Fincancı: 'İşini bilenler işten atılırsa depremde kentler yıkılır, altında da devlet kalır'

TTB Başkanı Fincancı Artı TV yayınında, deprem sonrası ortaya çıkan tabloda liyakatsizliğin etkisine dikkat çekti: İşini bilenler işten atıldığında ortaya çıkan tablo budur. Eğitilmiş uzmanlara ihtiyacımız var yoksa kentler yıkılır, devlet altında kalır.

Artı Gerçek - Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, depremzedelere yönelik çalışmalara destek verdiği Adıyaman'da Artı TV'nin yayınına katıldı. Depremlerin ilk gününden beri sahada olduklarını belirten Fincancı, merkezi hükümete bağlı kurumların müdahalede geciktiğini, bunun da belirsizliğe ve sorunlara neden olduğunu söyledi. Liyakatsizliğin, deprem sonrasında ortaya çıkan tablodaki etkisine dikkat çeken Fincancı, "İşini bilen insanlar işten atıldığında ortaya çıkan tablo budur. İyi eğitilmiş sağlıkçılara, çevrecilere, mühendislere, mimarlara ihtiyacımız var. Yoksa kentler yıkılır, altında da bu devlet kalır." dedi.

'BELİRSİZLİĞİN HER NOKTADA SÜRDÜĞÜNÜ GÖZLEMLEDİK'

Türk Tabipler Birliği'nin depremin ilk günlerinde, özellikle birinci basamak sağlık hizmetlerinin sürdürülemediği yerlerde destek verdiğini söyleyen Fincancı, karşılaştıkları durumu şöyle özetledi ve merkezi yönetimin müdahaledeki gecikmesinin neden olduğu sorunlara dikkat çekti:

"Başka illerden görevlendirmelerle bir yönetim sistemi oluşturmaya çalışmış ama gecikmeli bir belirsizlik var. Belirsizlik en büyük travmalardan biri. Bu kadar insan böyle bir yıkımla karşı karşıya kalmış, evini yitirmiş insanlar nerede kalacaklar, nerede yaşayacaklar, yemek bulabilecekler mi, temiz suya erişebilecekler mi? Bu soruların her birinin cevaplanması gerekiyordu. Arama kurtarma çalışmalarının çok gecikmeli başladığını, bu çalışmalar sırasında, başlarda herhangi bir sağlık çalışanının buna eşlik etmemesi nedeniyle çıkarılan insanları sağlık durumunu tespit edilemediğini, yani belirsizliğin her noktada sürdüğünü gözledik.

'ŞEHİR DIŞINDAKİ HASTANELERE İNSANLAR ULAŞAMADI'

Fincancı, özellikle yeni yapılan hastanelerin şehir dışında olmasının getirdiği bir başka soruna da dikkat çekti:

"Birçok yerde gözlemlediğimiz şöyle bir sıkıntı var; hastaneler şehrin dışına inşa edilmiş durumda. Depremde yollar çökmüşken, insanların evleri araçların üzerine yıkılmışken insanların hastanelere ulaşım olanakları kalmamış."

SALGIN YOK AMA HASTALIKLARDA ARTIŞ VAR

Salgın düzeyinde bir sağlık sorununun henüz olmadığına dikkat çeken Fincancı, ancak hijyen konusunda problemler olduğunu belirtti:

"Salgın diyebilmek farklı bir şey. Üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarında artışlar var. Alt solunum yolu enfeksiyonlarında artışlar var. Zaman zaman sindirim sistemi sorunları doğal olarak ortaya çıkıyor çünkü temiz suya erişim sorunlu. Hijyenle ilgili de sorunlar var. Uzun süre tuvalet sağlanamadı. Olabildiğince tabip odalarımız bölgede bunu düzenlemeye, destek ve uyarmaya çalıştı. Üç haftayı geçtik, barınma koşullarının çözülmesi ve temiz su erişimi sağlanmalıydı."

TTB Başkanı Fincancı, plansızlığın hale devam ettiğini bir örnekle dile getirdi. Antep'in şebeke suyunu sağlayan baraja, çadır yerleşimlerini atık suları bağlandığını söyleyen Fincancı, bu uygulama nedeniyle Antep'te çok ciddi bir sağlık sorunu ortaya çıkacağı uyarısında bulundu.

'İYİ EĞİTİLİMİŞ SAĞLIKÇILARA, MÜHENDİSLERE, MİMARLARA İHTİYACIMIZ VAR'

Şebnem Korur Fincancı sözlerini, liyakatsizliğe dikkat çekerek tamamladı:

"Liyakate dayalı atamalar yapılmadığında, işini bilen insanlar işten atıldığında ortaya çıkan tablo budur. İlahiyat mezunu bir insanın arama kurtarma ya da afet çalışmalarında ne yeri vardır? Ben sorarım ölenlerin başında ya da yaralıların başında dua mı okuyacağız? Önce sizin gerçekten iyi eğitilmiş sağlıkçılara, çevrecilere, mühendislere, mimarlara ihtiyacımız var. Yoksa kentler yıkılır, altında da bu devlet kalır."