Gazetecilerin gözaltı süreleri iki gün uzatıldı
Diyarbakır’da evlerine baskın düzenlenerek gözaltına alınan gazeteciler 3 gündür emniyette bekletiliyor. Gazetecilere gözaltı gerekçesi ile ilgili hala bilgi verilmiş değil.
+GERÇEK- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Çarşamba günü evlerine düzenlenen ev baskınlarında aralarında Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan ve JINNEWS Müdürü Safiye Alagaş’ın aralarında bulunduğu 20'si gazeteci 21 kişi gözaltına alındı. Gazeteciler Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğünde bekletilirken, gözaltı gerekçesine ilişkin hala avukatlara bilgi verilmedi. Sadece iktidara yakın yayın organları üzerine servis edilen bilgilerden gözaltı gerekçesi öğrenilebildi. Emniyette tutulan gazetecilerin gözaltı süreleri iki gün uzatıldı.
İFADE İŞLEMLERİ HALA BAŞLAMADI
Diyarbakır Emniyetinde 3 gündür tutulan gazeteciler ile görüşen Avukatları Resul Temur, sağlık durumlarının iyi, morallerinin ise yüksek olduğunu aktardı. Durumları ile ilgili hala belirsizlik olduğunu, gözaltı gerekçesi ile ilgili gazetecilere bilgi verilmediğini hatırlatan Temur, "Gözaltı süreci ile ilgili hala bir takvim belirlenmedi. İfade işlemlerine de başlanmadı. Belirsizliğin olması ve bir takvim belirlenmemesi kuşkusuz moral bozukluğuna neden oluyor" dedi. Gözaltı kararının uzatılıp uzatılmadığı konusunda Temur, "Bu teknik bir konu. Zaten 4 günlük gözaltı kararı var. Hafta sonu bir gelişme beklemiyorduk zaten. Pazartesi yada Salı gününe sarkacağını bekliyorduk. Tabi bu sürenin uzatabilirler de. Bekliyoruz" dedi.
KARANLIK HÜCRELERDE TUTULUYORLAR
Gazetecililerin tek kişilik hücrelerde tutulduğu bilgisi basına yansımıştı. Mevcut koşulları sorduğumuz Temur, "Emniyette zaten hücreler bulunuyor. Normalinde gözaltına alınanlar burada tutuluyor. Kalabalık dosyalarda hücrede birden fazla kişinin olacağı gibi, tek başına kalanlar da oluyor. Ama şunu söyleyebilirim. Gazetecilerin tutulduğu hücreler karanlık. Pencere yok. Hücreler kapılara bakıyor. Kapılarda ışıklar sürekli açık olduğu için hücrede kalanların biyolojik saatleri bozuyor. Zaman kavramını yitiriyorlar. Bundan kaynaklı halsizlik, baş ağrısı gibi birçok rahatsızlık boy gösteriyor. Bu aslında sistematik kötü muamelenin bir başka boyutu" diye anlattı.
Ayrıca gazeteciler hakkında gözaltı süresi iki gün daha uzatıldı.