Göçmen kuşların uğrak noktası Karataş Gölü tamamen kurudu

Yaban hayatı koruma alanı olan ve 122 kuş türünün görüldüğü Burdur'daki Karataş Gölü kurudu. Göldeki tekneler karaya oturdu.

Göçmen kuşların uğrak noktası Karataş Gölü tamamen kurudu

Kuraklık Burdur'un Karamanlı ilçesinde bulunan ve Göller Yöresi'nin önemli sulak alanlarından biri olan Karataş Gölü'nü de vurdu. Karamanlı Ovası'nda 1190 hektar büyüklüğündeki tatlı su gölü ve uluslararası sulak alanlar listesinde yer alan göl tamamen kurudu.

1985'te yaban hayatı koruma alanı ilan edilen gölde, suların çekilmesiyle birkaç tekne karaya oturdu.

Göçmen kuşlar için önemli besin ve yumurtlama alanı olan, tatlı su balıkçılığı ve sulamayla bölgeye ekonomik gelir sağlayan göl, son yıllarda yeterli yağışın düşmemesi, yer altı sularının çekilmesi ve iklim değişikliğinin etkisiyle yaşanan kuraklıktan etkilendi. Geçen yıl suyunun büyük bölümü azalan Karataş Gölü tabanındaki çamurda besin bulmaya çalışan göçmen kuşlar, Anadolu Ajansı tarafından görüntülendi.

Göçmen kuşların uğrak noktası Karataş Gölü tamamen kurudu - Resim : 1

Fotoğraf: Murat Çoban - Anadolu Ajansı

122 KUŞ TÜRÜ BULUNUYOR

Karamanlı Belediye Başkanı Fatih Selimoğlu, kuraklığın her geçen gün etkisini artırdığını söyledi.

Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre; bölgedeki yer altı su kullanımının da gölleri etkilediğini ifade eden Selimoğlu, "Bu sene istenen yağış da olmayınca her yerde kuraklık oldu. Göller bölgesi denilen Burdur'umuz maalesef bu gidişle çöller yöresi olarak anılacak. İnşallah yeniden göllerimiz sularla dolar ve hepimiz mutlu oluruz. Kuraklık tarımsal faaliyetleri de etkiliyor, tek beklentimiz kışın yağışların bol olması" diye konuştu.

Selimoğlu, Karataş Gölü'nde 122 kuş türünün görüldüğünü belirterek, gölün suyla dolup eski günlerine dönmesini diledi.

Karataş Gölü Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Salih Kutlu da her yıl gölde ortalama 5 ton sazan, 5-6 ton kerevit (tatlı su ıstakozu) ve birkaç ton da havuz balığının avlandığını aktardı.

Bu yıl gölde balıkçılık yapamadıklarını anlatan Kutlu, şöyle konuştu:

"Gölde bu yıl kayıklarımız yüzemedi. İki teknemiz gölün içinde karaya oturdu. Bu göl sadece balıkçılık için değil, bölgede sulama için de önemli bir kaynaktı. Yetkililerden talebimiz, gölün sulama kapasitesi bittiği anda suyu kesmeleridir. Vatandaşlardan da su tasarrufuna önem vermelerini talep ediyoruz. Türkiye'nin her tarafını kuraklık etkiledi. Su tasarrufu için ne gerekiyorsa onu yapmamız gerekiyor. Şu anda gölümüz bitik durumda, hava şartları da kurak gidince gölü kaybettik."

Gölde yaklaşık 30 yıldır balıkçılık yapan Enver Yüksel de gölü görünce çok üzüldüğünü söyledi. Suların çekilmesi nedeniyle bir yıldır göle kayığını getirmediğini belirten Yüksel, "Buraya binlerce kuş geliyordu, kazların yumurtlama alanıydı. Kuşlar için bir cennetti burası. Durum ortada, göl kurudu. Ortasında küçük küçük su öbekleri kaldı, onlar da birkaç haftaya yok olur. Buranın balığı da çok ünlüydü" dedi.

burdur küresel ısınma kuraklık gol