Gazeteci Türfent’in mahkumiyeti AİHM’e taşındı
MLSA Hukuk Birimi, 8 yıl 9 ay hapis cezası verilen gazeteci Nedim Türfent’in davasını AİHM’e taşıdı.
Gazeteci Nedim Türfent, 2015 yılında Hakkari Yüksekova’da bir şantiyede özel harekat timlerinin Kürt işçileri ters kelepçe ile yere yatırıp "Türk’ün gücünü göreceksiniz!" şeklinde tehdit etmesini haberleştirdikten sonra 13 Mayıs 2016’da "örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklandı. Hakkari 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi Türfent’e aynı suçlamayla 15 Aralık 2017’de 8 yıl 9 ay hapis cezası verdi, ceza Yargıtay tarafından onandı.
Türfent’e hukuki destek sunan Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Hukuk Birimi, Türfent’in tutuklanması ve verilen cezayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıdı.
MLSA Hukuk Birimi’nin AİHM’e yaptığı başvuruda gazeteci Türfent’in ifade özgürlüğü hakkına yapılan müdahalenin meşru bir amaca yönelik olmadığı belirtildi. Başvuruda, Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 8 yıl ve 9 ay hapis cezasına çarptırılan ve Yargıtay tarafından cezası onanan Türfent’in, 19 aylık tutukluluğun ardından ağır bir cezaya mahkum edilmesinin orantılılık ilkesine uymadığı savunuldu. Daha önce Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulunan Türfent’in, basın ve ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiği şikayetinin Anayasa Mahkemesi tarafından hiçbir şekilde incelenmemesi Türfent’in avukatları tarafından AİHM’e hatırlatıldı ve Türfent’in mağduriyetinin devam ettiği belirtildi.
'ÖNGÖRÜLEBİLİRLİK KRİTERİNİ KARŞILAMADI'
Türfent’in mahkumiyetine gerekçe olarak kullanılan, yaptığı haberlerin suç teşkil etmediği ve Sözleşme’nin 10. maddesi ile güvence altına alınan ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine dikkat çekildi. AİHM tarafından verilen kararlara vurgu yapılarak Türfent’in gazetecilik faaliyetlerinden dolayı tutuklanması ve mahkum edilmesinin, yasanın öngörülebilirlik kriterini karşılamadığı kaydedildi.
'RAHATSIZ EDİCİ HABERLERİ ENGELENMEK İÇİN TUTUKLANDI'
"Türk’ün gücünü göreceksiniz" başlıklı haberin yanı sıra, yaptığı birçok haber ile Türfent’in hükümet yetkililerini rahatsız ettiği için hedef gösterildiği mahkeme ile paylaşıldı. Bu hedef gösterme sonucunda Türfent’in somut gerçekler olmadan yalnızca yetkilileri rahatsız eden haberlerine devam etmesini engellemek amacıyla tutuklanıp mahkum edildiği belirtilerek, Sözleşme’nin 10. maddesi ile birlikte 18. madde ihlali kararı verilmesi talep edildi.
'ADİL YARGILANMA HAKKI İHLAL EDİLDİ'
AİHM’in Sadak ve diğerleri/Türkiye ve Osmanoğlu/Türkiye davalarında ihlal kararı verilmesine atıf yapılan başvuruda, "Dava boyunca tüm yargılamalarda mahkeme huzuruna çıkarılmayan başvurucunun beyanları ve savunmasının SEGBİS yöntemiyle alınması, tanığın sorguya çekildiği sırada başvurucunun duruşmada bulunmaması ve tanık ile yüzleştirilmemesi, mahkeme huzurunda dinlenmeyen tanıkların kararda belirleyici olması Sözleşme’nin 6. maddesi ile birlikte 6/3c ve d maddelerine aykırıdır" savunması yapıldı. (MA)