'Fişleme' düzenlemesi yargıya taşınıyor
Diyarbakır Barosu derneklere üyelerinin bilgilerini paylaşma zorunluluğu getirilmesi düzenlemesini yargıya taşıyor.
ARTI GERÇEK- Kamuoyunda "fişleme" olarak bilinen İçişleri Bakanlığı'nın derneklere "üyelerin kimlik bilgileri, meslekleri ve öğrenim durumlarını, derneğe ne zaman üye olduklarını bildirmek" zorunluluğu getirdiği düzenlemeye tepkiler sürüyor. Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, İçişleri Bakanlığı'nın bu düzenlemesi ile derneklerin, üyelerinin kimlik numaraları, isim-soy isim, mesleği, öğrenim durumu, derneğe üye olma tarihi ve dernek üyeliğinden çıkma yada çıkarılma tarihlerini bildirme zorunluluğu getirdiğini hatırlattı.
"ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜ HAKKI İHLAL EDİLİYOR"
Bu değişikliğin kişisel verilerin işlenmesi, kullanılması ve özel hayatın gizliliği ilkelerine aykırı olduğunu belirten Aydın, şunları söyledi: Kamu güvenliği ilkesinin arkasına sığınarak, 11 milyon kişinin bilgilerini kaydetmek, işlemek ve kullanmak hem Anayasaya, hem de yasaya aykırıdır. Devletin sivil toplum örgütlerine kriminal yaklaşımı nedeniyle son dönemlerde kırılgan bir seyir izleyen ‘örgütlenme özgürlüğü’ hakkı, bu değişiklik ile ortadan kaldırmaya çalışılmaktadır. Bu değişiklik toplumda ‘izleme, denetleme ve fişleme’ olarak algılanmaktadır" dedi.
"BU BİR GÖZDAĞIDIR"
Bu uygulamanın muhalif derneklere ve tüm sivil toplum örgütlerine üye olanlara bir gözdağı olduğunu belirten Aydın, "Dernek üyelerine ait bu veriler ileride kamuya girme ya da halihazırda kamuda çalışanların işlerine son verme kararlarına gerekçe olarak kullanılma riskini taşımakta, dolaysıyla bir nevi ‘fişleme’ olarak görülmektedir. Bu değişiklik; örgütlenme ve ifade özgürlüğü ilkeleri açısından Avrupa değerlerinden uzaklaşmayı da beraberinde getirecektir" ifadelerini kullandı.
"DEĞİŞİKLİĞİN İPTALİ İÇİN DAVA AÇACAĞIZ"
Türkiye’de 2000’li yılların başından başlayarak AB müktesebatı ile uyum sağlamak amacıyla özellikle Dernekler Kanunu'nda yapılan bütün iyileştirmelerin, bir tek değişiklik ile ortadan kaldırıldığına dikkat çeken Aydın, "Örgütlenme ve ifade özgürlüğünün temel araçları olan derneklere yönelik bu uygulamayı kabul etmiyoruz. Bu nedenle Diyarbakır Barosu olarak bu değişikliğin iptali için dava açacağımızı kamuoyuna duyururuz" dedi.