Gazeteci Ağırel: Göcek’te deniz sıradan vatandaşa MUÇEV marifetiyle yasak
Gazeteci Murat Ağırel, Göcek'teki son durumu yazdı. Ağırel, "MUÇEV marinada planladığı çalışmaları tamamlayıverdi. Artık halk denize sadece 300 metre uzunluğundaki tel örgülerin arkasından bakabiliyor" diye yazdı.
Artı Gerçek - Cumhuriyet yazarı Murat Ağırel, Muğla'ya Hizmet Vakfı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Türkiye Çevre Koruma Vakfı'nın ortak kuruluşu olan MUÇEV'in, Fethiye Göcek'te kordon boyunu işgal edip deniz kıyısına boydan boya tel çekerek, binlerce kişinin deniz kıyısına erişimini kapattığını belirtti. Ağırel, "Yani şu an Göcek’e gitseniz, kordonda elinizi ayağınızı denize sokamazsınız. Göcek’te deniz sıradan vatandaşa MUÇEV marifetiyle yasak" dedi.
Ağırel, "Göcek'te neler oluyor" başlıklı yazısında, şunları kaydetti:
"Göcek’te, şu anda yaklaşık 4 bin yat ve tekne bulunuyor.
Erkan Petekkaya bile Cumhurbaşkanına Göcek’teki MUÇEV Marina’nın tekne bağlama fiyatlarından şikâyet etmişti. Nasıl etmesin ki?
Fethiye Belediyesi’nin elinden alınıp bakanlık tarafından ihalesiz, alelacele MUÇEV’e kiralanan, MUÇEV’in de iş insanı Mustafa Atilla’ya alt kiralama yaptığı, marinada yıllık tekne bağlama ücreti 1 milyon lirayı buluyordu.
Tabii bilinen bir oyuncunun ülkenin en başındaki kişiye yaptığı bu şikâyet üzerine ücretlerde güzel bir indirim yapıldı. Doymak bilmeyen MUÇEV’e, Göcek’teki koruma alanları bile bakanlık tarafından verildi.
Bir başka yer de belediye tarafından işletilen iskele. Asla doymak bilmeyen MUÇEV bakanlık yoluyla aldığı bu iskeleyi yıkıp, 161 yat kapasiteli marinaya dönüştürmek için uğraştı. Projede “şirket müdürü” olarak kaymakam imzası bulunuyordu!
Göcek gibi bir yerde normalde böyle büyük bir projenin yapılabilmesi için ÇED (çevresel etki değerlendirmesi) raporu gerekliydi. Fakat ne oldu? Devlet dopingli MUÇEV için “ÇED gerekli değildir” kararı verildi.
Bunun üzerine 700 kadar bölge sakini konuyu yargıya taşıdı. Mahkeme, kamu yararına ve ekolojinin temel ilkelerine uygun olmadığı kanaatiyle reddetti.
Fethiye Belediye ruhsatı iptal etti. İptal kararının ardından, marina zabıtalar tarafından mühürlendi. MUÇEV her şeyi yok sayarak ertesi gün mührü kırdı.
Yaklaşık dört ay boyunca marinayı hukuksuz bir şekilde işleten MUÇEV, Muğla 3. İdare Mahkemesi’nin verdiği kararı istinafa taşıdı. İzmir Bölge İdare Mahkemesi yerel mahkemenin kararını bozdu ve MUÇEV’e izin verdi. Hukuk süreci ağır aksak yürürken MUÇEV marinada planladığı çalışmaları tamamlayıverdi! Artık Göcek’te bu güzelim sahil beldesinin tam ortasında halk denize sadece 300 metre uzunluğundaki tel örgülerin arkasından bakabiliyor.
MUÇEV Göcek kordon boyunu işgal ederek deniz kıyısına boydan boya tel çekiyor, binlerce kişinin deniz kıyısına erişimini kapatıyor. Yani şu an Göcek’e gitseniz, kordonda elinizi ayağınızı denize sokamazsınız. Göcek’te deniz sıradan vatandaşa MUÇEV marifetiyle yasak." (Kaynak)