Erzurum'da çocuk hematoloji bölümü kapatıldı, Şehir Hastanesi'ne tepki var: Lösemi hastası çocuklar zor durumda
Emrullah BAYRAK
Erzurum - Altı hastanenin birden kapatılarak Şehir Hastanesi'ne taşındığı Erzurum'da sağlık alanındaki sorunlar artıyor. Şu an Şehir Hastanesi'nin yanı sıra bir özel hastanenin ve Atatürk Üniversitesi Aziziye Araştırma Hastanesi'nin hizmet verdiği kentte, doktor olmaması nedeniyle bazı bölümler kapatılıyor. Tedavi olması gerekenler ise çözümü başka kentlere taşınmakta buluyor.
Onlardan biri, Adede ailesi. Beş yaşındaki Abdulkadir Adede, lösemi hastası. Ancak Erzurum'da tedavisini yaptıramadığı için ailesiyle birlikte Antalya'ya taşınmaya hazırlanıyor. Artı Gerçek'e konuşan baba Rıdvan Adede, hematoloji açısından Erzurum'da en yeterli hastanenin Atatürk Üniversitesi Aziziye Araştırma Hastanesi olduğunu ancak onlarca çocuğun da tedavisinin yapıldığı onkoloji bölümün çocuk kısmının kapatıldığını anlattı:
'YATILI KALAN HASTA ÇOCUKLARI SAĞA SOLA GÖNDERDİLER'
"Bu bölümde Zafer Bıçakçı ve Mustafa Özay hocalarımız vardı. Mustafa bey uzmanlığını aldığı için mecburi görevden Urfa'ya gönderdiler. Zafer hoca da kalp krizi geçirdi ve şu an İstanbul'da tedavi görüyor. Bu sebeple Araştırma Hastanesinde Çocuk Hematoloji bölümünü kapattılar. Binlerce çocuk tedavi görüyordu. Yatan hastaları sağa sola gönderdiler. Şehir Hastanesinde yatanlar oldu, başka şehirlere mecburi gitmek zorunda kalanlar oldu. Bir hafta önce çocuğumun muayenesi için kardiyoloji bölümüne gittiğimde diğer çocuk bölümlerinin de teker teker kapatılacağını duydum. Araştırma Hastanesinde yan dallar tamamıyla kapatılacak çocuk bölümleri. Böyle olunca da Şehir Hastanesinin bu kadar kişiye yetişme ihtimali sıfır."
'ŞEHİR HASTANESİNİN ONKOLOJİ BÖLÜMÜ OTURMAMIŞ'
Erzurum'a Muş, Ağrı, Kars ve Ardahan başta olmak üzere 14 ilden hasta geldiğine dikkat çeken Adede, "Şehir Hastanesinde tek bir doktorun bakma ihtimali yok ki. Olsa bile Şehir Hastanesinin Onkoloji Bölümü yetersiz, oturmamış bir bölüm" diyerek şöyle devam etti:
'14 İLDEN HASTALAR MAĞDUR OLACAK'
"Bu nedenli kanserli çocuklar şu an mağdur. Bürokratlar buna ses çıkarmadığı için, halkın da haberi olmadığı için Araştırma Hastanesi bitiriliyor. Doktorlar gidiyor, çocuklar ve Erzurum dışından 14 ilden gelen hastalar mağdur duruma düşecek. Bir an önce bunu bir çözüm bulunması lazım. Bu bölümlerin kapatılmaması lazım. Ben şimdi Antalya'ya gideceğim ve çocuğumun tedavisine orada devam edeceğiz. Peki ya durumu olmayanlar peki ya gidemeyenler ne yapacak? Çocuklarının hazin sonunu, ölümünü bekleyecekler."
