Gaziemir’de bulunan nükleer atık sorusuna 'para cezası verdik' yanıtı
HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni’nin Gaziemir’deki nükleer atık için Meclis’e sunduğu soru önergesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yanıtlandı
HDP Milletvekili Murat Çepni’nin Temmuz ayında verdiği Gaziemir’de bulunan nükleer atıklarla ilgili soru önergesine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 13 Aralık’ta yanıt geldi.
2007 yılında Gaziemir Emrez Mahallesi Sakarya Mevkiinde bulunan eski bir akü fabrikasında, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından yapılan ölçümler sonrasında 70 dönümlük alanda toprağa gömülü olarak 200 tona yakın radyoaktif nükleer atık tespit edilmişti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen yanıtlarda ise soruların neredeyse tamamı yanıtsız kaldı. Bakanlık sadece Türk Ceza Kanunu’nun 181. maddesine göre ‘çevreyi kasten kirletme’ suçundan ‘atığın yönetmelik hükümlerine aykırı bertaraf’ edilmesi nedeniyle 321.000 TL idari para cezası uygulandığı söylemekle yetindi.
Alanda TAEK tarafından Ekim ayında inceleme yapıldığı ve radyoaktif kaynak olarak Europium 152 tespit edildiği bildirildi. Ayrıca sahada depolanan atıkların yer altı suyunda ve toprakta neden olduğu ağır metal kirliliği nedeniyle 5 milyon 79 bin 900 TL idari para cezası uygulandığı açıklandı. Temizleme çalışmalarına yönelik olarak da 10.380 kg radyoaktif atığın TAEK gözetiminde sahadan alınarak bertaraf edileceği belirtildi. Bölgenin, İzmir 2. İdare Mahkemesi tarafından alınan karar ile ÇED gerekli değildir kararının iptal edilerek bölgenin mühürlendiği ifade edildi. Verilen yanıtlarda, söz konusu tehlikeli alanın TAEK tarafından kontrol edilmeye başlandığı ve sahadaki radyoaktif kirlilik ve temizleme çalışmalarının Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun sorumluluk alanında olduğu açıklandı.
Çepni’nin Bakanlığa sunduğu önergede yer verdiği sorular ise:
"Hükümetiniz tarafında Sıfır Atık projesinin tüm Türkiye’de uygulanacağı söylenirken yıllardır İzmir’de bulunan nükleer atıklara neden çözüm bulunamamıştır?
Gaziemir, Emrez ve Aktepe mahallesinde bulunan akü fabrikasına radyoaktif atıklar nereden, kimler tarafından getirilmiştir?
Gaziemir’de bulunan eski akü fabrikasının bulunduğu alanda yeryüzü ve yer altında kaç ton atık tespit edilmiştir?
Zararın boyutları kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?
Sularda, atığın neden olduğu kirliliğin boyutu tespit edilmiş midir?
Dünyada Çernobil faciası gibi bir örnek olduğu hatırlatılırsa Bakanlığınızın konuya kalıcı bir çözüm bulacak mıdır?
Bölgede, kanser ve çocuk düşürme vakalarının giderek arttığı iddia ediliyor.
Sağlık Bakanlığı ile bu konuda işbirliğiniz var mıdır?
Nükleer atıkların bertarafı için İzmir Büyükşehir Belediye, ilgili meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapacak mısınız?
Nükleer atıkların olduğu eski fabrikanın sahipleri hakkında hükümetiniz tarafından hukuksal işlem yapılmış mıdır?
Bu olara göz yuman ve yıllardır atıkları temizleme işini başlatmayan yetkililer hakkında adli ve idari soruşturma açılmış mıdır?" şeklindeydi.