Gazetecilerin davası başlamadan düştü
Ankara katliamına ilişkin yaptıkları haberler nedeniyle aralarında Fatih Polat ve Can Dündar'ın da bulunduğu beş gazeteci hakkında açılan dava düştü.
HABER MERKEZİ – Evrensel ve Cumhuriyet gazetelerinin 10 Ekim katliamında ihmallerine ilişkin yaptığı haberler nedeniyle her iki gazetenin genel yayın yönetmenleri ve muhabirlerine açılan dava düştü.
10 Ekim Ankara Katliamı’nda alınan istihbarata rağmen önlem alınmadığı tespit edilen müfettiş raporu haberleri nedeniyle Evrensel gazetesi ve Cumhuriyet gazetesinden Genel Yayın Yönetmenleri Can Dündar ve Fatih Polat, muhabirler Tamer Arda Erşin, Cem Gurbetoğlu ve Kemal Göktaş’ın yargılandığı dava Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Kemal Göktaş yurtdışında burslu bir etkinlikte olduğu gerekçesiyle mazeretli kabul edildi.
Avukat Mustafa Söğütlü Basın Kanunu’nun 26. maddesine atıfta bulunarak davanın açılması için 4 aylık sürenin aşılması nedeniyle davanın düşmesini talep etti. Savcı suç duyurusunun 15 Nisanda yapıldığını, kamu davasının 19 Ekim 2017 tarihinde açıldığını belirterek davanın düşmesini istedi. Mahkeme heyetini savcılık mütalaasından farklı düşünen var mı diye soruldu. Sanık ve müdafiiler katıldıklarını söylediler. Mahkeme heyeti davanın düşürülmesine karar verdi.
Ankara’da 10 Ekim 2015 tarihinde düzenlenen Emek, Demokrasi ve Barış Mitingi’ne IŞİD tarafından gerçekleştirilen canlı bomba saldırısı ile 102 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yaralanmıştı.
Emniyet görevlilerinin yaptığı suç duyurusu üzerine açılan davada gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ve dönemin Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile haber sahibi dönemin Evrensel Ankara Temsilcisi Cem Gurbetoğlu, Muhabiri Tamer Arda Erşin, Cumhuriyet Gazetesi Muhabiri Kemal Göktaş’a üç yıla kadar hapis istenmişti.
Davada, 12-13-14 Nisan 2016 tarihlerinde yayımlanan "Bombayı biliyorlardı", "Ankara Katliamı’nın bir tek saati bilinmiyormuş" ve "Güvenlik Şube amirinden 10 Ekim itirafı: MİT, TSK ve EGM önlem almadı" haberleri suç delili olarak gösterildi. Savcılık Ankara Emniyeti’nin 10 Ekim mitinginde canlı bomba eylemi olacağı istihbaratına rağmen gerekli önlemlerin alınmamasının ortaya çıkarıldığı haberde emniyet görevlilerinin hedef gösterildiğini iddia etti.
Yurt dışında olan Can Dündar hakkında ise "Bilinen adreslerinden araştırıldığı, ancak kendisine ulaşılamadığından ifadesinin alınamadığı, bu sebeple savunmasının alınması için Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliği’nin 2016/5722 değişik iş sayılı kararı ile ifadesinin alınmasına yönelik yakalama kararı çıkarıldığı, yakalama kararının henüz infaz edilmediği" belirtildi.
‘BİRÇOK OLAY BASIN SAYESİNDE ÇÖZÜLDÜ’
Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, "Öncelikle, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde en çok can kaybına yol açan 10 Ekim Katliamı gibi önemli bir olaya dair bu önemli haberlere imza atan muhabir arkadaşlarıma teşekkür ederim. Onlar bu haberlerle halkın haber alma hakkına bağlılığın gereğini yaptılar" dedi.
Aslında bu haberlerin yargının bu olayı aydınlatması ve doğru karar verebilmesi için başvuru kaynakları olduğunu belirten Polat, tarihte birçok olayın basının bu şekilde üzerine gitmesi ile çözüldüğünü kaydetti. "Artık top yargıdadır" diyen Polat, ancak yargının şu ana kadar bu haberlerle olayın aydınlanması ve sorumluların yargılanması yerine haberleri yapanları ve yayınlanmasına izin verenleri yargılamayı seçtiğini söyledi. (Artı Gerçek, Evrensel)