Gezi Davası tutukluları AYM'ye başvurdu: Büyük bir hukuk rezaleti

İki kez beraat aldıktan sonra yapılan yeni yargılamada hapse mahkum edilen Gezi Davası tutukluları, Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Gezi Davası tutukluları AYM'ye başvurdu: Büyük bir hukuk rezaleti

Gezi Parkı eylemlerini organize ve finanse ettiği iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkûm edilen iş insanı Osman Kavala ve aynı gerekçeyle 18 yıl hapis cezası verilen Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater, Mine Özerden ve Hakan Altınay tutuklama kararı nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.

Diken’den Canan Coşkun’un haberine göre, İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin 25 Nisan’da mahkûm ederek tutukladığı yedi kişi, bireysel başvuru dilekçelerinde Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’yle (AİHS) korunan haklarının ihlâl edildiğini belirtti. İhlâl edildiği belirtilen haklar şöyle:

  • Kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı (Anayasa’nın 19’uncu, AİHS’in 5’inci maddesi)
  • Hak ve özgürlüklerin özlerine dokunulmaksızın Anayasa’nın ilgili maddelerinde belirtilen sebepler dışında kısıtlanması (Anayasa’nın 13’üncü, AİHS’in 18’inci maddesi)
  • Düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğü (Anayasa’nın 26’ncı, AİHS’in 10’uncu maddesi)
  • Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı (Anayasa’nın 34’üncü, AİHS’in 11’inci maddesi)
  • Kişinin dokunulmazlığı, maddi ve manevi varlığı (Anayasa’nın 17’nci, AİHS’in 3’üncü maddesi)

AKIN GÜRLEK HATIRLATMASI

Başvurularda tutuklama kararının itiraz makamında oturan İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi başkanı Akın Gürlek’in kısa bir süre önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararnamesiyle Adalet bakanı yardımcısı olarak atanması da hatırlatıldı. Gürlek’in atama kararının ‘itiraz merciinin tarafsız bir makam olarak değerlendirilemeyeceğini’ görüşünü desteklediği, idareden bağımsız bir mahkeme olmadığı ve bu nedenle etkin bir itiraz yolu olmadığı ifade edildi.

UYGULANMAYAN KARAR HATIRLATILDI

Osman Kavala’nın başvurusunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kendisiyle ilgili verdiği hak ihlali kararının uygulanmadığı da hatırlatıldı. Kavala’nın adil yargılanma hakkının ihlal edildiği belirtildi.

AVUKAT AKÇAY TAŞÇI: BÜYÜK BİR HUKUK REZALETİ

TELE1’e konuşan Gezi davası avukatı Akçay Taşçı, yapılan başvuru hakkında şunları söyledi:

"Dilekçemizi sunduk. Temel olarak kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkında başvuru yaptık. Müvekkillerimizin tutuklu yargılanıyor olmalarının hak ihlali olduğu iddiası da temelde. Müvekkillerimiz çok uzun süredir bu suçtan tutuklu yargılanıyorlar. Haklarındaki iddianın ve hükmün ne olduğunu bilerek bu yargılamaya devam ettiler. Haklarında yurtdışı yasağı olmadığı dönemde bile yurtdışına çıkmayanlar oldu. Çıkıp geri gelenler oldu. Bu kararın verebileceğini tahmin etmelerine rağmen geri döndüler. Ancak mahkeme kararı verdiği gün tüm bu durumu biliyor olmasına rağmen tutuklama tedbirine başvurdu ve ‘kaçma şüphesi’ yazdı. Bunun çok büyük bir hukuk rezaleti olduğu kanaatindeyiz. İhlalin kendisi tutuklama kararı olmasının dışında siyasi sahiplerle tutuklama kararı, insan olmaya yakışmayan davranışlar, ifade özgürlüğü ihlali gibi başvurular yaptık."

anayasa mahkemesi Mücella Yapıcı osman kavala can atalay Gezi davası