Gazeteci Barış Terkoğlu'na hapis cezası
Artı Gerçek - Kritik davalarda verdiği kararlarla tanınan ve eski CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Yeni Zekariya Öz" diye tanımladığı hakim Akın Gürlek'in Cumhuriyet yazarı gazeteci Barış Terkoğlu'na açtığı davada ceza çıktı.
Terkoğlu'nun Odatv internet sitesinde yayımlanan, “Türkiye’nin gündemindeki kararları hep aynı hakim veriyor” başlıklı haberi ve Cumhuriyet Gazetesi'nde yayımlanan, “Türkiye’yi karıştıran hakimi nereden hatırlıyorum” başlıklı yazısı gerekçe gösterilerek, Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek’in şikayeti üzerine, 'terörle mücadele görev almış kişileri hedef göstermek' suçlamasıyla dava açılmıştı. Karar duruşması bugün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.
Duruşmaya Barış Terkoğlu ile avukatları katıldı. Savcı, önceki duruşmada sunduğu esasa ilişkin mütalaasını tekrar ettiğini belirterek, Terkoğlu’nun 'terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek' suçundan cezalandırılmasını istedi. Mahkeme, Terkoğlu'nun üzerine atılı, 'terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme' suçunu işlediği kanaatine varıldığını kaydederek, Terkoğlu'nu 2 yıl hapis cezasına mahkum etti.
Daha önce de MA muhabiri Fırat Can Arslan "Terörle mücadele görev almış kişileri hedef gösterme” iddiasıyla gözaltına alınmış ve akabinde tutuklanmıştı.
‘AYRI BİR KORUMA ZIRHI ANAYASA’YA AYKIRIDIR’
Cumhuriyet’te yer alan haberde esasa ilişkin mütalaaya karşı savunma yapan Barış Terkoğlu, “Hakimler, savcılar, polisler birer yurttaştır. Dolayısıyla yaptıkları eylemler, aldıkları kararlar nedeniyle eleştirilebilirler. Onlara ayrı bir koruma zırhı Anayasa’ya aykırıdır. Yazdığım yazıların yüzde 90’ında yargıyı eleştiriyorum. Bu başka bir şey, hedef göstermek başka bir şey. Kanunun maksadıyla ters düşen bir mütalaa söz konusu. Kimi hakim ve savcılara eleştirilemezlik getiren bir mütalaa söz konusu” dedi.
‘BU DAVALAR ELEŞTİRİ YAPILMASIN DİYE AÇILIYOR’
Terkoğlu, savunmasının devamında Odatv internet sitesindeki haberin, Anka Haber Ajansı'ndan alındığını, kendisinin o dönem Odatv'de Haber Müdürü olarak görev yaptığını ve hukuk önünde bir sorumluluğunun olmadığını belirtti.
Anka Haber Ajansı'ndan alınmış bir haber nedeniyle haber müdürünün yargılanamayacağını belirten Terkoğlu, bunun kanuna aykırı olduğunu ifade ederek, gazetecilik adına ANKA’nın haberinde bir sorun ya da hedef gösterme olduğunu da düşünmediğini anlattı. Cumhuriyet Gazetesi'ndeki yazısına ilişkin beyanda bulunan Terkoğlu, "Akın Gürlek’in hakimliğin dışına çıkarak siyasi kararlar verdiği için eleştiriliyor. Bu davalar eleştiri yapılmasın diye açılıyor” dedi.
‘SUÇUN MADDİ VE MANEVİ UNSURLARI OLUŞMAMIŞTIR’
Barış Terkoğlu’nun avukatı Tugay Topbaş, Odatv’de yayımlanan haberin Anka Haber Ajansı’ndan alındığını bu nedenle müvekkilinin cezai sorumluluğunun bulunmadığını belirtti. Avukat Topbaş, “Hakim ve savcıya ‘terörle mücadele görevlisi’ demek, hakimi hiyerarşik yapı içinde alelade bir memura dönüştürür. Oysa hakim Türk milleti adına çalışan bir yargı subjesidir. Suçun maddi ve manevi unsurları oluşmamıştır. Beraat talep ediyoruz” dedi.
‘KANUNA AYKIRI KARARLAR KAMUOYUNDA TARTIŞILIR’
Terkoğlu’nun avukatlarından Enes Hikmet Ermaner ise müşteki Akın Gürlek'in kimliğinin kamuoyu tarafından bilinir olduğunu, Gürlek'in verdiği kararların, kendisine bir koruma zırhı sağlamayacağını, aksine verdiği kararların kanuna aykırı olduklarını ve kamuoyu önünde tartışılmasının söz konusu olduğunu ifade etti. Avukat Ermaner, suçun oluşabilmesi için müvekkili Terkoğlu'nun özel bir saikle Gürlek'i hedef göstermesi gerektiğini, ancak müvekkilinin böyle bir durumunun söz konusu olmadığını söyledi.
2 YIL HAPİS CEZASI
Kararını açıklayan mahkeme, Barış Terkoğlu'nun üzerine atılı, 'terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme' suçunu işlediği kanaatine varıldığını kaydederek, Terkoğlu'nu 2 yıl hapis cezasına mahkum etti.
GAZETECİ ASLAN TUTUKLANMIŞTI
Daha önce gazeteci Fırat Can Arslan "Terörle mücadele görev almış kişileri hedef gösterme” iddiasıyla tutuklanmıştı. Arslan ilk duruşmada beraat etmişti.
NE OLMUŞTU?
25 Temmuz’da Ankara, İstanbul ve Diyarbakır’da yapılan ev baskınlarında MA muhabirleri Fırat Can Arslan, Delal Akyüz, T24 editörü Sibel Yükler, Bianet Kadın ve LGBTİ+ hakları editörü Evrim Kepenek ile gazeteci Evrim Deniz gözaltına alınmıştı. Fırat Can Arslan tutuklanırken, diğer dört gazeteci yurtdışına çıkış yasağı şeklindeki adli kontrol kararıyla serbest bırakılmıştı.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, tutuklu gazeteci Fırat Can Arslan hakkında “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” iddiasıyla 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlamıştı. İddianamede, gazeteciler tarafından hedef gösterildiği iddia edilen savcı M. K. ve S. K.’nin isim ve soy isimleri ve görev yerleri açık olarak yer almıştı.
İddianamede, “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla yargılanan 16 gazetecinin, örgüte yakın olduğu iddia edilen basın ve yayın organlarınca “tutuklu gazeteciler” olarak haberleştirildiği öne sürüldü. İddianamede, Fırat Can Arslan’ın “kamuoyunu bilgilendirme amacı dışına çıktığı” savunuldu.
Arslan’la birlikte gözaltına alınarak serbest bırakılan dört gazeteci hakkındaki soruşturma halen devam ediyor. (HABER MERKEZİ)