Gezi soruşturması: Savcılık telsiz kayıtlarını istedi, emniyet 155'e gelen ihbarları yolladı
Gezi Parkı eylemlerinde gaz fişeğinin isabet etmesi nedeniyle gözünü kaybeden Erdal Sarıkaya dosyasında savcılık telsiz kayıtlarını istedi, emniyet 155 imdatla ilgili bilgi verdi.
Rıfat DOĞAN
ARTI GERÇEK- Gezi Parkı eylemlerinin devam ettiği 11 Haziran 2013 tarihinde polisin attığı gaz fişeği nedeniyle bir gözünü kaybeden Erdal Sarıkaya’nın dosyasında bir ilerleme kaydedilemiyor.
Erdal Sarıkaya’nın bir gözünü kaybetmesine neden olan polislerle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmada bugüne kadar savcılığın istediği belge ve bilgiler yerine başka belgeler yollayan İstanbul Emniyet Müdürlüğü benzer bir olaya daha imza attı.
SAVCILIK TELSİZ KAYITLARINI İSTEDİ, EMNİYET 155 İMDATLA İLGİLİ YAZI YOLLADI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı son olarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne yazı yazarak olay anına ilişkin polis telsiz kayıtlarını (HTS) talep etti. Ancak Emniyet Müdürlüğü savcılığa 155 polis imdat kayıtlarıyla ilgili yazı yolladı.
Savcılığın polislere ait telsiz kayıtlarını istemesine rağmen emniyet yolladığı yazıda, savcılığın 155 polis imdat acil çağrı hattına yapılan ihbarları istediğini belirtti.
155’E GELEN İHBARLAR DA TAHKİKAT GEREKTİRMİYORSA 3 YIL SAKLANIP SİLİNİYOR
Yazıda şu ifadelere yer verildi:
"155 Polis İmdat Acil Çağrı Hattına yapılan ihbarın tespit edilerek gönderilmesi istenmektedir. Tahkikat gerektiren ihbarlar beş yıl süreyle, tahkikat gerektirmeyen ihbarlar üç yıl süreyle saklanmakta olup, 2013 yılına ait kayıtların mevcut olmadığına dair görevli memurlarca düzenlenen tutanak yazımız ekinde gönderilmiştir."
EMNİYET SAVCILIĞIN İSTEDİĞİ BELGELER YERİNE BAŞKA BELGELER YOLLUYOR
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne gönderdiği yazıyla Gezi'de polis saldırısı sonucu gözünü yitiren Erdal Sarıkaya'yı yaralayanların yeniden araştırılmasını ve evrakın gönderilmesini talep etmişti. Emniyet savcılığın talebine yanıt vermemiş, bunun üzerine savcılık emniyete tekit yazısı göndererek sürecin ilerletilmesini istemişti.
Emniyet savcılığın talebi üzerine 12 sayfa ayrıntılı görev listesi, 26 sayfa olay değerlendirme tutanağı olmak üzere 38 sayfalık bir yanıt gönderdi. Buna karşın gönderilen yanıtın büyük bölümü Sarıkaya'nın gözünü kaybettiği yerle ilgisiz olarak Çağlayan'da ve Sultangazi'de yaşananlara ayrıldı. Yazıda polis saldırısı sonucu yaralananlara, uzuvlarını kaybedenlere ve yaşamını yitirenlere yer verilmezken, yazının tamamında yalnızca yaralanan polisler yer aldı.