'ŞEHRİN AYIBIDIR'
"Doktor yetiştirilen bir şehirde doktorun olmaması bu şehrin ayıbıdır" diyen baba Rıdvan Adede, "Buna dur denmesi lazım. Araştırma Hastanesinin kesinlikle kapatılmaması lazım. Çünkü bugün Şehir Hastanesi'ne gittiğiniz zaman, burada kanser teşhisi konulduğu zaman, zaten burada tedavi edilmiyor, farklı yerlere gönderiyorlar. Erzurum'da en köklü hastane Araştırma Hastanesi'dir. Burasının ayakta kalması lazım. Mustafa Özay'ı, yetiştireceği birçok insan varken başka şehre göndermek ihanettir. Hocaların başka illere gönderilmemesi lazım ki asistan yetişsin, memleketine hizmet etsin. Erzurumlular bu duruma ses çıkarsın ve bölümler kapatılmasın" diye konuştu.
BEŞTAŞ, HASTANELER SORUNUNU MECLİS GÜNDEMİNDE TAŞIDI
Yeşil Sol Parti Grup Başkan Vekili ve Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş da kentte yaşanan hastane sorununu Meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın cevaplaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na yazılı soru önergesi veren Beştaş, Erzurum'da hekim sıkıntısı olduğunu, laboratuvar ve yatak sayılarının yetersiz olduğunu vurguladı.
Meral Danış Beştaş, şu soruları yöneltti:
- Erzurum'da ilçeler dahil toplam kaç hastane vardır? Hastanelerin yatak sayısı nedir? Hastanelerde hangi birimler bulunmaktadır? Hangi birimlerde eksiklik vardır?
- Erzurum'da toplam kaç ağız ve diş sağlığı merkezi bulunmaktadır? Bu merkezlerin kaçı devlet, kaçı üniversite ve kaçı özel hastane statüsündedir?
- Erzurum'da kaç çocuk hastanesi bulunmaktadır?
- 2023 yılı verilerine göre Erzurum ili için bir günde MHRS sistemi üzerinden kaç başvuru yapılmaktadır? Bu başvuru yapanlardan kaçına randevu verilebilmektedir?
- 2023 yılı verilerine göre Erzurum ili için bir günde ADSM sistemi üzerinden kaç başvuru yapılmaktadır? Bu başvuru yapanlardan kaçına randevu verilebilmektedir?
- Erzurum ili için MHRS ve ADSM üzerinden bir gün için verilen randevu sayısı ile hekim başına düşen hasta sayısı oranlandığı vakit, bir hasta için denk gelen muayene süresi ortalama nedir? Bu süreler uygun tedavi yöntemlerinin sağlanabilmesi adına yeterli midir?
- Halihazırda Erzurum Şehir Hastanesi ile üniversite hastanesinde uzman hekim eksiği sayısı nedir? Hangi hastanede, hangi uzmanlık dallarında eksiklik bulunmaktadır?
- Erzurum hastanelerinde yeterli laboratuvar bulunmakta mıdır? Personel ve ekipman sayısı yeterli midir? Artırılması için gerekli çalışmalar yürütülecek midir?
- Erzurum ilçeleri bazında hangi uzmanlık alanlarında hekim eksikliği bulunmaktadır? İlçeler bazında eksik bölümler hangileridir? Eksikliklerin giderilmesi adına gerekli çalışmalar yürütülecek midir?
- Erzurum ili için hekim ve bölüm eksikliklerinin giderilmesi adına bir çalışma yürütülmekte midir?
- Halihazırda Erzurum hastanelerinde yatan hasta sayısı nedir? Yatan hastaların kaçı çevre illerden gelen hastalardır?
- Son bir yıl içinde Erzurum hastanelerine tedavi için çevre illerden gelen başvuru sayısı nedir? Erzurum hastaneleri çevre illerden gelen tedavi başvurularına yanıt olabilmekte midir?
- Erzurum'a yeni hastane açılması ve mevcut hastanelerin kapasitelerinin artırılması için gerekli tedbirler alınacak mıdır?