Eski başbakanların yargılanmasının yolu açılıyor

TBMM Anayasa Komisyonu’nda kabul edilen iç tüzük teklifinin Salı günü Genel Kurul'da görüşülmesi bekleniyor..

Eski başbakanların yargılanmasının yolu açılıyor

Esra KOÇAK MAYDA

ARTI GERÇEK - TBMM Anayasa Komisyonu’nda görüşülen Meclis İç Tüzük Değişiklik Teklifi'nde partiler mutabakat sağladı. Komisyon toplantısı sırasında da süren müzakerelerin sonuç vermesi neticesinde maddelerin tamamı üzerinde muhalefetin itirazları dikkate alınarak değişikliğe gidildi. İç tüzük değişiklik teklifine eski başbakanların yargılanmalarının yolunu açan ibare de konuldu. Teklifin muhalefetin itiraz ettiği "Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve Bakanlar hakkında görevleri ile ilgili suç işledikleri iddiasıyla Meclis Soruşturması açılması istenebilir" maddesinin yürürlükteki biçimine atıfta bulunularak ‘eski başbakanların da yargılanması’nın önü açıldı.

MUHALEFETİN İSTEDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER KABUL EDİLDİ

Anayasa Komisyonu bugün sabah saatlerinde Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı. Komisyon toplantısı öncesinde Bozdağ partilerin grup başkanvekilleri ile uzlaşılmayan maddeler üzerinde mutabakat sağlamak için biraraya geldi. İlk toplantıdan mutabakat çıkmadı. Ancak akşam saatlerinde yeniden yapılan görüşmeler sonrasında maddelerde muhalefetin istediği değişikliklerin yapılması kabul edilince mutabakat sağlandı.

Komisyon toplantısında teklifin geneli üzerine görüşmeler yapıldı. Muhalefet milletvekilleri, Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın imzası ile komisyona sunulan teklifte muhalefetin sesinin kısılmak istendiğine dikkat çekerken başkanlık divanının siyasi partilere dağılımı konusundaki maddeyi de tartışmaya açtı. Görüşmede Bakanların Genel Kurul ve Komisyon çalışmalarına katılabilmesini içeren madde dışında uzlaşma sağlandı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, yeni sistemde yürütmenin yasama faaliyetlerine katılmayacağının ibelirtildiğini ancak teklifte tam tersi bir düzenlemeye gidildiğini ifade etti. Özel, hükümetin kendi sistemini meşruiyet tartışmasına açtığını söyledi. CHP'nin itirazları üzerine maddelerde değişikliğe gidildi. Buna göre Bakanlar, Genel Kurul çalışmalarına sadece bütçe görüşmeleri sırasında katılabilecek. Komisyon toplantılarına ise Komisyon tarafından çağrılmaları halinde katılarak görüş bildirebilecek. Komisyon tartışmaları sırasında eski başbakanların yargılanmalarının yolunu açan ibare de muhalefetin itirazı üzerine teklife eklendi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne göre yeniden düzenlenecek olan Meclis İç Tüzüğü’nde yeni sistemde yer almayan "kanun tasarısı, başbakan" gibi ifadeler ile "güvenoyu" ve "sözlü soru" gibi uygulamalar da içtüzükten çıkarılacak.

KABOĞLU: "İÇ TÜZÜK YAMALI BOHÇA"

Anayasa Komisyonu'nun CHP’li üyesi İbrahim Kaboğlu "İç Tüzük, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bir özerklik belgesidir. Bu açıdan baktığımız zaman, açılış konuşmasında da vurgulandığı üzere, İç Tüzük bir yamalı bohçadır" dedi.

Kaboğlu konuşmasına şu şekilde devam etti: "Meclis İç Tüzüğü’nün yenilenmesi hem bizim parti olarak savunduğumuz yeni anayasal düzen, parlamenter düzen açısından yaklaşıldığı zaman bir gereklilik, hem de sizin savunduğunuz ‘Biz yeni düzen kurduk, yeni bir anayasal düzen kurduk. Bu anayasal düzende yasama ve yürütmeyi birbirinden ayırdık; artık, yürütme yürütme görevini yapacak; yasama da yasama görevini yapacak’ biçimindeki tezinizle çelişiyor. Bu kadar acele etmeye gerek yok, bu İç Tüzük’ü yenilemek amacıyla partiler arası bir komisyon kuralım ve bunu bir haftada değil bir ayda yapalım, bunu bir ayda değil iki ayda yapalım ama madem ki bu Anayasa değişikliğiyle yasama yürütmeden özerk bir hâle geldi görüşünü öne sürüyorsunuz o zaman ona uygun davranalım."

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir de "başbakanların yargılanmasının Anayasa’da karşılığı yok. Eski bakanlar tamam, eski cumhurbaşkanları tamam ama eski başbakan nerede" diyerek başbakanların yargılanmasını engelleyen maddeye dikkat çekti.

Tartışmaların ardından İç Tüzük Değişiklik Teklifi, Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi. Teklifin önümüzdeki Salı günü Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi bekleniyor.

meclis bekir bozdağ TBMM iç tüzük Esra Koçak Mayda