EŞİK'ten 'Yasalara Dokunma Uygula' kampanyası

'İktidar her değişiklikte yasaya aleyhimize bir ibare sokuşturuyor. Bu yüzden kadınlar daha iyisini yapana kadar yasalara dokunma uygula diyoruz.'

EŞİK'ten 'Yasalara Dokunma Uygula' kampanyası

Yağmur KAYA

ARTI GERÇEK - Eşitlik için Kadın Platformu (EŞİK), "Yasalara Dokunma, Uygula" başlıklı kampanya başlattı.

Kampanyaya ilişkin düzenlenen çevrimiçi toplantıda, 5'nci Yargı Paketi ile iktidarın bütün illere "Sulh Komisyonlarının" kurmak istediği belirtildi. Bu yargı paketinin kadına karşı şiddetle mücadelede arabuluculuk/uzlaştırma girişimlerine kapı aralaması açısından sorunlu olduğunu vurgulandı.

Toplantıda, "Neden yasalara dokunma, uygula kampanyası?" üzerine şu ifadeler kullandı:

"5'inci Yargı Paketi’nde yer alacağı söylenen ‘Sulh Komisyonları’ kurulmasını, hem laik hukuk devleti ve laiklik ilkesi, hem de kadına karşı şiddetle mücadelede arabuluculuk/uzlaştırma girişimlerine kapı aralaması açısından sorunlu buluyoruz.

'AKP DÖNEMİNDE YASALAR UYGULANMADI'

Türkiye kadın hareketi dünya tarihine geçen bir mücadele verdi; çok ciddi yasal değişiklikler yapıldı.Ama AKP döneminde bu yasalar asla uygulanmadı. Orasını burasını düzeltelim diyerek içleri boşaltılıyor.

İktidar her değişiklikte yasaya aleyhimize bir ibare sokuşturuyor.Bu yüzden kadınlar daha iyisini yapana kadar yasalara dokunma uygula diyoruz.

'İHLALLER YAŞANDI'

Koruma süreleri kısaldı, koruma kararlarının uygulanmasında ihlaller yaşandı ve koruma altındaki kadınlar öldürüldü. Ulusal acil eylem planının acilen yapılmasını ve yasaların uygulanmasını istiyoruz.’

'KURUMLAR ZAAFİYET GÖSTERMEYE BAŞLADI'

'İstanbul Sözleşmesi’nden imza çekme kararıyla birlikte kadına karşı şiddetle ilgili çalışması gereken kurumlar zaafiyet göstermeye başladı.

'HAYATLARIMIZ ÜZERİNE PAZARLIK YAPILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ'

İktidarın kazanılmış haklarımızı yok etme girişimlerine, muhalefetin kadınların ve taleplerinin yer almadığı çalışmalar yapmasına, hayatımız ve haklarımız üzerine pazarlık edilmesine izin vermeyeceğiz!"

Toplantıda son 10 yılda kadın kazanımlarına yönelik saldırılar örneklerle açıklandı. "İktidarın kazanılmış haklarımızı yok etme girişimlerine, muhalefetin kadınların ve taleplerinin yer almadığı çalışmalar yapmasına, hayatımız ve haklarımız üzerine pazarlık edilmesine izin vermeyeceğiz" denilen toplantıda, yeni tehditlerin kapıda olduğuna işaret edildi.

24. Dönem Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları Kura Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yakında her ilde sulh komisyonlarını devreye alıyoruz. Böylece yargının iş yükünü düşüren bir çözüm yolunu daha hukuk sistemimize kazandırmayı hedefliyoruz" açıklamasında bulunmuştu. "Bu komisyonlara hukukçu olmayan kişilerin de seçilmesini sağlayabilirler" değerlendirmesinde bulunan Avukat Celal Ülgen iktidarın uzun bir süredir böyle bir niyetinin olduğunu hatırlatarak, "Hukukçuların bu uygulamayı takip etmesi ve karşı durması çok önemli" demişti.

Konuya dair basın açıklaması yapan EŞİK Platformu, sulh komisyonuna tepki gösterdi. EŞİK'in basın açıklamasında, "1 Ekim’de başlayan yeni yasama dönemi kadınların kazanılmış haklarına yönelik yeni saldırı haberleriyle başladı. Meclis açılır açılmaz 5. Yargı Paketi gündeme getirildi. 5. Yargı Paketi’nde yer alacağı söylenen "tüm illerde Sulh Komisyonları" kurulması girişimini, hem laik hukuk devleti açısından hem de kadına karşı şiddetle mücadelede arabuluculuk/uzlaştırma girişimlerine kapı aralama risk taşıması nedeniyle çok riskli buluyoruz."

"Bunun dışında şimdiye dek açıkça dile getirilen, boşanan kadınların yoksulluk nafakasının süreyle sınırlanması, 6284 sayılı şiddet yasasını işlevsiz kılacak değişiklikler gibi esasen 2016 tarihli TBMM Boşanma Komisyonu Raporu’nda da açıkça yazılan pek çok başlıkta tehditler gündemde. İstanbul Sözleşmesi’nden hukuka aykırı şekilde çekilme kararından alınan cesaretle kadınların eşit ve özgür yaşam hakkına göz diken eski niyetler, yeni ve yakın tehlikelere karşı tüm gücümüzle hayır diyeceğiz."

Kampanya çerçevesinde yeni yasama yılında parlamentoyu ve siyasi partileri mercek altına alarak genel başkan ve yönetim organlarıyla görüş alışverişi ve iş birliği halinde kadın politikalarının güçlendirilmesi için görüşmelere başlatıldığı vurgulandı.

5 ACİL TALEP

Toplantıda, kadın erkek eşitliğinin inşası için EŞİK’in 5 acil talebi olduğu aktarıldı. Taleplerin hayat bulması için yerellerden ortak çalışmanın başlatılması istenildi. Görüşmede ayrıca cinsel şiddet kriz merkezleri açılması, sığınakların sayı ve kapasitesinin arttırılması, LGBTİ+’lara yönelik şiddet ve ayrımcılığın sonlandırılması, iş yerlerinde şiddet ve cinsel tacizin önlenmesi ile ilgili ILO’nun 190 sayılı sözleşmesinin Türkiye tarafından imzalanması ve uygulanması için baskı gücünün oluşturulmasına vurgu yapıldı.

Eşik Eşitlik İçin Kadın Platformu Yağmur KAYA