ETUC’dan Türkiyeli işçilerle dayanışma çağrısı
ETUC işten atma ve tutuklamalara karşı Avrupalı işçileri Türkiye’deki meslektaşlarına destek olmaya çağırdı GÜNCEL – Avrupa Sendikalar Konfederasyonu...
ETUC işten atma ve tutuklamalara karşı Avrupalı işçileri Türkiye’deki meslektaşlarına destek olmaya çağırdı
GÜNCEL – Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Yönetim Kurulu 15-16 Mart 2017 tarihlerinde Malta’da toplandı. Toplantıya Türkiye’den DİSK, KESK ve Hak-İş temsilcileri katıldı. Toplantıda Türkiye’deki sendikal haklar ve OHAL dönemde işten atılan işçilerin durumu da tartışıldı.
Ayrıca toplantıda OHAL döneminde KHK’lerle işten çıkartılan işçiler ve kamu emekçileri için bir dayanışma fonu oluşturulması kararı alındı. ETUC mayıs ayında Türkiye’ye bir heyet göndererek sendikalar ve bakanlıklarla temaslarda bulunacak.
ETUC Genel Sekreteri Luca Visentini yaptığı açılış konuşmasında "binlerce işçinin herhangi bir kanıt olmaksızın ve hukukun üstünlüğü ilkesine aykırı bir şekilde tutuklandığını ve işten çıkartıldığını" vurgularken Avrupalı işçileri Türkiye’deki meslektaşlarına destek olmaya çağırdı.
DİSK Genel Başkanı Kani Beko yaptığı konuşmada; Türkiye’nin 12 Eylül günlerini hatırlatan bir süreçten geçtiğini, KHK’lerle akademisyeninden belediye işçisine on binlerce kişinin işten çıkartıldığını hatırlattı. Beko: " 12 Eylül Faşist Cuntası DİSK’i kapatmış, DİSK Genel Başkanı Abdullah Baştürk ve arkadaşlarını idamla yargılamıştır. O günlerde uluslararası sendikal hareketin göstermiş olduğu dayanışmadan dolayı bir kez daha teşekkür ederim. Bugünse ülkemiz kanun hükmünde kararnamelerle anti-demokratik biçimde yönetilmektedir. Bu zor günlerde uluslararası işçi hareketini yanımızda görmek istiyoruz" dedi.
İşten atılan ve tutuklanan kamu emekçileri hakkında bilgi veren KESK Eş-Genel Başkanı Şaziye Köse; "Süreklileşen OHAL/KHK rejiminin sendikal özgürlüklere, çalışma hakkına ve demokrasiye yönelik saldırıları devam etmektedir. Konfederasyonumuz bu saldırıların hedefindedir" dedi.
ETUC Yönetim Kurulu ayrıca kadın kotasının yüzde 40’a yükseltilmesi, İngiltere’nin AB üyeliğinden ayrılması ve Avrupa genelinde asgari ücret uygulanması gibi gündemleri görüştü.
ETUC Yönetim Kurulu üyelerine hitap eden Malta Çalışma Bakanı Evarist Bartolo, bütün dünyada aşırı sağın ve yabancı düşmanlığının yükseldiğine dikkat çekti. Sendikaların ve işçi partilerinin yeniden işçilerin siyasi temsilcisi haline gelmesi gerektiğini vurguladı. Bartolo, Malta’nın AB Dönem Başkanlığı’nda sosyal haklar ve işçi hakları gibi konulara ağırlık vereceğini belirtti.