Gazeteci Ömer Çelik tahliye edildi
RedHack sızıntılarını haberleştiren gazetecilerden DİHA Haber Müdürü Ömer Çelik tahliye edilirken, Tunca Öğreten ve Mahir Kanaat'ın tutukluluğuna karar verildi.
Fatma YÖRÜR
ARTI GERÇEK - Hacker grubu RedHack’in sızdırdığı Enerji Bakanı Berat Albayrak’a ait e-postaların haberleştirilmesiyle ilgili açılan davada yargılanan altı gazetecinin ilk duruşması görüldü.
Diken’in eski editörü Tunca Öğreten, kapatılan DİHA’nın Haber Müdürü Ömer Çelik, BirGün gazetesi çalışanı Mahir Kanaat, kapatılan DİHA’nın muhabiri Metin Yoksu, Yolculuk Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Eray Sargın ve ETHA Sorumlu Müdürü Derya Okatan, 25 Aralık 2016’da gözaltına alınmıştı.
Altı isim tam 24 günlük gözaltı süresinin ardından 17 Ocak’ta adliyeye sevk edildi. Öğreten, Kanaat ve Çelik tutuklanırken, diğer üç isim serbest bırakıldı.
Enerji Bakanı Berat Albayrak, duruşmaya günler kala davaya müdahil oldu.
Mahkemeyi yöneten İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mustafa Çakar, Cumhuriyet Davası, Özgür Gündem Danışma Kurulu Üyesi Aslı Erdoğan, Gazeteci Deniz Yücel ve Meşale Tolu'nun daha önce tutuklamasını yaptı.
Savunmaların ardından mütalaasını veren savcı tutuklu gazetecilerden Ömer Çelik'in tahliyesini, Tunca Öğreten ve Mahir Kanaat’ın "suçun oluştuğuna ilişkin somut deliller olduğu" iddiasıyla tutukluluğun devamını istedi.
Öğreten, mütalaaya yönelik beyanında "Savcı 'somut delil' diyor. Yaptığım haberde IŞİD'in "I"sını göstersin ona göre savunma hazırlayayım" dedi.
Mahkeme ara kararda, Ömer Celik'in tutuksuz, Mahir Kanaat ve Tunca Öğreten'in tutuklu yargılanmasına hükmetti.
Mahkeme, Bakan Albayrak’ın davaya katılma talebini suçtan zarar görme ihtimali göz önünde bulundurarak kabul ederken tutuksuz sanıkların adli kontrol taleplerinin ve yurtdışı yasağının kaldırılması taleplerini reddetti.
Heyet, 6 Aralık'a ertelenen duruşmada tutuklu Öğreten ve Kanaat'in cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlanmalarına hükmetti.
Tunca Öğreten’in karısı Minez Bayülgen duruşmadan sonra gazetecileri teselli ederek,"Beklediğimiz karardı, şaşırmadık. Adalet olsaydı şaşırırdık ama yok bu süreç böyle… Ömer’e çok sevindim. Bugün duruşmada Tunca’yı gördüm, konuştum. Geçecek bugünler." diye gazetecileri teselli etti.
İLGİLİ HABER: 'BELKİ 304 GÜN SONRA YENİDEN BULUŞURUZ'
GAZETECİLER DESTEK İÇİN ADLİYE'DE
Çağlayan Adliyesi'nde bugün başlayan dava öncesi bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya, yargılanan gazetecilerin aileleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve çok sayıda basın örgütü ve gazeteci katıldı.
Basın açıklamasını BirGün Gazetesi'den Demet Sargın yaptı: "İnternet üzerinden gazetecilere her gün çeşitli kaynaklardan bilgi, belge ve istihbarat geliyor. Gazeteciler bu bilgileri inceler; asılsız değilse, haber değeri ve kamu yararı varsa haberleştirir. Bu yüzden gazeteciler tutuklanamaz, birilerinin kiniyle üzerlerine iftira atılamaz."
