Esnaf talebini yineledi: Ölmek de batmak da istemiyoruz!
İstanbul Kadıköy’de eylem yapan esnaf, “Sunulan pandemi önlemleriyle ayakta kalacak gücümüz kalmadı. Bizlere gerçekçi bir çözüm sunulmasını istiyoruz” dedi.
İstanbul Kadıköy’de eylem yapan esnaf, "Sunulan pandemi önlemleriyle ayakta kalacak gücümüz kalmadı. Bizlere gerçekçi bir çözüm sunulmasını istiyoruz" dedi.
Kadıköy Esnaf Dayanışması öncülüğünde bir araya gelen cafe, bar ve restorant işletmecileri ve çalışanları hükümete seslenerek, "Yapılan nakdi ücret destekleri çalışanlara yetmemekte, bizlere verilen ise bırakın 1 ayı 15 günlük kapalı dükkan giderlerini bile karşılamamaktadır" denildi.
Kadıköy Süreyya Operası önünde bir araya gelen esnafların basın açıklaması şu şekilde;
2020 yılının ilk ayları itibariyle başlayan ve tüm dünya ile birlikte ülkemizi de etkileyen pandemi sürecinin ikinci dalgası yakıcı bir biçimde kendisini hissettirmeye devam ediyor.
Bu basın açıklamasıyla tüm sağlık emekçilerimize bir kez daha teşekkür ediyor, virüse yakalanan yurttaşlarımızın bir an önce sağlığına kavuşmasını temenni ediyoruz.
Vaka ve ölüm rakamlarındaki artış nedeniyle bir takım kısıtlamalara başvurulması elbette kaçınılmaz olmuştur.
Fakat uygulamaya konulan kısıtlamaların neticesinde iş yerlerinin kapanacağı ve büyük bir kesimin işsiz kalacağı sonucunu biz her alanda söylerken kulağının üstüne yatanlar şimdi de binlerce işsiz emekçi ve dükkanı batmak üzere olan esnafı duymamakta.
Kısıtlamalar olmalı, Tedbir alınmalı fakat bu uygulamaların neticelerinden etkilenecek kesimlerin her türlü ekonomik koşulların da düşünülmesi gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz.
Aramızda 40 yıllık olan arkadaşlarımız da var bu dönemde kollarını sıyırıp 1 yıldır esnaf olan arkadaşlarımız da var. Şunu belirtmek istiyoruz ki 1 yıllık olan da 40 yıllık esnaf da akıl almayacak derecede vergi kalemlerini düzenli bir şekilde öderken bu dönemde hiç bir karşılık bulamamıştır.
'Vergilerimiz nerede' demek, bu döneme kadar ödediğimiz vergilerin karşılığını talep etmek en insani haklarımızdır.
İlk günden beri ısrarla söylediğimiz tedbirlerin yalnızca 'Evde kal' demekle olmayacağını yenilemek istiyoruz.
Çalışmadığımız dönemlerin faturaları, vergileri, kiraları çığ gibi büyümektedir.
İtiraz ettiğimiz noktanın altını özellikle çizmek istiyoruz. Bizim derdimiz alınan tedbirler yada kapatma kararları değil, derdimiz yüz binlerce insanın çalıştığı, bir o kadar da ailesi olan bir bütünün biz kapattık oldu anlayışıyla açlığa terk edilmesinedir.
Virüs illetinden kurtulmak istiyoruz. Bu virüs yüzünden ölmek istemiyoruz. Devlet bize bir yol göstermelidir. Yapılan nakdi ücret destekleri çalışanlara yetmemekte, bizlere verilen ise bırakın 1 ayı 15 günlük kapalı dükkan giderlerini bile karşılamamaktadır. Neredeyse 1 yıla yaklaşmış bu sürecte dayanma gücümüz artık kalmamıştır. Ciddi bir işsizlik ordusu büyümesi şayet tedbir alınmaz ise kaçınılmaz olacaktır" dedi.
Pandemi döneminin ikinci dalgası olarak adlandırılan bu dönemde alınan tedbirler kapsamında esnafa sunulan ödenek bırakın kirayı ödemeyi boş duran dükkanın kalem kalem kesilen vergileri dahi ödeyemeceğini biz biliyoruz. Emin olun ki iktidar da 'ödenek' olarak sunduğu üç kuruş paranın hiç bir karşılığı olmadığının farkında. 'Esnafa destek' adı altında ödenen rakamlar adeta dalga geçer bir boyuta ulaşmıştır.
Yeşilçam'ın tarihi repliklerinden 'AĞAM BİZLE EĞLENİR' bu dönemde bir ekran söylemi olmaktan çıkmış, hayatımıza yansımıştır.
'Ölmek de batmak da istemiyoruz' demekten biz ne kadar yorulmadıysak, bizleri bunu reva görenler de bir o kadar acı tablodan yorulmamış durumda. Elbette bu tablonun tersine dönmesi mümkün.
Taleplerimiz sade ve yaşamsal olarak elzemdir.
* Kira ödemeleri durdurulmalıdır. Sadece dükkan değil nakdi ücret desteği alan herkesin ev kirası ödemeleri de durdurulmalıdır. Mecliste pandemi sürecinde kira bedellerinin indirilmesine dair yasal düzenleme yapılmalıdır.
* Stopaj vergileri iptal edilmelidir
* Pandemi dönemi boyunca ortaya çıkan bütün vergiler silimelidir.
* Elektrik, su, doğalgaz gibi faturalardaki vergiler kaldırılmalıdır.
* Esnafa sıfır faiz ile bir yıl ödemesiz gider karşılama kredisi verilmelidir.
Çek ödemlerinin ötelenmesine dair yasal düzenleme yapılmalıdır.
Bu tedbirler alınmakta ne kadar geç kalınırsa yaraların sarılması da o kadar imkansızlaşacaktır. Bugüne kadar devlete vergi verenlerin bugün artık devletten destek görmesi zamanı gelmiştir. Bu süreci hep beraber atlatalım. Sağlıklı günlerde tekrar buluşalım.
Tekrar ediyoruz ölmek de batmak da istemiyoruz.