Rojava'da SİHA'yla katledilen gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin’in cenazelerini almak isteyen heyet, Habur Sınır Kapısı’nda X-ray cihazının bozuk olduğu iddiasıyla bekletiliyor.
Katledilen gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin için DFG’de taziyeler kabul edildi. DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, "Katledilmeleri, uluslararası hukuka yönelik bir saldırıdır" dedi.
DFG, MKG ve hak savunucuları, Nazım Daştan ve Cihan Bilgin anmasında gözaltına alındıktan sonra tutuklanan yedisi gazeteci dokuz kişinin tahliye edilmesi çağrısı yaptı. Açıklamada, "Gazeteciliğin onurunu her koşulda savunacağız" denildi.
DEM Parti milletvekilleri, katledilen gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin için Meclis Genel Kurulu’nda eylem yaptı. Vekiller gaztecilerin üzerinde “Hakikatin izindeyken katledildiler” yazılı fotoğraflarını sıralarına koydu.
İHD Diyarbakır Şubesi, Nazım Daştan ve Cihan Bilgin’in cenazelerinin getirilmesi için kamu kurumlarına yapılan başvurulara ivedilikle cevap verilmesi çağrısı yaptı.
Alman Gazeteciler Birliği, katledilen gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin’in ölümüne dair Türkiye’yi açıklama yapmaya çağırdı. DJV Genel Başkanı Mika Beuster, "Sorumlular adalet önüne çıkarılmalıdır" dedi.
DEM Parti Milletvekili Dilan Kunt Ayan, gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin'in katledilmesine dair Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için önerge verdi.
Rojava'da katledilen gazetecilere ilişkin açıklama yaptıkları için hakkında soruşturma açılan İstanbul Barosu, yargı kurumlarını, "anayasaya ve hukukun genel ilkelerine saygı duymaya" davet etti.
Rojava'da katledilen meslektaşları için katıldıkları protestoda gözaltına alınıp serbest bırakılan gazeteciler, adliye önünde açıklama yaptı. Açıklamada, "Gözaltında bizi sarı torbalarla tehdit ettiler. Yani bizi ölümle tehdit ediyorlar" denildi.
DFG, meslektaşlarının katledilmelerini protesto ettikleri için yedi gazetecinin tutuklanmasına tepki gösterdi: "Boyun eğmeyeceğiz, her yerde gazeteciliği savunmaya devam edeceğiz."
İzmir Barosu, Rojava'da katledilen gazetecilere ilişkin açıklama yaptıkları için hakkında soruşturma açılan İstanbul Barosu'na destek verdi: "Uluslararası hukuk kapsamında görev yapmak suçsa bizi de yargılayın!"
Kayıp yakınları ve İHD tarafından dört kentte yapılan eylemlerde kayıplar için adalet talep edildi. Eylemlerde Nazım Daştan ve Cihan Bilgin’in katledilmesi de protesto edildi.
Nusaybin-Kamışlo sınırında 9'uncu gününde devam eden direnişte, gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin'in katledilmesi protesto edildi.
SİHA saldırısıyla katledilen gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin'in aileleri, cenazelerin memleketlerine getirilmesi için girişimde bulunmaları talebiyle İHD ve ÖHD'ye başvurdu.
DİSK Basın İş Genel Başkanı Turgut Dedeoğlu, gazetecilerin katledilmesinin insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu belirtti. Haber-Sen Genel Başkanı Mesut Balcan da, amacın gerçekleri susturmak olduğunu ifade etti.
Gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin'in Rojava'da SİHA saldırısıyla katledilmesine tepki gösteren DEM Parti Milletvekili Cengiz Çandar, "Bu alçakça cinayeti işleyenler bir gün mutlaka hesap vereceklerdir. Bu konunun peşi bırakılmayacaktır" dedi.
İki gazetecinin Suriye’de Türkiye’nin SİHA saldırısı sonucu öldürülmesinin ardından IFJ Genel Sekreteri Suriye’de Anthony Bellanger açıklama yaptı. Bellanger, ‘Sorumluların hesap vermesini talep ediyoruz’ açıklamasında bulundu.
Türkiye'nin SİHA saldırısında katledilen gazeteciler Nazım Daşdan ve Cihan Bilgin'in ailelerine taziye ziyaretlerinde bulunuldu.
DEM Partili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Rojava'da SİHA saldırısıyla katledilen Nazım Daştan ve Cihan Bilgin için "IŞID'e karşı destansı mücadeleyi dünyaya duyuran gazetecilerdi" dedi. Koçyiğit, "Rojava tehdit değil, istikrar ve barış bölgesidir" diye konuştu
Daştan ve Bilgin suikastı, meselenin varabileceği yeri gösterdi bir kez daha, gazetecilikle iştigal edenler, hukuk olmalı diyenler, siyaset yapanlar şimdi ses etmeyecekse ne zaman edecek? İsrail’e suç olan Türkiye’ye serbest değilse tabii.
Gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin’in katledilmesine tepki yağdı. Siyasetçiler, aydınlar, insan hakları savunucuları ve gazeteciler, “Hakikatin kalemi susturulamaz” dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.