DFG’nin 2024 yılı gazetecilere yönelik raporun göre 118 gazeteci gözaltına alındı,26’sı tutuklandı. 67 gazeteciye 149 yıl 9 ay hapis cezası, 5 bin 260 habere erişim engeli getirildi.
DFG, MKG ve hak savunucuları, Nazım Daştan ve Cihan Bilgin anmasında gözaltına alındıktan sonra tutuklanan yedisi gazeteci dokuz kişinin tahliye edilmesi çağrısı yaptı. Açıklamada, "Gazeteciliğin onurunu her koşulda savunacağız" denildi.
Batman Belediyesi'ne kayyım atanmasının ardından başlayan protestolarda polis şiddetine maruz kalan kanser hastası gazeteci Mizgin Sönük tutuklandı. Artı Gerçek'e konuşan basın ve hukuk örgütleri Sönük'ün serbest bırakılması çağrısı yaptı.
DFG ve MKG, gazeteci Rabia Önver’in evine baskın düzenlenmesine yaptıkları açıklama ile tepki gösterdi. Açıklamada baskının gazetecilik faaliyetlerine yönelik olduğu belirtilerek, "Halkın haber alma hakkına yönelik doğrudan bir saldırıdır" denildi.
DFG Ağustos ayı hak ihlalleri raporunda, iki gazetecinin kötü muameleye maruz kaldığı, altı gazetecinin tehdit edildiği ve iki gazetecinin saldırıya uğradığı belirtildi. Raporda, medya sansürlerinin ve erişim engellerinin devam ettiği vurgulandı.
MKG’nin temmuz ayı hak ihlalleri raporunda, dört kadın gazetecinin ceza aldığı ve yedi kadın gazetecinin halen cezaevinde olduğu belirtildi. Açıklamada, "Sahada polis taciziyle mücadele eden kadınlar bu sefer de yargı tacizine maruz kalıyor" denildi.
DFG’nin haziran ayı raporunda, dört gazetecinin saldırı, altı gazetecinin kötü muameleye maruz kaldığı, sekiz gazetecinin tehdit edildiği belirtildi. Raporda, 2 bin 950 habere de erişim engeli getirildiği aktarıldı.
Gazeteci örgütleri, 11 gazetecinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Kürt gazetecilerin işkence edilerek gözaltına alındığını söyleyen DFG Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu, “Özgür basın baş eğmez” dedi ve tüm basın örgütlerini dayanışmaya çağırdı.
Barış Anneleri eyleminde gazetecileri ters kelepçe ile gözaltına alan polisler hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Gazeteciler için dayanışma çağrısı yapıldı.
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Şişhane'de basın açıklaması yaptı: 'Toplumun sesi olmaya devam edeceğiz'
Gazetecilik yapmaya her koşulda devam edecekleri mesajını veren gazeteciler, 'Bütün gazetecileri, meslek örgütlerini mesleklerine sahip çıkmaya, dayanışmaya çağırıyoruz' çağrısı yaptı.
Diyarbakır’da evlerine baskın düzenlenerek gözaltına alınan gazeteciler 3 gündür emniyette bekletiliyor. Gazetecilere gözaltı gerekçesi ile ilgili hala bilgi verilmiş değil.
DFG Eş Başkanı Altan, derneğin gözaltındaki Eş Başkanı gazeteci Dicle Müftüoğlu’nun tutuklu meslektaşına para göndermekle suçlanmasını ‘hukukun ayaklar altına alınması’ olarak niteledi.
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, gazetecilerin sahada polis şiddetine maruz kaldığını ve insafsızca yargılandığını belirterek, 'Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri' raporunu açıkladı.
DFG’nin gazetecilere yönelik ağır ihlallerini konu alan "Korku Tünelinde Gazetecilik" belgeseli ve "Dört Duvar Arasında Gazetecilik" raporu hazırladı.
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, 2021 yılının Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu verilerini paylaştı.
'Tüm bu girişimler gazetecileri, özellikle de gerçekleri halka ulaştırma çabası içerisinde olan özgür basın çalışanlarını yıldırmaz, yaptıkları işten alıkoymaz.'
DFG Haziran ayında gazetecilere yönelik yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu açıkladı. Rapora göre gazetecilere yönelik uygulanan hak ihlallerinde artış var.
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği basına yönelik hak ihlali raporunu açıkladı. Rapora göre gazetecilere yönelik baskılar artarak devam ediyor.
Gazetecilere yönelik hak ihlalleri 2021 yılında hız kesmeden devam ediyor. Gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporunu açıklayan DFG, Şubat ayı basın fotoğrafının karanlık olduğunu belirtti.
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı Müftüoğlu hakkında sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle soruşturma açıldı.
Gazetecilere yönelik hak ihlalleri sürüyor. DFG’nin raporunda göre Ağustos ayı gazeteciler açısından saldırı, tehdit, engel, sansür ve soruşturmalarla geçti.
Gazetecilere yönelik baskı, gözaltı, tutuklamalar sürüyor. Haziran ayında 7 gazeteci hakkında soruşturma açıldı, 2 gazeteci de tutuklandı. Temmuz ayı itibariyle 97 gazeteci cezaevinde.
'Gazeteciliğin boğulmak istendiği bir dönemde mesleğimize nefes aldırmak ve meslektaşlarımızla dayanışmak amacıyla yola koyulmayı bir görev bildik.'
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.