FIDH ve OMCT: Gazetecilerin tutuklanmasını kınıyoruz
İnsan Hakları Uluslararası Federasyonu (FIDH) ve Dünya İşkenceyle Mücadele Örgütü (OMCT), gözaltına alınan gazetecilerin 'derhal ve koşulsuz olarak' serbest bırakılmasını istedi.
İnsan Hakları Uluslararası Federasyonu (FIDH) ve Dünya İşkenceyle Mücadele Örgütü (OMCT), gazetecilerin keyfi bir şekilde gözaltına alındığını vurgulayarak, tutuklanan gazetecilerin "derhal ve koşulsuz olarak" serbest bırakılmasını istedi.
117 ülkeden 192 kuruluşu bir araya getiren uluslararası bir insan hakları sivil toplum kuruluşu olan FIDH (Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu) ve 90 ülkede 200'den fazla üyesi bulunan Dünya İşkenceye Karşı Örgüt (OMCT), 8 Haziran'da gözaltına alınarak tutuklanan 16 gazeteciye ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı.
'DERHAL VE KOŞULSUZ OLARAK SERBEST BIRAKIN'
FIDH, dün yaptığı yazılı açıklamada, 8 Haziran'da gözaltına alınan 22 kişiden 16 gazetecinin keyfi olarak tutuklandığına değinerek, basın ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiği bu durumu kınadı. Açıklamada tutuklu gazetecilerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasının yanı sıra ülkedeki gazetecilere yönelik her türlü taciz eyleminin sona erdirilmesi çağrısında da bulunuldu.
'DEZENFORMASYON YASASI' VURGUSU
Gözaltına alınan gazetecilerin içinden geçtikleri sürecin detaylı bir şekilde anlatıldığı açıklamada, gazetecilerin tutuklandığı gece Meclis düzeyinde tartışılan "Dezenformasyon" yasasına dikkat çekilerek, "Yukarıda bahsedilen gazetecilere yönelik keyfi tutuklama ve adli tacizin endişe verici örnekleri göz önüne alındığında, bu yasa tasarısı Türkiye'de ifade özgürlüğü ve özellikle basın özgürlüğü için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Tam da bu nedenle ülkedeki gazeteciler buna şiddetle karşı çıkıyor" denildi.
'MİSİLLEME KORKUSU OLMADAN İŞLERİNİ YAPABİLMELİLER'
Ortak açıklamanın devamla şunlar kaydedildi: "FIDH ve OMCT olarak eleştiriye muhtaç terörle mücadele kanunu çerçevesinde Kürtlerin, insan hakları savunucularının ve gazetecilerin keyfi gözaltı, tutuklama ve mahkûmiyet dâhil adli tacizin her türünün Türkiye'de son derece yaygın olduğunu hatırlatmak istiyoruz. FIDH ve OMCT olarak yukarıda bahsi geçen 16 gazetecinin keyfi olarak tutuklanmasını ve Türkiye'deki diğer gazetecilere yönelik yargı tacizinin yanı sıra basın özgürlüğü de dâhil olmak üzere ifade özgürlüklerini meşru olarak kullanmalarından dolayı cezalandırılmalarını şiddetle kınıyoruz. Örgütlerimiz, Türkiye'deki yetkilileri, ülkede keyfi olarak tutuklu bulunan tüm gazetecileri derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakmaya çağırıyor. FIDH ve OMCT ayrıca yetkilileri, Türkiye'deki tüm gazetecilerin meşru görevlerini misilleme korkusu olmadan ve adli taciz de dahil olmak üzere tüm kısıtlamalardan arınmış olarak yapabilmelerini sağlamaya çağırıyor. Son olarak, örgütlerimiz, tehlikeli dezenformasyon yasa tasarısından duydukları endişeyi dile getiriyor ve Türkiye'deki yetkilileri yasayı çıkarmaktan kaçınmaya ve her koşulda basın özgürlüğü de dahil olmak üzere ifade özgürlüğü hakkına saygı gösterilmesini ve korunmasını sağlamaya çağırıyor." (MA)