Erdoğan İBB'yi devre dışı bırakıp İstanbul'da koruma altındaki bölgeyi imara açtı

'Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi'nde koruma altındaki alanda yer alan arazi, İBB devre dışı bırakılarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla imara açıldı. İBB, planın iptal edilmesini istedi.

Erdoğan İBB'yi devre dışı bırakıp İstanbul'da koruma altındaki bölgeyi imara açtı

"İstanbul’a ihanet ettik, bundan ben de sorumluyum" açıklaması hafızalardaki yerini koruyan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, metropol kentte tartışmalı bir karara daha imza attı.

İstanbul’un en değerli noktalarından olduğu belirtilen ve özel yasayla koruma altında olan "Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi" sınırları içindeki 11 bin 424 metrekarelik arazi, Erdoğan ve bakanların imzasıyla imara açıldı. İş insanı Zeynel Abidin Erdem'e ait Beşiktaş Bebek'teki arazinin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) tamamen devre dışı bırakılarak imara açıldığı belirtildi. 1983 tarihli imar planlarında "yeşil alan, çocuk bahçesi, park" olarak belirlenen ve "korunması gerekli kültür varlığı uygulaması dışında hiçbir inşaat yapılamaz" şeklinde plan notu bulunan arazinin imara açılmasına, Cumhurbaşkanı'nın başkanlığını yaptığı Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu, 19 Temmuz 2022'de onay verdi. İBB'nin devre dışı bırakıldığı planlar 20 Temmuz'da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından askıya çıkarıldı.

TESİS VE PARK ALANI İLAN EDİLDİ

Sözcü’den Özlem Güvemli’nin haberine göre şu an otopark olarak kullanılan arazi, yapılan plan değişikliği ile "sosyal tesis (yurt) alanı, kültürel tesis alanı, park ve trafo alanı" ilan edildi. 3.5 dönümüne yurt yapılacak arazinin, 5 dönümü kültürel tesise ayrıldı. Arazinin 2.3 dönümü de park olarak planlandı.

Planlama sürecine hem usul hem de esas açısından karşı çıkan İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne başvurarak plan değişikliğinin iptal edilmesini talep etti.
Erdoğan İBB'yi devre dışı bırakıp İstanbul'da koruma altındaki bölgeyi imara açtı - Resim : 1

‘YETKİ İBB’DE, ARAZİNİN İMARA AÇILMASI KANUNA UYGUN DEĞİL'

11 Ağustos'ta yapılan başvuruda, 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu'na göre bu alandaki uygulamaların Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün yetki sınırları içinde olduğu vurgulandı. Boğaziçi ön görünümündeki plan değişikliklerinin İBB Meclisi kararı ve belediye başkanının onayından sonra Kurulun onayı ile yürürlüğe gireceği aktarıldı. Arazi ile ilgili İBB Meclis kararı bulunmadığı belirtilerek onama sürecinin kanunu uygun olmadığına dikkat çekildi.

Karara imza atan bakanlar arasında Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu.

erdoğan ibb