Sargın açıklamayı şöyle sürdürdü: "Milyonlarca kişinin okuduğu, 17-25 Aralık fezlekelerini bilgisayara indirmek suç gibi gösteriliyor. Üstelik oluşturulma tarihi ile indirilme tarihi bilinçli bir şekilde birbirlerine karıştırılıyor. Bilirkişi görevlendirilmiyor, uzmanlar dinlenilmiyor. Davayla hiç ilgisi olmayan kişisel tweetler dosyaya konuluyor. Bu hukuksuzluk hangi talimatla yapılıyor. Bizler bir an önce bu hukuksuzluktan vazgeçilmesini talep ediyoruz."
DURUŞMA 30 KİŞİLİK SALONDA YAPILDI, İLK SIRA ÇEVİK KUVVETİN
Basın örgütleri, sanık yakınları, avukatların ve siyasilerin yoğun ilgi gösterdiği duruşma 30 kişilik salonda yapıldı. Çok sayıda gazeteci ve sanık yakını dışarda kaldı. Buna karşılı salonda ilk sıra çevik kuvvet polislerine ayırılarak, salonda yer yok gerekçesiyle gazeteciler salona alınmadı.
Duruşma iddianamenin okunmasıyla başlandı. Hakimin, suçlamalarla ilgili sessiz kalma haklarını hatırlattı.
MAHİR KANAAT'İN SAVUNMASI
Mahir Kanaat’ın avukatının video projektör ile savunma yapma talebine, Savcı itiraz etti. Hakim itirazı kabul etti. Avukat, böylece Kanaat’in ‘örgüt üyesi’ olmadığını göstermek istediğini söyledi.
Kanaat’ın avukatı Ali Deniz Ceylan: "Polisin çok önemli bir bilgi bulmuş gibi gösterdiği 17/25 Aralık dosyalarına internette rahatlıkla ulaşılabiliyor. Dosyanın internetten indirilebileceğini projeksiyonla mahkeme salonunda göstermek istiyoruz. adaletbiz.com sitesinden bu dosyayı indireceğiz." dedi.
DERYA OKATAN'IN SAVUNMASI
Tutuksuz yargılanan gazeteci Derya Okatan sözlerine "Halkın devlet sırlarını öğrenmesi gerektiğini savunuyorum" diyerek başladı. "Avukatlarım Sezin Uçar ve Özlem Gümüştaş davadan önce gözaltına alındı. Savunma hakkım engellendi. 2009’dan bu yana ETHA’da çalışıyorum. Yüzbinlerce haber yaptık. Redhack Albayrak’ın maillerini hackledi. Olay birçok gazetecinin ilgisini çekti. Biz de tam 50 bin maili titizlikle inceledik. Biz hükümet yetkilisi makamını kendi çıkarı için mi halkın çıkarı için mi kullanıyor diye merak ettik. Ancak Berat Albayrak’ın başına dert olmadı." şeklinde konuştu.
Derya Okatan savunmasına şu şekilde devam etti: "Bize dava açıldı. Dokuz sayfanın hacmi artırılsın diye alakasız konulara girmiş. Savcı etrafımız düşmanlarca çevrili edebiyatı yapmış. Ve bizi milli enerji politikasına düşman gibi gösteriyor. Savcı hukuki değerlendirme kısmında hiçbir hukuki dayanğı olmayan ifadeler kullanmış. Bizim algı ekibi olduğumuz yönünde ciddiyetsiz suçlamalar yöneltmiş. Ne olduğu belli olmayan bir ihbar mektubu üzerine savcı bize dava açıyor. Bunu anlamıyor. Twitter’da mesaj grubuna eklenmek kişinin inisiyatifinde değildir. Mesajlaşma yapmadık ama savcı bunu göz ardı etmiş. Biz Berat Albayrak’ın maillerinde haber değeri taşıyan unsurları haberleştirdik."
"Savcı bizleri algı oluşturuyoruz gibi gösteriyor. Yaptığımız sadece ve sadece gazeteciliktir. Sormak isterim, iddianamede neden sadece yaptığımız haberler var?"
