Erdoğan ‘Ekilmedik tek karış yer kalmamalı’ demişti: Tarlası haczedilen çiftçinin ekecek yeri yok
Zamlar ve borç kıskasında ezilen çiftçiler üretimden koparken, devletin ilan kurumuna bağlı sitelerde ilan verilen hacizlik tarlalar, çiftçinin durumunu gözler önüne serdi.
Art arda gelen zamlarla maliyetlerin altında ezilen, üretim yapamadığı gibi kredi borçlarını da ödeyemeyen birçok çiftçinin tarlası haczedildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan "Ekilmedik tek karış yer kalmamalı" derken, maliyetler nedeniyle üretim yapılamayan binlerce sulu ve kuru tarıma uygun arazi icradan satılığa çıkarıldı.
Erdoğan’ın "Ekilmedik tek karış yer kalmamalı" çağrısı havada kaldı. Gıdadaki fiyat artışları sürerken, çok sayıda sorunla boğuşan çiftçinin haciz kıskacında olduğu ortaya çıktı. Basın İlan Kurumu bünyesinde faaliyete geçirilen ve ilanları dijital olarak yayımlayan "ilan.gov.tr" adlı internet sitesindeki hacizlik tarlalar, çiftçinin durumunu gözler önüne serdi.
Cumhuriyet’ten Sefa Uyar’ın haberine göre söz konusu sitede, yalnızca ocak ayında 537 farklı icradan satılık "tarla, tarım arazisi, bağ ve bahçe" ilanı yayımlandı. Şubattaki ilan sayısı ise 538 oldu. Bu sayı, martta 562’ye yükseldi. Nisanın ilk sekiz gününde yayımlanan ilan sayısı 155’i buldu. Böylece 1 Ocak’tan bu yana icradan satılık "tarla, tarım arazisi, bağ ve bahçe" için toplam 1792 ilan yayımlandı.
İLANLARDAKİ ACI REKLAM: ‘MAKİNALI TARIMA ELVERİŞLİ, ARPA, BUĞDAY VE ZEYTİN ÜRETİLEBİLİR’
İlanların büyük çoğunluğunun birden fazla icradan satılık alanı içeren "çoklu ilan" şeklinde yayımlanması da durumun ciddiyetini gözler önüne serdi. Başka bir ifadeyle, 1792 ilan yayımlansa da icradan satışa çıkan alan sayısı, bu ilanın katbekat üstünde. Bazı ilanların "özellikler" kısmında "sulu ve kuru tarım yapılabilir", "makineli tarıma elverişli", "arpa ve buğday yetiştirmek mümkün" gibi özellikler sıralandı. Zeytin ağaçlarının bulunduğu bazı alanlar da satış ilanlarında yer aldı.