DFG: Sadece gazeteciler değil, tüm toplum nefessiz bırakılmaya çalışılıyor
DFG Haziran ayında gazetecilere yönelik yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu açıkladı. Rapora göre gazetecilere yönelik uygulanan hak ihlallerinde artış var.
Remzi BUDANCİR
ARTI GERÇEK-Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Haziran ayı gazetecilere yönelik hak ihlali raporunu açıkladı. Raporda, gözaltına alınan, saldırıya uğrayan, haklarında dava açılan ve tutuklu olan gazetecilere ilişkin veriler aktarıldı. Raporda AFP foto muhabiri Bülent Kılıç’ın İstanbul Beyoğlu’nda Onur Yürüyüşü sırasında polisin set tutumuna maruz kalması da yer aldı. Polisler, Kılıç’ı fotoğraf çektiği sırada yere yatırıp dizi ile boynuna bastırmış, bu sırada Kılıç, "Nefes alamıyorum" diyerek çığlık atmıştı.
‘SADECE GAZETECİLER DEĞİL, TÜM TOPLUM NEFESSİZ BIRAKILMAYA ÇALIŞILIYOR’
Haziran ayını "Nefes alamıyorum" diyen bir gazetecinin feryadıyla geride bırakıldığının belirtildiği raporda, "Türkiye’de basın özgürlüğü öyle bir hal aldı ki, sadece gazeteciler değil, tüm toplum nefessiz bırakılmaya çalışılıyor. Bizler gerek gazeteci meslek örgütleri, gerekse basın yayın çalışanı veya serbest çalışan gazeteciler olarak, ülkenin içinde bulunduğu hukuksuzluktan endişe duyuyoruz. Tüm yaşanan olumsuzlukları da kamuoyunun bilgisine sunma çabası içerisine giriyoruz. Ancak bu çabalar iktidarın yasak zihniyetle oluşturduğu bir duvara çarpıyor ve gazetecilere dönük hak ihlali olarak geri dönüyor" ifadeleri kullanıldı.
HAZİRAN AYINDA GAZETECİLERE YÖNELİK BASKILAR ARTTI
Haziran ayında gazetecilere yönelik yasak ve baskıların artarak devam ettiğinin vurgulandığı raporda şu tespitler yer aldı: "Gazeteciler hakkında açılan soruşturmalar ve davalar hızından bir şey kaybetmezken, 3 gazeteciye çeşitli gerekçelerle cezalar verildi. Aynı zamanda derneğimizin de yöneticilerinden olan gazeteci Hakkı Boltan’a Cumhurbaşkanı’na ve dönemin Başbakanı’na hakaret ettiği gerekçesiyle ceza verilmesini ibretle izledik. Aslında bu ceza Türkiye'deki hukuk sisteminin bir özeti gibiydi. Bu ay içerisinde yine kesinleşmiş cezalar nedeniyle iki meslektaşımız tutuklanırken, tutuklananlardan Sinan Aygül daha sonra serbest bırakıldı. Ayrıca Haziran ayı içerisinde onlarca gazeteci yargılandıkları davalardan hâkim karşısına çıktı."
‘GAZETECİLER GÜVENLİ ORTAMDA FAALİYETLERİNİ YÜRÜTEMİYOR’
"Türkiye’nin birkaç yerinde yaptıkları haberler nedeniyle gazeteciler gerek kolluk güçlerinin, gerekse çeşitli çevrelerin saldırılarına maruz kaldı. Böylece bir kez daha ortaya çıktı ki, iktidarın hedef tahtasına koyduğu gazeteciler artık güvenli bir ortamda faaliyetini yürütemiyor."
‘GAZETECİLER KİMSENİN EMİR ERİ DEĞİLDİR, YASAK VE SANSÜRDEN VAZGEÇİN’
"Gazetecilere dönük bunca hak ihlali ve basın üzerinde bunca baskı ve sansür varken, Haziran ayı içerisinde bu kez ‘nasıl gazetecilik yapılmaz’ı çeşitli örnekleriyle hep birlikte görme imkanımız oldu. Devletle, çetelerle, mafyayla iş birliği yapan gazeteciler, bu mesleğin yüz karası örnekler teşkil ederek, bir utanç vesikası olarak ortaya çıktılar. Aslında muktedirin tam da görmek istediği gazeteci tipi bunlardır. Fakat bilinmeli ki, topluma gerçekleri aktarmaya çalışan gazeteciler olduğu sürece bu mafya artıkları da yaşam şansı bulamayacaklardır. Ayrıca yönetenler de şunun farkına varmaları gerekiyor; gazeteciler kimsenin emir eri değildir, talimatla haber yapan, gündemi iktidarın istediği şekilde belirlemeye çalışan kesimler ise gazeteci değildir. Bu nedenle tekrardan söylemekte yarar var; gazetecilerin yakasından düşün, onlara dönük hak ihlallerine son verin ve basına yönelik sansür ve yasaklarınızdan vazgeçin."
RAPORDA YER ALAN İSTATİSTİKİ VERİLER
Gazetecilere yönelik Haziran ayı hak ihlali raporuna yansıyan veriler ise şöyle:
-Gözaltına alınan gazeteciler: 2
-Tutuklanan gazeteciler: 2
-Saldırıya uğrayan gazeteciler: 8
-Tehdit ve ajanlık dayatması: 2
-Haber takibi engellenen gazeteciler: 7 olay
-Hakkında soruşturma açılan gazeteciler: 6
-Hakkında dava açılan gazeteciler: 4
-Cezalandırılan gazeteciler: 3 kişiye; 8 yıl, 5 ay 2 gün hapis
-Yargılaması devam eden gazeteciler: 34 dosya, 96 gazeteci
-Hapishanelerde gazetecilere yönelik ihlaller: 1
-RTÜK cezaları: 3
-İnternet erişim engeli: 21 haber, 2 internet sitesi, 33 dijital medya içeriği
-İşine son verilen gazeteciler: 1
-Tutuklu gazeteci sayısı (05 Temmuz 2021 itibariyle): 68