"Albayrak bu mailleri reddetmedi. Savcı ‘duruma göre devlet sırrı olabilecek’ diye suç belirtmiş. Devlet sırrı olacak bu kadar önemli bilginin bakanın mailinde ne işi vardı?"
Gazeteci Derya Okatan, savunmasının sonunda adli kontrolünün kaldırılmasını, yurtdışı yasağının kaldırılmasını ve bilgisayarlarının iade edilmesini istedi.
SARGIN’IN SAVUNMASI
Tutuksuz yargılanan bir diğer gazeteci Eray Sargın’ın savunmasına geçildi. Eray Sargın: "Yolculuk gazetesinin sosyal medya hesabını ben kullanmıyorum. Suçlamaları kabul etmiyorum. BHH’nin yazışma gruplarında olduğum söyleniyor. HAZİRAN yasal bir harekettir. Bu yapıda bulunmam doğal. Bana ‘haber paylaştı’ diye suçlama yöneltiliyor. Ben gazeteciyim ne var bunda? Burada gazetecilik faaliyeti engellenmek isteniyor. Diğer arkadaşların da gazeteciliklerine kefilim. Ele geçirilen telefonum bilgisayarımda hiçbir kanıt çıkmamıştır. Annemin telefonunu bile aldılar ama kanıt bulamadılar."
Eray Sargın: "‘Berat’ın kutusu açıldı’ diye bir link paylaşıldığını söylüyorsunuz, kendi ağzınızla söylediniz bu bir haber. Haber niteliği taşıdığı için tüm dünyada Wikileaks’in paylaştığı belgeleri Whatsapp’tan konuşmam da doğaldır, bu suç değil ifade özgürlüğü olarak değerlendirilmeli."
Gazeteci Sargın: "Sahibi olduğum Adalı Yayınları'nın bilgisayarını aldılar, orada da bir şey çıkmadı. Twitter hesabını yurtdışındaki arkadaşımıza teslim ettik. Almanya’yla da görüşmedik."
METİN YOKSU'NUN SAVUNMASI
DİHA Muhabiri Metin Yoksu savunmasında, propaganda değil haber yaptığını belirterek, "Atılan tweetlere bakıldığında bunlar ajansta yayınlanmış haberlerdir. Ben açık kaynak haberciliği yapıyorum. İddianamede "gerilla" kelimesine takılmış ve propaganda yapıldığı iddia edilmiş. Propaganda olması için övülmesi lazım ama övme yok. Kişiler kendisini nasıl tanımlıyorsa habere de öyle yansır."
"Biz Albayrak e-maillerinden dolayı hapsedildiğimizi sanıyorduk. Biz gözaltına alındıktan sonra bize yöneltilen suçlamalar değiştirildi. Atılan tweetlere bakıldığında, dil açısından habercilik diline uygundur. Savcı gerilla kelimesine takılmış. Burada bir güzelleme yok. Örgüt mensubu olan kişilere gerilladır. Kişiler kendilerine nasıl isim veriyorsa haberde öyle geçer. Mesela Che Guevara da bir gerilladır ve haberlerde böyle geçer."
"Söz konusu mesaj grubuna inisiyatifim dışında eklendim. Hiçbir mesajı okumadım. Sonra mesaj grubundan çıktım. Ben bu gruptaki e-maillere girmedim. Paylaşımlarda bulunmadım. Ben bugün Twitter’dan herkesi takip edebilirim. Bu bir suçlama olarak yöneltilemez. Ben birisini takip ettim diye bu o kişiyle irtibatlı olduğum anlamına gelmez. Bilişim sistemini engelleme suçlaması var. Bu komik bir iddia. Ben sadece fotoğraf makinası ve Photoshop biliyorum. Bilişim bilgim bu kadar. Nasıl sistemi bozabilirim?"
"Adli kontrol şartımın kaldırılmasını talep ediyorum. Ailemin şahsi eşyalarına el konuldu. Bunların iadesini istiyorum. Babam taksici, ona ait diye ele geçirilen telefon onun değil, bir müşteriye ait. Adam da telefonunu istiyor."
