Geçen yıl yüzde 20 kayba neden olmuştu: Fındıkta kahverengi kokarca böceği tehlikesi sürüyor
Fındıkta geçen yıl yüzde 15-20 rekolte kaybına neden olan kahverengi kokarca böceği bu yıl da görülüyor. Artı Gerçek'e konuşan ziraat odaları üreticilere kimyasal ilaçlamayı sürdürmeleri uyarısında bulundu.
Soner ÖZDEMİR
ORDU - Kahverengi kokarca böceği son yıllarda fındık üreticisinin en önemli sorunlarından biri haline geldi. 2019'dan beri görülen kahverengi kokarca böceği fındığın yanı sıra sebze ve meyve bahçelerinde de zarara neden oluyor. Fındıkta geçen yıl yüzde 20'ye yakın rekolte kaybına neden olan kahverengi kokarca böceği bu yıl da fındık bahçelerinde görülmeye başlandı.
'KİMYASAL MÜCADELE SÜRMELİ'
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu üyesi Arslan Soydan, "Artık bölgemizde sıcak havaların kendinihissettirmesiyle birlikte bu zararlı böcekler fındık bahçesine gitmeye başladı. Kışlaklarda olduğu gibi şu an fındık bahçesinde bir baskın yok ama mücadeleetmek şart, mücadeleyi bırakmamalıyız. Fındık,sebze ve meyvelere zarar veren bu böcekle kimyasal mücadeleyi sürdürmeliyiz.Aksi halde ürünlerimizde ciddi zararlar meydana gelir" dedi.
'ÜRETİCİLERİMİZ BAHÇELERİNİ İLAÇLAMALI'
Altınordu Ziraat odası Başkanı Atakan Akça da "Yapmış olduğumuz saha çalışmaları sonucunda gördük ki fındık bahçelerinin içerisinde şu an olgunlaşma döneminde olan ağaçlarda daha çok kahverengi kokarca yoğunluğu görülmekte. Üreticilerimizin bahçelerini kontrol ederek, eğer bir kokarca yoğunluğu gözlemlerse hemen kimyasal ilaçlama yapmalarını tavsiye ediyoruz" diye konuştu.
'BİYOLOJİK MÜCADELE İÇİN SAMURAY ARILAR DOĞAYA SALINACAK'
Kahverengi kokarca böceği ile mücadele için Tarım ve Orman Bakanlığı'nın laboratuvarlarında üretilen samuray arıların doğaya salınacağını anlatan Akça, "Kahverengi kokarcazararlısıyla her ortamda her şartta mücadeleedilmesi fındık başta olmak üzere sebze ve meyvelerimizin kalitesi ve verimliliği için çok önemli. Bu kapsamda üreticilerimiz kimyasal mücadeleye devam etmeli öte yandan Ordu başta olmak üzeresamuray arılar doğaya salınacak. Bu da olumlu bir gelişme" dedi.
Fındıkta yalancı bahar tehlikesi: 'Kahverengi kokarca istilası devam ediyor'
Karadeniz'deki fındık tarlalarında böcek istilası: 'Afet bölgesi ilan edilmeli'