Gök taşı sahibinden, düşen gök taşını arayanlara tavsiyeler

Çorum'da tarlada bulduğu gök taşını satmak istiyor.

Gök taşı sahibinden, düşen gök taşını arayanlara tavsiyeler

Çorum'un alaca ilçesinde tarlasında bulduğu gök taşını satmak isteyen çiftçi 68 bin dolar teklif edildiğini söyledi. Lieratüre 'Gerdekkaya' ismiyle geçen taş, Türkiye'nin üçüncü büyük gök taşı olma özelliğine sahip. Yılmaz, 27 Mayıs'ta düştüğü öne sürülen gök taşını arayanlara tavsiyelerde bulundu.

Alaca ilçesinde 12 haneli Gerdekkaya köyünde oturan çiftçi Mutlu Yılmaz, geçen yıl tarlasındaki nohudu hasat ederken, gördüğü büyükçe bir taşı kaldırmaya çalıştı. Ancak taşı, çok ağır olması nedeniyle yerinden hareket ettiremedi. Görünüşünün farklı olduğunu düşünen Yılmaz, komşularının yardımıyla taşı bulunduğu yerden alarak evine getirdi. Yılmaz, dışı gri renkte olan 68 kilo ağırlığındaki taştan kopardığı bir parçayı incelenmesi için bir yakının yardımıyla ABD'deki bir üniversiteye ulaştırdı. İncelemede; taşın bir gök taşı olduğu ortaya çıktı. Yılmaz, taşı, kiraladığı bir banka kasasında muhafaza etmeye başladı. Gök taşı Çorum Müzesi'nde de yaklaşık bir buçuk ay sergilendi, 4 bin ziyaretçisi oldu.

YENİ DÜŞEN GÖKTAŞINI ARAYANLARA TAVSİYELER

Yılmaz aynı zamanda gök taşı olduğu düşünilen kuzey doğu bölgesinde görülen cisme dair de konuştu. Arayanlara tavsiyelerde bulundu. Yılmaz, "Bu taşı arayan ve bulacak arkadaşlara şunu önerebilirim muhtemelen yeni düşen bu taş siyah veya kızıl renkte olabilir. Üzerinde girinti ve çıkıntılar vardır. İlk buldukları zaman yapacakları iş mıknatısla denesinler taşı tutup tutmadığını. Eğer mıknatıs tutuyorsa bu taşı sonra taştan küçük bir parça kessinler. 12 tane pamuk parçasını kolonya ile ıslatıp taşa sürsünler. Eğer 12’sinde de kömür renginde bir renk bırakıyorsa ve kestikleri taşı beyaz bir fayansa sürdüklerinde fayansta da siyah iz bırakıyorsa bu gök taşı olabilir" dedi.

'6 GRAMDAN FAZLA KESMEYİN'

Yılmaz, buldukları taşa sertifika almalarının çok önemli olduğunu belirterek, "Trakya Üniversitesi, Ege Üniversitesi ya da Maden Teknik ve Arama Enstitüsü’ne başvurarak taşa analiz yaptırıp sertifika alabilirler. Buralara sadece 6 gramlık bir parça göndererek analiz yaptırabilirler. Çok büyük parça kesmeye gerek yok. Büyük parçalar isterlerse vermesinler. Piyasada ellerindeki taştan ne kadar çok olursa taşın değeri o kadar düşer" diye konuştu.

Gök taşını bulacak olan kişiye mevcut işini bırakmamasını tavsiye eden Yılmaz, "Taşı bulanlar işlerini güçlerini bırakmasınlar. Öyle taş bulduk diye işi gücü bırakmak olmaz sonra aç kalırlar" dedi. (DHA)

meteor