Gazetecilerden gözaltılara tepki: 'iktidar gerçekleri gizlemek istiyor'
Özgür basına dönük baskılara tepki gösteren gazeteci Umut Taştan, tüm meslek örgütlerinin ortak akılda buluşması gerektiğini belirtti. Gazeteci Fatih Polat, “Demokrasi derdi olan herkesin basın özgürlüğü gibi bir derdi de olmalıdır. Daha geniş ölçekli bir tepkiye ihtiyacımız var” dedi.
Artı Gerçek- Özgür basına dönük baskı, gözaltı ve tutuklamalarla devam ediyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında dün (17 Ocak) Van, İstanbul ve Mersin’de yapılan ev baskınlarında gazeteciler Reyhan Hacıoğlu, Necla Demir, Rahime Karvar ve Ahmet Güneş, Vedat Örüç ve Welat Ekinci gözaltına alındı. Eş zamanlı olarak İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde bulunan Martı ve Güncel Prodüksiyon’a yapılan baskınlarda da birçok bilgisayar ve harddisklere el konuldu.
Gazeteciler Fatih Polat ve Umut Taştan, gözaltılara tepki gösterdi.
'İKTİDAR GERÇEKLERİ GİZLEMEK İSTİYOR'
Çözüm ve barış tartışmalarının sürdüğü bir süreçte dahi özgür basın emekçilerinin hedef alındığını belirten Umut Taştan, Nazım Daştan ve Cihan Bilgin’in Kuzey ve Doğu Suriye’de haber takibi yaptığı sırada katledildiğini anımsattı. Katledilen gazetecileri sahiplenmek için sokağa çıkan gazetecilerin de tutuklandığını söyleyen Taştan, “Bugün de yine gözaltılara uyandık. Nazım ve Cihan’ın yaptığı işlere baktığınızda hakikati ne kadar ortaya koyduklarını, birçok medyada göremeyeceğiniz görüntülerin, haberlerin kaynağı olduğunu göreceksiniz. Bu bile aslında neden hedef alındıklarını gösteren bir gerçek” diye konuştu.
Devletin katliam, gözaltı ve tutuklamalarla gerçekleri gizlemeye çalıştığını vurgulayan Taştan, “Kayyımlar, siyasetçi, genç ve halka yönelik operasyonlar bombardımanlar ve ekonomik kriz… AKP-MHP iktidarı, bunların konuşulmamasını istiyor. Birçok televizyon kanalı ya da birkaç gazeteyi elinize aldığınız da aynı gündem ve başlıkları göreceksiniz. Muhalif olduğunu dillendiren kurumlar dahi konforlu alanlarını kaybetmemek adına Kuzey ve Doğu Suriye’de yaşananlara gözlerini kapatıyor. Bu yüzdendir ki sık sık özgür basın emekçilerinin gözaltı ve tutuklama haberlerini alıyoruz” dedi.
'ORTAK AKILDA BULUŞULMALI'
Son baskınlarda da gazetecilerin mesleki faaliyetlerinden dolayı gözaltına alındığını dile getiren Taştan, “Gazetecilerin materyallerine el konuluyor, kitapları alınıyor ve gazeteleri toplanarak suç yaratılmak isteniyor. Hakikati araştırmak, bunları gözler önüne sermekle yükümlü olanlar terörize edilmek isteniyor. Çözümü bütün basın meslek örgütleri ortak bir akılla düşünmeli. Dayanışma her alanda sürmeli. Sokağa sadece özgür basın emekçileri çıkmamalı. Bugün kendilerine dokunulmadığını düşünen basın emekçilerinin de adım atması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
'KÜRT BASIN TARİHİ MÜCADELE TARİHİ'
Gazeteci Fatih Polat da Kürt basın tarihinin bir mücadele tarihi olduğuna dikkati çekti. Polat, şöyle devam etti:
“Kürt meselesiyle bağlantılı dalgalanmaların ön cephesinde Kürt basınına yönelik resmi tavrın ne olduğunu hatırlayalım. Örneğin; bir sınır ötesi operasyon yapılacaksa, o operasyonu teşhir eden, ona karşı tutum alan bir gazetecilik öncelikle susturulmak istenir ve Kürt gazetecilere yönelik gözaltı ve tutuklamalar yaşanır. Ya da içeride legal Kürt partisine ve belediyelerine yönelik bir baskı sürecinin düğmesine basılmış ise mutlaka Kürt basın emekçileri de o baskılardan nasibini alır. Bunun olmadığı tek bir süreç yaşanmamıştır. Yani devlet Kürt meselesiyle bağlantılı olarak ‘terörle mücadele’ söyleminin ön işaretlerini Kürt basınına, Kürt basın emekçilerine yönelik muamelede görebiliriz. Bu anlamıyla Kürt basınına yönelik tavır, devletin ve o anki iktidarın Kürt meselesiyle ilgili pratiklerinin bir barometresi gibidir. Son dönemde de, bir yandan İmralı’da görüşmelere izin verilen bir ‘süreç’ işliyor diğer yandan da DEM Parti yönetimindeki belediyelere, CHP-DEM Parti tabanının ‘kent uzlaşısı’ ile kazandığı belediyelere yönelik baskı, tutuklama ve kayyum politikası devam ediyor. Yani ‘Bu süreç istediğimiz gibi sonuçlanmazsa devam edecek olan bu baskı politikasıdır’ mesajı veriliyor. Pratikteki uygulamalardan bunları anlıyoruz."
'BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ SADECE GAZETECİLERİN İŞİ DEĞİL'
"Basın özgürlüğü sadece gazetecilerin derdi ve işi değildir" diyen Polat, "Halkın haber alma ve doğru bilgilenme hakkını esas alan gazeteciliğin susturulduğu bir ülkede, muhalefet sesini duyuramaz. Dolayısıyla demokrasi gibi bir derdi olan herkesin mutlaka basın özgürlüğü gibi bir derdi de olmalıdır. Çok daha geniş ölçekli bir tepkiye ihtiyacımız var. Daha önce tutuklanmış olanlarla birlikte, gözaltına alınan tüm meslektaşlarımız serbest bırakılmalı ve Kürt basın emekçileri üzerindeki baskılara son verilmelidir.”
(MA)