Evleri başlarına yıkılan mahalleli barakada yaşam savaşı veriyor
İstanbul Çekmeköy'deki Farabi Sokak'ta, 6 gecekondu ‘dere ıslahı’ gerekçe gösterilerek yıkıldı. Gecekondusu yıkılan mahallelilerden bazıları barakada mücadele ediyor.
Rıfat DOĞAN
ARTI GERÇEK-İstanbul Çekmeköy’de evleri aylar önce yıkılan Farabi Sokak sakinleri, kendi çabalarıyla yaptıkları barakada yaşamaya çalışıyor.
İstanbul’un göbeğinde bir dram yaşanıyor. Çekmeköy Merkez Mahallesi’ne bağlı Farabi Sokak’ta bulunan 6 tane gecekondu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Mesken Müdürlüğü’nden 25 Ekim 2017 tarihli bir tebligat aldı. "Dere ıslahı" çalışması nedeniyle söz konusu gecekondular geçen yıl 4 Nisan ve 2 Ağustos tarihlerinde yıkıldı. Bu süreci avukatlarıyla takip eden mahalleli İBB tarafından 30 Ağustos 2018 tarihli başka bir tebligatta dikkat çeken bir detayı öğrendi. Yıkımla ilgili ilk tebligat 25 Ekim tarihli olmasına rağmen yıkımla ilgili başkanlık onayı tarihi 30 Ocak 2018, encümen kararı ise 14 Şubat 2018 olarak yazılıydı. Yani yapılan tebligattan sonra yıkım kararları alınmış.
GECEKONDULARIN ARKASINDA LÜKS İNŞAATLAR YÜKSELİYOR
Mahalle halkı, imar affından yararlanarak yapı kayıt belgesi de aldı ancak bu belgenin de bir hükmü olmadı. Bu süreçte dava açan mahalleli dere bandı sınırı içerisinde kalmadıklarını öğrendi. Mahalleli evlerin yıkılmasından kısa bir süre gecekonduların bulunduğu bölgeyle ilgili imar planı değişikliği yapıldığını ve yeşil alan ilan edildiğini öğrendi. Ayrıca yıkılan gecekonduların arkasında başka inşaatlara başlandı.
MAHALLE SAKİNLERİ ÇEKMEKÖY’DEN PENDİK’E SÜRGÜN EDİLMEK İSTENİYOR
Evlerinden zorla çıkarılan ve bankaya enkaz parası yatırılan mahallelilere Pendik’teki Dolayoba Mahallesi’ndeki KİPTAŞ konutlarında oturmaları teklif edildi. 20 ay vadeyle aylık bin 100 TL ödeme planı çıkarılan aileler bu miktarı ödemeyeceklerini belirterek anlaşmaya razı olmadı.
Eşyaları gecekondu yıkıntıları arasında kalan mahalleliye ait diğer eşyalar zabıta aracılığıyla Pendik’teki evlere götürüldü. Bir süre sonra eşyaları söz konusu evlere götürülen mahallelilere Pendik Kaymakamlığı’ndan başka bir tebligat geldi. Tebligatta anlaşmaya varılmadığı takdirde evlerde bulunan eşyaların zorla tahliye edileceği mahallelilere bildirildi. Evleri yıkılan mahalleli üzerindeki baskı ve tacizler bitmedi.
‘EŞYALARIMIN YARISI YIKINTILARIN ARASINDA KALDI YARISI PENDİK’E GÖTÜRÜLDÜ’
Bir yandan İBB zabıtasıyla uğraşmak zorunda kalan mahalleli, öte yandan Pendik Belediyesi zabıtasıyla mücadele etmek zorunda kaldı. Gecekonduları yıkıldığı için bir buçuk yıldır barakada yaşamak zorunda kalan mahallelilerden Aydın Kaynakbu süreci şu sözlerle anlattı:
"Bize Pendik KİPTAŞ’taki evler için aylık 300 TL ödersiniz dediler biz de öderiz dedik ancak oraya gittiğimizde 1100 TL şeklinde bir ödeme planı çıkardılar. Biz zaten zor geçiniyoruz, devlet yardımıyla ayakta durmaya çalışıyoruz. O parayı nasıl ödeyelim? Biz de böyle olunca anlaşmaya imza vermedik. Bunu kabul etmedik. Böyle olunca eşyalarımız orada (Pendik) kaldı. Yarısı da bu yıkımın içinde kaldı. Anahtarlar da bizde değil, mesken müdürlüğü yetkilisinde. Bizden eşyalarımızı çıkarmamızı istiyorlar. Üzerimizde baskı tacizler devam ediyor."
‘EVİMİ YIKTILAR, KALDIĞIM ÇADIRI DA SÖKÜP GÖTÜRDÜLER’
Kış vakti yağmur ve soğun iyice kendisini hissettirdiği şu günlerde barakada tek başına yaşamaya çalışan Suna Duman da "Evimi yıkıldıktan sonra çadırda yaşamaya başladım. Bir gün teyzeme gittim, annem de buradaydı, geldiğimde çadırımız kaldırıp götürmüşlerdi. Öyle bir baskın yapıyorlar ki sanki ben bu ülkenin vatandaşı değilim. Sanki bir eşkiya yakalamışlar onu imha ediyorlar. Ben bu ülkenin vatandaşı değil miyim?" diye sorarak şöyle devam etti:
"Bir buçuk yıldır derede herhangi bir ıslah çalışması yok. Niye yıktın o zaman evimi? Mağdur oldum. Şimdi eşyalarımın bir bölümü Pendik’teki evde. Çadırıma dahi tebligat yapıştırmışlardı. Annem bu süreçte şeker hastası oldu ve burada kalamadığı için Pendik’teki o evde kalıyor. Babam epilepsi hastası, ablam 18 yıldır diyalize giriyor. Bu devlet bana yardım ettiği halde gelip evimi yıktı."
PENDİK’TEKİ EVDEN DE ÇIKARMAK İSTİYORLAR’
"O günden bugüne burada yaşamak zorundayım" diyen Duman, yaşadığı sıkıntılı günleri şu ifadelerle anlattı: "Burada da baskıda bulundular. Yine tehditler, yine baskılar. Usulsüz bir şekilde açtığımız davada keşif yapılmadan evin enkazını kaldırmaya çalıştılar. Yani delilleri yok etmeye çalıştılar. Burada çok mücadele ettim. 40 yıldır burada oturuyorum. Yol vermişsin, elektriği vermişssin. Vergisini ödemişim. Bizi buradan alıp Pendik’e götürüyorlar. Beni neden cehennemin dibine götürüyorsunuz? Pendik nerede Çekmeköy nerede? Bu işin içinde belediye de var, müteahhit de var. Simdi de Pendik’teki eve bu cuma gelip eşyaları çıkaracaklarını söylemişler. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Bu konuda yetkililerin sesimizi duymasını istiyoruz."