ÖMER ÇELİK SAVUNMASINI KÜRTÇE YAPTI
Dicle Haber Ajansı Haber Müdürü Ömer Çelik savunmasına, gözaltına alındığı sırada uğradığı işkenceyi anlatarak başlaması üzerine Mahkeme Başkanı, işkence kısmını geçmesini isteyerek "isnat edilen suçlamalar bölümüne gel" demesi dikkat çekti.
Çelik’in savunmasını Kürtçe yapmasını kabullenmeyen Bakan Albayrak’ın avukatı Ferah Yıldız, "Türkiye’de Türkçe anadil, Kürtçe ise etnik dildir. Türkçe bilip, bilmediğini sorulmasını talep ediyorum" diyerek savunma hakkına itirazda bulundu.
Çelik’in Kürtçe yaptığı savunmasının tamamı şöyle: "Öncelikle maruz kaldığımız bu yargılamada bize desteklerini esirgemeyen ailemi, çalışma arkadaşlarımı, dostlarımı, avukatlarımı ve siz değerli mahkeme heyetini selamlıyorum. Şüphesiz Türkçe’ye dair bir hakimiyetim var. Bu ülkede yaşadım, buradaki okullarda okudum. Bu açıdan Türkçe’ye yönelik olumsuz bir yargı sahibi değilim. Fakat anadilimizin kişiliğimizin oluşmasında ne kadar önemli olduğunu tutukluluk sürecinde daha iyi anladım. Kısa bir süre önce TDK’nin ‘anadil kimliğimiz’ sloganıyla bir kampanya başlattığını gazetelerde okudum. Bu yüzden bende eksik de olsa savunmamı anadilim olan Kürtçe yapmak istiyorum. Anadilime ilişkin eksiklerimin büyük oranda maruz kaldığım asimilasyon politikaları olduğunu da belirtmek isterim."
İŞKENCEYE UĞRADIM
Başta siz heyet üyeleri olmak üzere hepimizin çok iyi bildiği gibi ‘masumiyet karinesi’ hukuki yaklaşımın temelini oluşturur. Fakat bu temel ilke, ne yazık ki bizler açısından ortadan kaldırılmıştır. Kendi cephemden bu gerçeği dile getirmek istememin nedeni ise gözaltına alınırken maruz kaldığım işkencedir. O kadar fütursuzlardı ki, Aralık ayında balkondaki kar suyuna yatırıp işkencelerini burada sürdürdüler. Maruz kaldığım bu işkence sonrasında ne için gözaltına alındığıma dair tek bir kelime dahi söylenmeden Diyarbakır Emniyet Müdürlüğüne götürüldüm. Bir gün sonra da yine hiçbir şey söylenmeden İstanbul’a getirildim. Ne için gözaltına alındığımı ancak 24 gün sonra çıkarıldığım sorguda öğrenebildim.
BENİ ÖLDÜRMEK İÇİN TARTIŞTILAR
Sayın heyet, aslında bakarsanız bugün karşınızda bile bulunmayabilirdim. Çünkü evimde polislerce infaz edilebilirdim. Bana işkence uygulayan polisler, başucumda uzun süre beni öldürüp-öldürmeme konusunda birbiriyle tartıştı çünkü. Bugün içerisinde bulunduğumuz tabloyu ve bu yargılamayı sizlere bırakıyorum. O gece öldürülüp, son dönemlerde sıkça karşılaşıldığı gibi başucuma bir silah bırakıla bilinirdi. Hemen ertesi günde, ‘Bir terörist öldürüldü’ şeklinde resmi açıklamalar yapılıp, hiç sorgulamadan iktidar borazanı haline gelmiş gazete ve TV’lerde yer alabilirdim. Neden bilemiyorum ama bundan vazgeçildiği için bugün karşınıza sanık olarak çıkarılmış bulunuyorum.
SAĞLIK RAPORU KAYBEDİLMİŞ
"Bununla birlikte yaşadığımız dönemi özetleyen bir diğer şey ise uğradığım işkenceye dair verilen sağlık raporumun kaybedilmiş olmasıdır. Avukatım dosya içeriğine koyduğu bu rapora aylardır ulaşamamaktadır. Bu yüzden suç duyurusunda bile bulunamıyorum. İnsan uğradığı hukuksuzluğa karşı hakkını arayamamakta ne yazık ki."
