DGF’den çağrı: Samimiyseniz reforma cezaevindeki gazetecileri serbest bırakarak başlayın
Gazetecilere yönelik hak ihlalleri 2021 yılında hız kesmeden devam ediyor. Gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporunu açıklayan DFG, Şubat ayı basın fotoğrafının karanlık olduğunu belirtti.
Remzi BUDANCİR
ARTI GERÇEK- Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Şubat ayı gazetecilere yönelik hak ihlali raporunu açıkladı. Raporda, gözaltına alınan, haklarında dava açılan ve tutuklu olan gazetecilere ilişkin veriler yer aldı.
İHLALLLER ŞUBAT AYINDA DEVAM ETTİ
Rapora göre, 2021 yılının ikinci ayında gazetecilere yönelik baskılar sürdü. Raporda yer alan verilere göre gözaltına alınan 6 gazeteciden biri tutuklandı. Şubat ayında 2 gazeteci saldırıya uğrarken, 8 gazeteci kötü muameleye maruz kaldı. Son bir ayda 2 gazeteci tehdit edildi, en az 2 gazeteci de haber takibi yaparken engellendi.
Şubat ayında soruşturmalar da devam etti. 4 gazeteci hakkında soruşturma, 11 gazeteci hakkında ise dava açıldı. Bugün itibariyle 85 gazeteci tutuklu olurken, 174 haber ve 3 internet sitesine erişim engeli getirildi.
BASKILARIN KAYNAĞI İKTİDAR
2021 yılının ikinci ayında basına yönelik hak ihlallerinin hız kesmeden devam ettiği belirtilen raporda, gazetecilerin neredeyse her gün çeşitli baskı türleriyle yüz yüze kaldığına dikkat çekildi. Şubat ayında yaşananlara bakıldığında basın emekçileri açısından sadece yıl ve ay isimlerinin değiştiği kaydedilen raporda, iktidarın basına yaklaşımının bu durumun temel kaynağı olduğu vurgulandı.
TÜRKİYE’NİN BASIN FOTOĞRAFI
Raporda, Şubat ayının basın fotoğrafının gözaltılar, tutuklamalar, soruşturmalar, davalar, hapis cezaları, ajanlık dayatmaları, saldırılar ve tehditler olduğu belirtilerek, şu ifadeler yer aldı: "Bu fotoğraf karanlık bir fotoğraftır, bu fotoğraf baskının ve ihlallerin fotoğrafıdır. Bu fotoğrafta halka yönelik de hak ihlali var. Zira gazetecilerin engellenmesi halkın haber alma hakkının da gasp edilmesi anlamına geliyor."
İKTİDARI RAHATSIZ EDEN HER HABER YARGIYI HAREKETE GEÇİRİYOR
Yargının bağımsız olmadığına da dikkat çekilen raporda, "İktidar kanadını rahatsız eden her haber, görüntü veya fotoğraf için yargı vakit kaybetmeden harekete geçiyor ve gazeteciler hakkında soruşturmalar başlatılıyor, davalar açılıyor. Şubat ayında 36 dosyadan 72 gazetecinin hâkim karşısına çıktığını görüyoruz. Yargıyı basın emekçilerine karşı ‘sopa’ görevi görmekten vazgeçmeye çağırıyor, haber yapmanın suç olmadığını, gazetecilerin temel görevi olduğunu hatırlatıyoruz" denildi.
‘REFORMA CEZAEVİNDEKİ GAZETECİLERİ SERBEST BIRAKARAK BAŞLAYIN’
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, iktidara şu çağrıyı yaptı: "Türkiye gazeteciler için dünyanın en büyük cezaevlerinden birine dönüşmüş durumda. Onlarca meslektaşımız özgürlüklerinden mahrumken, tutuklanan gazetecilere neredeyse her ay yenileri ekleniyor. Burada hedef alınan tek tek gazeteciler değil, gazetecilik mesleğidir. Mahkûm edilmek istenen basın emekçileri değil basının kendisidir. Tutuklamalardan biran önce vazgeçilmesi çağrısı yapıyoruz. Tutuklu tüm gazetecilerin biran önce özgürlüklerine kavuşmasını bekliyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı ‘İnsan Hakları Eylem Planı’ ve hukuk reformunun tartışıldığı şu günlerde, mevcut durumu kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Eğer reform söylemlerinde samimilerse ilk adım olarak cezaevindeki gazetecileri serbest bırakmakla başlayabilirler."
Dernek, Türkiye’de gazetecilerin yaşadığı sorunları kadın gazetecilerin katmerli bir şekilde yaşadığını da belirterek, kadın gazetecilerin 8 Mart’ını kutladı.