'Fransız gazeteci Depardon serbest bırakılsın'
Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, açlık grevinde olan Depardon için açıklama yaptı; 'Gazetecilik suç değildir. Suç olan gazetecileri tutuklamaktır' dedi.
DİYARBAKIR - 8 Mayıs^ta gözaltına alınan, hala geri gönderme merkezinde tutulan ve açlık grevinde olan Fransız gazeteci Mathias Depardon'un durumuna dikkat çeken Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, "Bu yüz kızartıcı bir suçtan daha utandırıcı bir durumdur" diyerek serbest bırakılmasını istedi.
Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, gazetecilere yönelik artan baskılara ilişkin İnsan Hakları Diyarbakır (İHD) Diyarbakır Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi. Çok sayıda gazetecinin katıldığı toplantıda, üzerinde Kürtçe ve Türkçe "Gazetecilik suç değildir" yazılı döviz ve 8 Mayıs'ta gözaltına alınması üzerine açlık grevine başlayan Fransız gazeteci Mathias Depardon’un fotoğrafları taşındı. Toplantıda konuşan inisiyatif sözcüsü Hakkı Boltan, Depardon’un fotoğraf çekimi yapmak üzere geldiği Batman’da gözaltına alındığını ve açlık grevine başladığını belirterek, "Yabancı gazetecilere yönelik bu uygulamaları anlamak mümkün değildir. Bölgede, ülkede yaşananların dünya kamuoyunca bilinmesini engellemek için gazeteciler sınır dışı ediliyor ya da tutuklanıyor. Bu durum basın özgürlüğü açısından büyük bir suçtur" dedi.
‘GAZETECİLERİN TUTUKLANMASI SUÇTUR’
Türkiye’de yüzlerce gazetecinin sadece gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklu bulunduğunu belirten Boltan, "Gazetecilik suç değildir. Suç olan gazetecileri tutuklamaktır. Türkiye hapishaneler ülkesi haline gelmiş ve iktidar da bu hapishanenin gardiyanı, müdürleri olmuştur. Türkiye’de 169 gazeteci cezaevindedir. Bu bir ülke, bir iktidar için yüz kızartıcı bir suçtan daha utandırıcı bir durumdur. Ama tüm baskılara, engellemelere rağmen özgür basın durmayacaktır. Özgür basın alanı hiçbir zaman boşalmayacaktır" diye konuştu.
DİSK Basın-İş Yöneticisi Aydın Nadir ise, Türkiye’nin açık bir cezaevi haline getirildiğini vurgulayarak, "Halkın haber alma hakkı ellerinden alınmaktadır. Biz buradaki sadece gazetecileri değil halkın haber alma hakkını da koruyoruz. Türkiye’de birçok gazeteci faili meçhul kurşunlara kurban gitti. Bizce failleri gayet belli kurşunlara kurban gitti. Birçok yargıda haber kelimesini kullanmak dahi suç unsuru sayılıyor. Biz kimseden korkmuyoruz. Biz tabi ki gazeteciyiz, haberciyiz. Arkadaşlarımız içerideyken hiçbirimiz özgür değiliz" diye belirtti. (dihaber)