Gazeteci Ece Sevim Öztürk'ün tahliye talebine ret

'Deniz Kuvvetlerinin En Karanlık Günü' belgeseli ile darbeciler lehine algı oluşturduğu iddiasıyla tutuklanan Ece Sevim Öztürk hakim karşısına çıktı.

Gazeteci Ece Sevim Öztürk'ün tahliye talebine ret

15 Temmuz darbe girişimine ilişkin hazırladığı "Deniz Kuvvetlerinin En Karanlık Günü" adlı belgeseli ile darbeciler lehine algı oluşturduğu iddiasıyla hakkında dava açılan gazeteci Ece Sevim Öztürk bugün hakim karşısına çıktı.

CHP milletvekilleri ve çok sayıda gazeteci duruşmayı izledi. Öztürk'ün "Örgüte (FETÖ) bilerek ve isteyerek yardım etmek" ve "örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla yargılandığı davanın duruşması kimlik tespiti ile başladı. Kimlik tespitinin ardından Öztürk, savunma yaptı.

"Araştırmacı gazeteciyim. Haberlerimden dolayı 5 aydır tutukluyum. Hücrede kalıyorum. Bu kadar insan kalabalığını bir süredir görmüyorum. O nedenle biraz şaşkınım" diyerek savunmasına başlayan Öztürk, "İddianamede özellikle haberlerim, hazırladığım belgesel, Twitter paylaşımlarım ve televizyon programlarındaki değerlendirmeler bir araya getirilip, suçmuş gibi iddianameye konulmuş. 24 Haziran seçimleri öncesi ‘kaos çıkarmak’ gibi büyük bir suçla itham ediliyorum. Bir buçuk yıldır 15 Temmuz darbe girişiminin karanlıkta kalan yanlarını araştırıyor ve kitap hazırlığı yapıyordum. Ancak tutuklandığım için kitap çalışmamı tamamlayamadım" dedi.

15 Temmuz'un gerçek bir darbe girişimi olduğunu dile getiren Öztürk, "Tüm faillerin ortaya çıkarılması gerekmektedir. Ben de bu faillerin ortaya çıkması için kamu görevimi icra ettim, haberler yaptım" diye konuştu.

"NEDEN AKTİF YARGILAMA OLURKEN MEKTUP YAZIYORSUNUZ?"

Mahkeme Başkanı Akın Gürlek, "Bu dava dosyalarını okuyup yazmak gazetecilik merakından mı kaynaklanıyor?" diye sordu. Öztürk, bu soruya da "Evet, ben gazeteciyim başka da bir amacım yoktur. Sayısız davada yargılandım, hepsinden beraat ettim. Namusuyla onuruyla işini kovalayan bir gazeteciyi terör örgütü propagandası ile suçlamak akla aykırı. Söylenen hiçbir suçu işlemedim ama her haberi ve tweeti kabul ediyorum. Hiçbiri suç maksatlı değildi" şeklinde yanıt verdi. Gürlek'in "Gökhan Şahin Sönmezateş’e mektup yazdınız mı?" sorusuna da Öztürk, "Marmaris soruşturmasını araştırırken Sönmezateş’in ifadesini gördüm. İfadesinde ‘Darbe için gittim, gittiğimde Çiğli’de beni birileri bekletti’ demişti. Ben de mektup yazdım ve bekleten ekibin kim olduğunu sordum" yanıtını verdi. Bunun üzerine Gürlek, "Sönmezateş zaten yargılanıyor, hakimler gerekeni yapıyor. Siz gazetecisiniz, neden aktif yargılama olurken mektup yazıyorsunuz? Mahkemede hakime söylemek yerine niye size söylesin?" dedi. Öztürk ise "Ben bir gazeteciyim, yanıtlar diye şansımı denedim. Yanıtlasaydı bu bir gazetecilik başarısı olacaktı" dedi.

Savcı Can Tümer Keriş, mahkeme heyetine sunduğu mütalaasında eksik hususların giderilmesiyle birlikte sanığa isnat edilen suçun vasıf ve mahiyeti, kuvvetli suç şüphesinin varlığı, kaçma şüphesi ve tutuklulukta geçen sürenin göz önünde bulundurularak tutukluluk halinin devamını talep etti.

ESAS HAKKINDAKİ MÜTALAAYI İSTEDİ

Mahkeme heyeti, verdiği ara kararında gazeteci Öztürk’ün iddianameye giren paylaşımlarının "15 Temmuz darbe girişiminden sonra FETÖ’nün sosyal medya üzerinden başlatmış olduğu kontrollü darbe, hayali darbe, darbe tiyatrosu algısı oluşturma amacına hizmet eden paylaşımlar olduğu, kuvvetli suç şüphesi varlığı bulunduğu, adli kontrol hükümleri yetersiz kalacağı" gerekçesiyle tutukluluk halinin devamına karar verdi. Dosyanın, esas hakkındaki mütalaasını hazırlanması için iddia makamına gönderilmesine karar verildi. Duruşma, 11 Aralık gününe ertelendi. (MA)

FETÖ belgesel gazeteci tutuklu tutuklandı 15 temmuz darbe