Gazeteci Gönültaş tehdit dosyası kapatılmıştı: 'Karar saldırılara yol vermektir'

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, Artı Gerçek yazarı gazeteci Hale Gönültaş'a yöneltilen tehditler hakkında dava açılmamasına tepki gösterdi: İki satırlık takipsizlik kararı saldırılara yol vermektir.

Gazeteci Gönültaş tehdit dosyası kapatılmıştı: 'Karar saldırılara yol vermektir'

Artı Gerçek - Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Örgütü Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Artı Gerçek yazarı Hale Gönültaş’ı 'Tevhid grubu işletme hesabı'ndan tehdit eden kişiler hakkında sadece bir ay içinde takipsizlik kararı verilmesine tepki gösterdi. Önderoğlu, Gönültaş'ı “IŞİD’li kadının bıçaklı videosu millet bahçesinde çekilmiş” başlıklı haberini kaldırması için hem sosyal medyadan hem de telefonla tehdit edenler hakkındaki kararın, "saldırılara yol vermek" anlamına geldiğini belirtti.

'HABERCİYİ TEHDİT SOYUT OLAMAZ'

Önderoğlu, bu kişilere dava açılmamasına dair şu değerlendirmede bulundu: "Göç, savaş & örgütlü suçlarda kadın ve çocuğa odaklanan gazeteci Hale Gönültaş’ın ciddi şekilde tehdit edilmesine karşılık 3 Mayıs’ta yaptığı şikayete verilen iki satırlık takipsizlik kararı saldırılara yol vermektir. Haberciyi tehdit asla ‘soyut’ olamaz."

NE OLMUŞTU?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Artı Gerçek yazarı Gönültaş’ı “IŞİD’li kadının bıçaklı videosu millet bahçesinde çekilmiş” başlıklı haberi nedeniyle tehdit eden Tevhid Grubu üyesi kişiler hakkında dava açmaya gerek görmemişti.

Söz konusu kişiler, haberin geçen mayısta yayımlanmasının ardından telefon ve sosyal medya hesapları üzerinden “haberin kaldırılması” için Gönültaş'ı tehdit etmişti. Oysa haberin tamamı, bahsi geçen IŞİD’li kadının İstanbul TEM ekipleri tarafından düzenlenen operasyonla göz altına alınmasının ardından Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde verdiği ifadeye dayandırılıyordu. Gönültaş haberinde, kadının TEM ifadesine yer vermişti; IŞİD’li kadın, "Ebu Hanzala" olarak bilinen, Tevhid Grubu lideri Halis Bayancuk’a ve Tevhid grubu ile bağlantısını anlatıyordu.

Haberden sonra telefonla arayan kişiler, Gönültaş’ı “Halis Bayancuk davasını olumsuz etkilemekle” itham etti ve "haberi kaldırmazsa bunun bir vebali ve sonucu olacağı" yönünde tehditlerde bulundu. Gönültaş’a, kayıtlarda “Tevhid grubu işletme hesabı” olarak geçen numaradan aramalar daha sonra da devam etti. Eş zamanlı olarak Gönültaş, çok sayıda sosyal medya hesabından tehdit edildi. Bunun üzerine tehditleri kamuoyuna duyuran Gönültaş, savcılığa da suç duyurusunda bulundu. Gönültaş, savcılığa kendisini arayan numarayı ve sosyal medya mesajlarını teslim etti.

SAVCILIĞIN ŞÜPHELİ OLARAK GÖSTERDİĞİ KİŞİ KİM?

Ancak savcılığın, Gönültaş’ın 3 Mayıs 2023 tarihli suç duyurusunu sadece bir ay sonra, 13 Haziran 2023’te, iki satırlık takipsizlikle sonuçlandırdığı ortaya çıktı. Gönültaş’ın telefonla aradığı kişiyle ilgili olarak tarif vermesine, çok sayıda sosyal medya mesajını sunmasına karşılık, sadece tek kişiyi şüpheli olarak belirleyen savcılık, kararında, “Yürütülen soruşturma ve toplanan deliller ışığında, şüphelinin müştekiye karşı tehdit suçunu işlediğine dair soyut iddia dışında kamu davasının açılmasını gerektirecek nitelikte her türlü şüpheden uzak yeterli delil elde edilemediği…” ifadelerini kullandı.

NUMARANIN ARAŞTIRILIP ARAŞTIRILMADIĞI BİLİNMİYOR

Kararda, söz konusu telefon numarasının araştırılıp araştırılmadığı, sosyal medya hesaplarıyla ilgili olarak araştırma yapılıp yapılmadığına yönelik bir bilgi de yer almadı. Şüpheli olarak belirlenen kişinin ifadesine yer verilmemesi de dikkat çekti. (HABER MERKEZİ)