DİLİMİZE BİR HÜKMÜ YOK
İddianamede bana yönelik suç delili olarak gösterilen bir diğer şey sosyal medya paylaşımları. Bu paylaşımlardan ilki Rus Haber Ajansı Sputnik’in sosyal medya adresinden yaptığı bir haberdir. Benim yaptığım Kürtçe başlıkla servis edilen haberin başlığını Türkçe’ye çevirip paylaşmaktan ibarettir. İkincisi servis ettiğimiz bir habere ilişkindir. Bu paylaşımlara dair rahatsızlık duyular şey ise kullanılan ‘gerilla’ tanımlaması. Bu yabancı medya kuruluşlarınca da kullanılan ve kabul gören bir tanımlamadır. Üçüncü paylaşım da yine HDP’nin söz konusu tarihte yaptığı basın açıklamasının maddelerinden biri. O açıklama öz yönetim taleplerine dairdi. Partiye yönelik medya ambargosu uygulandığı bir dönemde açıklamalarının kamuoyuna ulaşmasına katkı sunmak için paylaştım. Fakat bu ve diğer paylaşımlar bağlamından koparılarak ele alınmıştı."
Yaşadığım bu olaydan hareketle bende siz değerli heyete, o yurttaşın yönelttiği soruyu sormak istiyorum: 'Gerçekten asıl suçlu ve suçluların kim olduğunu bilmiyor musunuz?'
Bu sorunun yanıtını bildiğinizi düşündüğüm heyetinizin vicdanının sesinden uzaklaşmayarak bunca aydır yaşadığım mağduriyete son vermesini bekliyorum. Bu doğrultuda tahliye ve beraatimi talep ediyorum. Saygılarımı sunarım."
TUNCA ÖĞRETEN SAVUNMA
Duruşmada son savunmayı tutuklu gazeteci Tunca Öğreten yaptı. Öğreten: "Cüzdanı çalan değil, hırsızlığı yazan yargılanıyor" dedi.
"Evde MLKP, Emniyet'te DHKP-C, savcıda Redhack, mahkemede FETÖ örgütüne üye olduğumu söylediler" diyen Öğreten, tutuklanma talebiyle sevk edildiği mahkemede "Böyle adamın örgütten kovulması lazım dedim, hakim güldü ama sonra tutukladı" dedi.
Redhack'in Albayrak'ın mailleri nasıl hacklediğini haberleştirdiği için yargılandığını söyleyen Öğreten
"İddianame, Twitter'daki bazı hesapları takip etmem, onların da beni takip etmesi onlarla bağlantılı olduğumun delili olarak gösterilmiş. Ben sol örgütleri de IŞİD hesaplarını da takip ediyorum. Bu durumda Selefi Marksist miyim? Kaleme aldığım haber Albayrak'ın özel hayatıyla ilgili değil, bir şirketle ilgili. O Twitter grubundan eklendikten iki gün sonra ayrıldım.
"Kamuoyunun yararına olan her bilgi ve belge dünyanın her yerinde haberleştirilir. Ne haber yaptığı için, ne de haberi teyit etmek için izlediği yol nedeniyle tutuklanır. Ben izlediğim yol nedeniyle tutuklandım.
"Wikileaks'i bilir misiniz? Devletlerin sırlarını açıklar ve yedi milyar insan görür. Bu belgeler orada. 7 milyar kişi bunu görüyor. Bu "sır" mı? 7 milyar insan biliyor."
Avukatlar mütaalaya ilişkin konuştu
Avukat Ali Deniz Ceylan: "Bir deli kuyuya taş attı. Biz de 12 aydır o taşı kuyudan çıkartmaya çalışıyoruz. Öznitelik bilgileri kapsamında iddialar çökmüştür. Tahliye talep ediliyoruz."
