için bir çalışmanız oldu mu? Olmadıysa neden? Sizce ensest suç değil midir?
6- Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) verilerine göre Türkiye’de ensest vakaları oranı %40 olarak saptanmış olup Bakanlığınız bu yüzde kırklık orana
tekabül eden mağduriyetlere ulaşma yönünde bir çalışma gerçekleştirecek midir?
7- Ensest mağdurlarının maruz kaldığı travmaların giderilmesi ve mağdurların iyileştirilmelerine yönelik bir çalışmanız olacak mıdır? Bu hususta neler yapılması planlanmaktadır?
8- Halihazırda ensest vakalarına dair pek çok olayın gündeme gelmiş olması karşısında neden hala açıklama yapmadınız?
9- Aile ve sosyal politikalardan sorumlu bakan olarak ülkedeki en mikro oluşum olan ailede yaşanan ensest vakalarının tüm toplumun geleceğini etkilediğini düşünmüyor musunuz? Aileden sorumlu olduğunuz halde aile içi şiddetin küçük çocuklara yönelmiş biçimi olan ensest vakalarını neden görmezden geliyorsunuz?
10- Bakanlığınızın ensest vakalarını görmezden gelmesi bu vakaların azalmasını sağlamış mıdır? Ensest ile mücadelenin temel kriteri sorunun kabul edilmesi değil midir?
11- Bakanlığınızın aile içi şiddeti bildirime yönelik şikâyet hattı veyahut benzer yöntemleri hayata geçirmeme gerekçesi nedir? Bu konuda bir çalışma yürütülmesi gündeminizde midir?"