Gazeteci ve siyasetçilerin 'akademi' davası ertelendi

Gazeteci ve siyasetçilerin de aralarında olduğu 21 kişinin yargılandığı “KCK Akademi Davası” görüldü. Mahkeme duruşmayı 19 Aralık’a erteledi.

Gazeteci ve siyasetçilerin 'akademi' davası ertelendi

Artı Gerçek - İstanbul’da Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) üye ve yöneticileri ile Demokratik Modernite dergisi editörü Haydar Ergül, gazeteci Ahmet Birsin ile Jineolojî Dergisi çalışanı Şeyma Kantarcı’nın da aralarında olduğu 21 kişi hakkında "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla açılan “KCK Akademi Davası”nın 20’inci duruşması İstanbul 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Yargılanan isimlerin birçoğu ile avukatları duruşmada hazır bulundu. Farklı bir dosyadan tutuklu bulunan Kantarcı, mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı.

Mahkeme, Kantarcı’nın davasının başka bir davayla birleştirilmesinden kaynaklı, bulunduğu cezaevinden savunmasının alınmasına karar verdi.

Adli kontrol tedbirinin her yargılanan için ayrı ayrı devamına karar veren mahkeme, duruşmayı 19 Aralık’a erteledi.

NE OLMUŞTU?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma ardından hazırlanan iddianamede, Demokratik Modernite dergisi editörü Haydar Ergül’ün de aralarında bulunduğu 21 kişi “Örgüte üye olmak” iddiasıyla suçlandı. Soruşturmaya ve kovuşturmaya konu olan eylem ise, 2016 yılında DBP Siyaset Akademisi’nin Bağcılar’da yaptığı eğitim çalışması gösterildi. Bunun yanı sıra iddianamede, DBP’nin Siyaset Akademisi’nde ele alınan devletsiz toplumlar dönemi, avcılık, toplayıcılık ve yerleşik hayat, Neolitik Dönem, Totem, Şamanizm ve Zerdüştlük gibi kavram ve görüşler, “örgütsel ideoloji” olarak lanse edildi.

Savcı, farklı tarihlerde yaşanan çatışmalarda ölen HPG’liler için de “gerilla” denilmesini suç kapsamında gördü. Cinsiyet özgürlükçü bir çizgide yayın yapan Jineoloji dergisi sayıları da suçlama konusu yapıldı. Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Din Alimleri Yardımlaşma Derneği (DİAY-DER) ve KJA’dan söz edilmesi ve Kürt illerindeki sokağa çıkma yasakları döneminde evlerini terk etmek zorunda bırakılan ailelerle dayanışmak amacıyla düzenlenen “kardeş aile” kampanyası iddianamede yer aldı.(MA)