Avukat: Savcı "somut delil" diyor. Açıklamasını talep ediyoruz. Twitter hesabının takibi diye suç olur mu? Ceza yargılamasında suç olan şeyler yargılanır. Söz konusu meseleye dair Mahir haber yapmamış, Mahir'in gazetesi haber yapmamış Ama haber yapmakla suçlanıyor. Bu iddianame çökmüştür. Bu çok açık!
Okatan’ın avukatı: "Müvekkilimin avukatı gözaltında tutulduğu için ben buradayım. Müvekkilimizin adli kontrolü kaldırılsın."
Kanaat’in avukatı: "Bu soruşturma bir hackerin ifadesiyle başladı. Hacker’a niye dava açılmadı? Bu suçun itirafıdır. Bu soruşturmada hacker olduğu söylenen üç kişi gözaltına alındı. Sonra ne mi oldu? Bu üç kişi serbest kaldı. Polisin hacker dediği kişiler serbest ama gazeteciler tutuklu. İddianamenin temelsiz ve dayanaksız olmasının en açık kanıtıdır bu. Hani bu operasyon bir hack operasyonuydu? Niye diğer haberler bu dosyada? Uyanık bir polis sonra 17/25 Aralık dosyasını görüyor."
Mütaala sonrası avukatlar: "Çalakalem iddianameyle insanlar yargılanıyor. Böyle bir soruşturma var ortada. Dosyada RedHack’ten hiç kimse yok ancak bu altı gazeteci RedHack’ten yargılanıyor. Hepimiz söz konusu mailleri okuduk. Neden bu altı kişi yargılanıyor? Bu soruşturmaya dair hiçbir RedHack’çi yargılanmıyor."
Av. Özcan Kılıç: "24 gün gözaltında kaldılar, neden kaldıklarını bilmiyoruz. Hepimiz okuduk o belgeleri, ben de okudum ama yargılanmıyorum" dedi.
ÇELİK TAHLİYE EDİLDİ
DİHA Haber Müdürü Ömer Çelik tahliye edildi. Tunca Öğreten ve Mahir Kanaat'in tutukluluklarının devamına karar verildi. Mahkeme 6 Aralık tarihine ertelendi.Ömer Çelik'in 11 aylık bebeği babasını adliye koridorlarında bekledi.
İDDİANAMEDEN
BirGün gazetesi çalışanı Mahir Kanaat hakkında 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçlaması, herkesin internetten indirebileceği 17-25 Aralık fezlekelerinin orijinallerinin telefonunda bulunuyor olmasına dayanıyor. Twitter’da RedHack hesaplarını takip etmesi iddianamede yer alan delillerden, Albayrak’ın e-postalarını haberleştirmiş olmakla ilgili herhangi bir suçlama yok. .
Dicle Haber Ajansı’nda (DİHA) haber müdürü olan Ömer Çelik, çoğunluğu haber paylaşımı olan tweetleri nedeniyle ‘terör örgütü propagandası’ yapmakla suçlanıyor. Bir KHK ile kapatılan DİHA’da çalışması da delil olarak gösteriliyor.
Soruşturma kapsamında gözaltına alınıp sonra serbest bırakılan diğer üç gazeteci de 'örgüt propagandası'yla suçlanıyorlar. Derya Okatan ve Eray Sargın, sorumlu yazı işleri müdürü oldukları basın kuruluşlarının Twitter’daki haber paylaşımları nedeniyle yargılanıyor.
Metin Yoksu için delil olarak sunulan tweetlerin çoğunluğunu da haber paylaşımları oluşturuyor. Böylece, RedHack soruşturması kapsamında gözaltına alınan gazetecilere, bu konuda haber yapmamış dahi olsalar, FETÖ’den MLKP’ye kadar farklı örgütlerle bağlantıları olduğu iddia ediliyor.
İddianamede adları geçen gazetecilerin tamamı ayrıca, ‘bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirmek’le suçlanıyor. Gazetecilerin neyi engelledikleri, hangi verileri nasıl değiştirdikleri hakkında iddianamede bilgi verilmiyor.
İLGİLİ HABERLER