'Evim yıkıldı, artık utanıyorum birine ‘sizde kalayım mı’ demeye'
Fikirtepe'de evleri yıkılan kentsel dönüşüm mağdurlarının artık evleri sırtlarındaki çantalar.
AKP'nin büyük törenler ve vaadler eşliğindfe hayata geçirdiği kentsel dönüşüm projeleri, insanları mağdur etme konusunda sınır tanımıyor.
Dönüşüm kapsamında evleri yıkılanları, yıllardır sadece hafriyat aşamasındaki inşaatlar mağdur etmiyor.
Ülke genelinde dönüşüm nedeniyle evleri yıkılanlar, tamamlanmayan inşaatlardan ve bir türlü başlamayan projelerden de şikayetçi. Firmaların vaatlerini yerine getirmediğini vurgulayan ev sahipleri, artık kirada yaşamak zorunda.
Peki ya kiraya çıkamayanlar?
KENTSEL DÖNÜŞÜM FİKİRTEPELİLERİ EVSİZ BIRAKTI
AKP ve müteahitleri el birliğiyle evsiz bıraktığı Fikirtepeliler, mahallelerinin 2005 yılında kentsel dönüşüm için ‘pilot bölge’ seçildiğini ancak devlet yetkililerinin semte pilotsuz bir bölgeymiş gibi davrandığını söylüyor.
Zira evsiz bırakılan Fikirtepeliler bir umut baş vurdukları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 'Yetki alanımızda değil', İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin de 'Bizimle alakası yok' gibi skandal yanıtlarıyla başetmeye çalışıyor. Mağdur edilen bireyler bir yana Kadıköy Belediyesi’nin de mağdur duruma düşürüldüğünü görünce, drum skandal tanımını aşıp dolandırıcılık sınırlarında seyrediyor.
Birçok inşaatın, yıllardır hafriyat aşamasında durduğu Fikirtepe'de evleri yıkılıp yerine çivi bile çakılmadığı için sokakta kalan semt halkı kira yardımı yapılmadığı için maaşlarının tamamını kiraya vermek zorunda kalmış. Bu nedenden dolayı kalacak yerleri olmadığı için köylerine dönenler terk edilmiş binalarfa kalanlar da var.
KENTSEL DÖNÜŞÜMZADE OLMAK İSTERKEN KENTSEL DÖNÜŞÜMZEDE OLMAYIN
Birgün Gazetesinden Uğur Şahin, artık evleri sırtlarındaki çantalar olan Fikirtepeli kentsel dönüşüm mağdurlarıyla konuştu.
Kentsel dönüşüm zade olmak için evini müteahitlere vermeyi düşünen İstanbullular kentsel dönüşüm zede olmasın diye haberin ibretlik bir bölümünü noktasına virgülüne dokunmadan yayınlıyoruz:
"Alanda Hami Akbulut ile buluşuyorum. Akbulut, Pana Yapı’nın mağdur ettiği isimlerden birisi. İçinde iki katlı evi bulunan 232 metrekarelik arsasını, firmaya vermiş, ardından da emekli olmuş. Şimdilerde 2 bin 100 lira emekli maaşı alıyor. Ancak firma kira yardımı yapmadığı için Fikirtepe’de oturduğu eve bin 950 lira kira ödemek zorunda. 'Kentsel dönüşüm başlayınca, kira alacağım diye emekli oldum' diyerek başlıyor sözlerine Akbulut. Devamında da, 'Pana Yapı’yla anlaşınca kira yardımı ödediler bize, sonra evimizi barkımızı yıktılar. Ha bugün, ha yarın yapılacak diye beklerken, yıllar geçti. Geçinemeyecek durumdayız' diyor.
Akbulut, 'Maaşı kiraya veriyorum, başka bir gelirim de yok, çocuğum okuyor' diyor ve ekliyor, 'Her an gözlüyorum bir hareket olacak diye ama hiçbir hareket olmuyor. Bir an önce çözülsün istiyorum ama inancım kalmadı.'
'EVİM SIRT ÇANTAM. FAKİR DEĞİLDİM, ŞİMDİ FAKİR OLDUM. EVSİZ DEĞİLDİM, ŞİMDİ EVSİZ OLDUM'
53 yıldır Fikirtepe’de oturan kentsel dönüşüm mağduru Zeynep Düzgünoğlu ile Pana Yapı’nın yarım bıraktığı inşaat alanlarını geziyoruz. Düzgünoğlu, şimdilerde boşluğuyla dikkat çeken sokaklardan geçerken, 'Bu sokağa girdiğimde herkesle konuşurdum, mahvolduk gittik' ifadesini kullanıyor.
Düzgünoğlu, elindeki çantasını da göstererek, 'İşte benim evim bu' diyor:
'Tek katlı bir evim vardı. Çok mutluydum. Fakir değildim, şimdi fakir oldum. Yeğenimde, kızımda, oğlumda, şurada, burada kalıyorum. Bu yaşımdan sonra yerleşik bir alanım yok. Cumhurbaşkanı’na soruyorum: 60 yaşımdan sonra ev sahibi olabilir miyim?'
Düzgünoğlu, kentsel dönüşüm projesinin, Fikirtepe halkını bölgeden uzaklaştırmak için yapıldığı görüşünü savunuyor. Bunu da şöyle açıklıyor:
'Kentsel değil, kovma dönüşümü yapıyorlar. Biz İBB ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na dilekçe yazmadık. ‘Gelin bizim evlerimizi yıkın’ demedik. Çocukluğum burada geçti. Şimdi caddede yürümeye bile korkuyorum.'
Devamında da, 'Bu kadar insana zulüm yapmaya ne gerek vardı, biz evlerimizde mutluyduk, evlerimizi neden yıktınız?' diye soruyor, Düzgünoğlu. Dizi yapımcısı Raci Şaşmaz’a da Çevre ve Şehircilik Bakanı’na da tepki gösteriyor Düzgünoğlu, yapımcılığını Şaşmaz’ın üstlendiği ‘Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz’ dizisine de atıf yapıyor ve şöyle diyor:
'Eşkıya dünyaya hükümdar olmaz, geldi, bizim Fikirtepe’ye olmaya çalışıyor. Bildiğimiz eşkıya geldi, bizim evlerimize kondu ve evlerinizi elimizden aldı.'
Düzgünoğlu, sokakta kalan mağdur insanlar olarak eski evlerinin olduğu, Pana Yapı’nın yarım bıraktığı inşaat alanında, uzun bir süre çadırda kaldıklarını da hatırlatıyor.
'ARTIK UTANIYORUM BİRİNE, ‘SİZDE KALAYIM MI’ DEMEYE'
'Benim yaşam hakkımı, barınma hakkımı elimden aldılar' dedikten sonra da gözleri yaşlı şekilde sözlerini noktalıyor:
"Çadır kurduğumuz evimin yerine gittiğimizde sanki oradan hiç ayrılmamışım gibi hissediyorum. O kuru toprakta rahat ediyorum. 7 ay ben o kuru toprakta mutlu oldum. Ama şimdi ben nerede olduğumu bilmiyorum, çantam elimde, neresi rast gelirse… Artık utanıyorum birine, ‘Geleyim, sizde kalayım mı’ demeye. Kızım da yeğenim de olsa, utanıyorum. Çünkü bu zamana kadar kimseye el açmadım. Ama şimdi ne cebimde param var, ne bir şey… Acilen kiralarımızı versinler ve evimizi yapsınlar."
(HABER MERKEZİ)