Gazete yazılı yayınını sonlandırdı, gazeteciler hakkını alamıyor
Diyarbakır’da yazılı yayını sonlandırdığını duyuran yerel gazetenin çalışanları işsiz kaldı. Çalışanlar hiçbir hakkını alamıyor. TGS'de açıklama yapan gazeteciler haklarını istedi.
+GERÇEK - Diyarbakır’da Yeniden Günaydın Gazetesi’nin yazılı yayınına son vermesinin ardından gazete çalışanları işsiz kaldı. Ekonomik krizin derinleştiği bu günlerde işsiz kalan basın emekçileri Abbas Yılmaz ve Ali Duranel, ihbar, kıdem ve maaş gibi yasal haklarını da alamıyor. Haklarını arayan basın emekçileri Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilciliğinde basın açıklaması yaparak haklarının verilmesini istedi.
TGS Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral, basına, gazetecilere yönelik baskıların artarak devam ettiğini hatırlattı. Neredeyse her gün gazetecilerin gözaltına alınma haberleri geldiğini, birçoğunun da mahkeme kapılarında adalet aradığını ifade eden Oral, şu anda ülke genelinde 38 gazetecinin cezaevinde olduğunu söyledi. Gazetecilere baskıların bununla sınırlı olmadığını ifade eden Oral, "Gazeteciler çalıştıkları Yayın kuruluşlarında sansür, otosansür ve patron baskısına direniyor, mesleğimizi icra etmeye çabalıyor. Bu mücadele yetmezmiş gibi bir de patronların iki dudağı arasından çıkan bir sözle işsiz kalıyoruz. İşsiz Gazeteciler kervanına her gün yenileri ekleniyor" dedi.
UZUN SOLUKLU YAYIN DEDİ, 6 AY SONRA KAPATTI
Diyarbakır’da Yeniden Günaydın Gazetesi’nin geçen haftalarda yayınına son verdiğini hatırlatan Oral, "Bu gazete yayınına başlarken, hiçbir maddi kaygı gütmeden, uzun soluklu bir mecra olacağının sözünü vererek, arkadaşlarımızı kurulu düzenlerinden alıp bünyesine kattı. Çok değil daha ilk sayısının üzerinden 6 ay geçmişken, gazete zarar ediyor diye kapatılmasına karar verildi.
Nerede kaldı maddi beklentinizin olmayışı, nerede kaldı uzun soluklu yayın. Demek ki sadece caka sattınız! Arkadaşlar amenna, ekonomi çok kötüye gidiyor anlıyoruz, bu bakımdan kapatma kararı almanızı da, verdiğiniz sözlere, esasen patronun sahip olduğu ekonomik güce rağmen belki anlayabiliriz ama emekçi arkadaşlarımızın anasütü gibi kutsal haklarına göz dikerseniz, bunu kabul edemeyiz" dedi.
GAZETE SAHİBİ ANLAŞMAYA YANAŞMIYOR
Bu konuda Yeniden Günaydın Gazetesi’nin patronu ile birkaç kez görüştüklerini ifade eden Oral, şunları söyledi: yaşanan süreci şu sözlerle anlattı:
"Ahmet Aydın bize, emekçi arkadaşlarımızın yasal haklarının tümünü ödeyeceğinin sözünü verdi. Ancak bir gün sonra verdiği bu sözleri tutmayıp, telefonlarımıza çıkmaz oldu. Değerli arkadaşlar, işsiz kalan arkadaşlarımız yasal alacaklarının buharlaşmaması için yasal sürenin son gününde arabulucu sürecini başlatmak üzere adli makamlara başvurdular. Kendilerine sistem tarafından bir arabulucu avukat tayin edildi. Bu avukat, gazetenin patronu Ahmet Aydın ile ilk toplantı gününü bildirmek üzere bir telefon görüşmesi yaptı. Avukatın bize ilettiğine göre patron, arkadaşlarımızın hiçbir alacaklarının olmadığından bahisle, anlaşma masasına oturmayacağını bildirmiş. Bugün patron Ahmet Aydın’ı uyarmak üzere toplandık. Cuma günü arabulucu masasına gelin ve mutabakat zaptını imzalayın. Arkadaşlarımızın haklarını teslim edin."