Gazeteci Abdurrahman Gök, Rojhilat ve İran'dan yazdı: Jin, Jiyan, Azadî nasıl evrensel bir slogana dönüştü?
Artı Gerçek - İran'da 13 Eylül 2022'de Tahran'da metro istasyonundayken başı örtülü olmadığı gerekçesiyle gözaltına alınan Kürt kadın Mahsa Jina Amini'nin polis şiddeti sonucu 16 Eylül'de ölümünün ardından başlayan isyan sürüyor.
Mezopotamya Ajansı muhabiri Abdurahman Gök, eylemlerin ve çatışmaların iki aydır sürdüğü İran'a gitti. Gözlemlerini aktaran Gök, yüzlerce ölüm ve yaralanma, binlerce tutuklamalara rağmen sokakları terk etmeyen halkın "Jin, jiyan, azadî" sloganı etrafında oluşturduğu kolektif bilinci aktardı. Gazeteci Gök, yazı dizisinin ilk bölümünde şunları yazdı:
"17 Eylül'de başlayan iki ayı geride bırakan ve bir başkaldırıya dönüşen eylemlerde İran'ın neredeyse tüm eyaletlerinden Kürt, Fars, Azeri, Beluci, Arap halklarından orta sınıf, fakir kesimler, öğrenciler "Jin, jiyan, azadî" sloganı etrafında birleşti. Bu özelliği nedeniyle İranlılar bu seferki gösterileri önceki gösterilerden farklı görüyor. Görüştüğüm neredeyse her vatandaş, "evet hayat pahalılığı var, evet ciddi bir ekonomik krizle boğuşuyoruz, evet paramız pula dönüştü ancak, bu sefer halklar bunların hiçbiri için sokağa çıkmadı. Jîna'nın katledilmesine karşı insanlık onuruna sahip çıkmak için sokaklara döküldük. Çünkü insanlık onuru herkesi ilgilendiriyor" diyor.
Ölüm, yaralanma, tutuklanma ve işkence görme pahasına sokakları terk etmeyen yurttaşlar, darmadağın edilmiş yaşamlarını, heba edilmiş gençliklerini, yarım kalmış hatıralarını ve yoksun bırakıldıkları onurlu bir yaşamı talep ediyor. "Yeni bir yaşam istiyoruz" diyorlar. Bunu da "Jin Jiyan Azadi" sloganıyla formüle ediyorlar. Doğrudan rejimin baskılarına ve zulmüne maruz kalmamış lise öğrencilerinden tutun, 43 yıllık rejimin her türlü baskısını iliklerine kadar hisseden yaşını başını almış yurttaşlara kadar herkes "eğer kadın esirse yaşam onurdan yoksun olur, onurdan yoksun bir yaşamın özgür olma şansı yok. Bu nedenle özgürlük ancak onurlu bir yaşamla, onurlu bir yaşam da ancak kadınla mümkün olabilir" diyor.
Rojhilat ve İran gezimizde göze çarpan talep ve formül şuydu. Kolektif acılar ancak kolektif iddiayla iyileştirilebilir. Bu kolektif iddia da "Jin, jiyan, azadî" sloganıyla şekillendi ve evrensel bir iddiaya dönüştü.
YAŞAMIN ONURSUZLAŞTIRILMASINA İTİRAZ
İran'da ideolojik ve siyasi gözetim herkesin hayatını kabusa çevirdi. Özellikle de kadınlar bunu daha fazla hissediyor. Ortadoğu ülkelerinin tamamında neredeyse durum aynı ve yaşamın onursuzlaştırılmasına karşı neredeyse her yerde itirazlar yükseliyor. Kimi ülkelerde bu itirazlar sonucu yönetimler de değişiyor. Ancak İran'da büyük bir fark göze çarpıyor. Bu farkı da konuştuğumuz İranlılar anlatıyor ve kadının öncü rolüne dikkat çekiyor. "Jin, jiyan, azadî" sloganıyla İran'daki başkaldırının Ortadoğu'daki tüm başkaldırılardan ayrıldığına işaret ediyor.
OKUL ÇIKIŞI HER TARAFTA SLOGANLAR YÜKSELİYOR
Şehir merkezlerinde özellikle öğle aralarında ve akşam dağılma sırasında çantaları sırtlarında ortaokul ve lise öğrencilerinin "Diktatöre ölüm" ve "Jin, jiyan, azadî" sloganları yükseliyor. Bunu önlemek için okul müdürlerinin öğrencileri "rejim güçlerine teslim etmekle" tehdit ettiği ama buna rağmen sonuç alamadığını öğreniyorum. Ancak son dönemlerde rejim güçlerinin şiddetin dozunu artırmasıyla birlikte velilerin okul önlerinde çocuklarını beklediğine tanık oluyoruz.
İRAN'DA ARTIK HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ DEĞİL
Sonuç ne olursa olsun, görüştüğümüz herkes son iki ayda gelişen eylemlerle birlikte kimi kazanımlar elde ettiklerini düşünüyor. Bu değişimi bizler de Rojhilat ve İran kentlerinin sokaklarında, caddelerinde ve pazar yerlerinde gözlemliyoruz. Sadece büyük kentlerde değil, ilçelerde ve köylerde dahi onurlu bir yaşam için insanlar korkusuzca sokaklara dökülüyor ve kadını esas alan yeni bir ulus inşa ediyor. 17 Kasım'da Rojhilat'ın Bokan kentinde rejim güçleri tarafından öldürülen Muhemmed Hesenzade'nin babasının, oğlunun mezarı başında söylediği şu sözler dikkat çekiciydi: "Eskiden gayretli, namuslu ve vicdanlı kişiler için erkek gibi biri denilirdi. Şimdi bir insan iyi bir erkek olmak istiyorsa kadın gibi olmalı. Çünkü kadınlar erkeklerden daha direngen."
ŞİDDET ARTTIKÇA SOKAKLAR KALABALIKLAŞIYOR
Yine rejim ilan etse de etmese de sokaklar Gaşt-e İrşad'ın hiçbir hükmünün kalmadığını gösteriyor. Rojhilat kentlerinde de Tahran merkezinde de kadınların önceki yıllara oranla korkusuzca, başı dik bir şekilde zorunlu örtünmeye karşı durduklarını gözlemliyoruz. Saldırıların dozu da arttıkça sokağa çıkanların sayısında da bir artış gözleniyor. İnsanlar korkuya teslim olmadıklarını ve olmayacaklarını, toprağa verdikleri her yurttaşla birlikte biraz daha kararlı bir şekilde gösteriyor.